Roger Waters: Väst kan avsluta kriget i Ukraina i morgon – NATO och Biden är pådrivarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 augusti 2022
- NewsVoice redaktion
Roger Waters, 2011 i Barcelona. Foto: Alterna2. Licens: CC BY 2.0

VÄRLDEN. “Pink Floyds medgrundare berättar för RT varför Ukrainakonflikten fortsätter och vad som ligger bakom USA:s utrikespolitik”, skriver RT. NewsVoice har översatt artikeln i “West can end fighting in Ukraine tomorrow – Roger Waters”.

Översättning: NewsVoice | Bild: Roger Waters. Foto: Alterna2. Licens: CC BY 2.0

Ukrainare kan sluta dö i morgon om USA satt sig ner med Ryssland och slöt fred, sa Pink Floyds medgrundare och den brittiska rocklegendaren Roger Waters till Russia Today (RT) i en intervju på fredagen. Waters sa att västvärlden verkar fast beslutna att kämpa “till den sista ukrainaren” eftersom det finns förmögenheter att tjäna på vapenförsäljning, allt medan den amerikanska eliten villa styra världen.

“Det kan stoppas, enligt min uppfattning, redan i morgon”, sa Waters till RT:s Eunan O’Neill. “Allt som krävs är att amerikanerna kommer till bordet och säger OK, låt oss gå med på Minsk-avtalet och då skulle det vara över.”

Waters påpekade att den nuvarande presidenten i Ukraina, Vladimir Zelensky, ställde upp på att upprätthålla Minsk-avtalet och avsluta inbördeskriget som startade efter den illegala kuppen 2014 i Kiev, och att 73% av ukrainarna röstade på honom baserat på det, “så att de inte behövde ha ett krig”.

“När han blev vald, satte någon en pistol mot hans huvud, antar jag, och han ändrade sig och gjorde inget av det”, noterade Waters.

På frågan om västvärlden vill att konflikten skua upphöra, svarade Waters: “Nej, naturligtvis inte”.

”Nej, de har inget intresse av att avsluta det. De kommer att slåss till den sista ukrainaren. Eller om de vill att det ska ta slut, varför gör de inte slut på det? Eftersom det är i deras händer, har det alltid varit. Det är i Natos händer, det är i Joe Bidens händer – förutom att det inte är det, det är hans … vem som än drar i sina trådar. Och de vill inte att det ska ta slut. Det finns enorma förmögenheter att tjäna”, tillade han, med hänvisning till vapen för miljarder dollar som USA och Nato-länderna skickade till Kiev.

Waters har varit en uttalad människorättsaktivist i flera år och sagt att hans plattform är att “alla våra bröder och systrar, över hela världen förtjänar lika rättigheter oavsett deras etnicitet, religion eller nationalitet”, enligt den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, varken mer eller mindre.

Ett montage av påstådda “krigsförbrytare” finns med på hans nya konsertturné “This Is Not A Drill”. Det inkluderar ansiktet på USA:s nuvarande president Joe Biden. Waters försvarade sin uthängning i förra veckans intervju med CNN:s Michael Smerconish, en intervju som har fått mycket gensvar i sociala medier.

Waters påpekade att intervjun var “en ganska gemytlig affär”, men det som CNN till slut postade var “hårt redigerat” för att ta bort hans åsikter om Ukraina och “få mig att se ut som en idiot.”

Rockgitarristen fördömer den ryska operationen i Ukraina som “ett kriminellt misstag”, men sa till RT att det var “ett stort misstag för amerikanerna att också försöka driva NATO ända upp till den ryska gränsen”.

Waters kretsade tillbaka till Minsk-avtalet och undrade varför det har blivit en minneshåla i media, när den överväldigande majoriteten av ukrainare röstade för fred, men fick krig istället. Även om han inte pratar ryska, noterade Waters att han har läst och undersökt mycket och försökt förstå konflikten från en global synvinkel.

“I have a dog in the race. My father died in Italy fighting the Third Reich”, tillade han.

I en kommentar till USA:s talman Nancy Pelosi som nyligen besökte Taiwan, berättade Waters för RT att Ukraina och Taiwan är de två hotspots som kan utlösa det tredje världskriget.

“Människor tar inte kärnvapen på tillräckligt stort allvar”, sa han.

Waters utvecklade Kinas och Taiwans historia och bakgrund och undrade varför västvärlden var så fast besluten att påtvinga andra sina värderingar.

“Varför ska du bestämma, en kolonial bosättning i Nordamerika, varför skulle du få bestämma hur alla andra i världen beter sig?” sa han till RT. “De vill styra världen, det är det som är så farligt med amerikansk utrikespolitik.”

Ändå skulle det vara lika fel om Ryssland eller Kina hade tusentals militärbaser över hela världen, som USA har, påpekade han. Nyckeldraget i George Orwells 1984, noterade han, är att de tre världsmakterna – Oceanien, Eurasien och Eastasia – alltid var i krig, även om de ständigt bytte sida.

Waters, 78, var med och grundade Pink Floyd 1965. Han var det progressiva rockbandets frontman, textförfattare och sångare i flera år, tills han lämnade 1983 för att göra en solokarriär. Han har också varit en förespråkare mot bland annat förföljelsen av WikiLeaks-utgivaren Julian Assange, israeliska övergrepp mot palestinier och censur på sociala medier.

Översättning: NewsVoice

Källa


Så här kan du stötta Newsvoice