Hur Skandinavien blev Europas nya Hollywood

publicerad 27 augusti 2022
- Underhållning @NewsVoice
Skandinavien som det nya Hollywood. Foto: Jake Blucker Licens: Unsplash
Skandinavien som det nya Hollywood. Foto: Jake Blucker Licens: Unsplash
Skandinavien som det nya Hollywood. Foto: Jake Blucker Licens: Unsplash

Som du säkert redan har märkt så har Skandinavien nu börjat göra sin intryck på världens filmindustri, inte bara börjar vi se lokala ansikten i TV-rutan från andra sidan världen. Vi börjar också se hur de Nordiska filmerna sprider sig och når en helt ny publik. Frågan är dock… Hur gick detta verkligen till? Hur blev Skandinavien Europas nya Hollywood?

Just den frågan och många intressanta fakta kommer du att få ta del av i dagen inlägg.

Hur kom Hollywood till?

Om vi tittar tillbaka i tiden, till början av Hollywood, så kan vi se tydliga trender på att agrikulturen och miljön spelade stor roll i Hollywoods framgång.

Med Kaliforniens unika områden, samt talangmagneten Los Angeles lättillgänglig, var detta det ultimata receptet för ett framgångsrikt filmområde. USA och Hollywood har nu satt standarden för hela världens filmindustri och utvecklingen går bara fortare och fortare för varje år som går – länder måste hänga med.

Island

Island används i dagsläget mest som en plats för inspelning av filmer, där det primära målet inte är att släppa en isländsk version. Här är det istället filmteams och producenter som flyger in i landet tack vare dess fantastiska natur.

På senare år har filmer såsom Fast and Furious 8 och Justice League spelats in på Island, något som skådespelarna själva beskriver som en “helt fantastisk upplevelse”.

Danmark

När vi rör oss från Island till Danmark så har vi framförallt tre faktorer som bidragit till Danmarks filmframgång.

För det första så har Danmark under de senaste åren skapat en massa unika filmer och serier som omvärlden, men framförallt Hollywood har tagit inspiration ifrån. Här hittar vi bland annat tittarfavoriter såsom The Hunt, Land of Mine and Borgen.

Detta kombineras sedan med Danmarks unika förmåga att plocka fram talanger. Trots landets lilla storlek så finns det en massa skickliga filmstjärnor som Hollywood lägger ett extra öga på.

Sverige

Till skillnad från Danmark så är Sverige ett utav världens mest etablerade länder inom filmindustrin, speciellt när vi bara pratar om Norden.

Även här hittar vi prisvinnande filmstjärnor och växande talanger som drar till sig intresset från Hollywood.

Norge

Norge, det lilla syskonet till Sverige, bidrar med ytterligare stora filmer och populära serier som nu har spridit sig över hela världen.

Typexempel på detta är serier såsom “Skam” där det kombineras högkvalitativ filmkvalitet med relaterbara karaktärer i form av tonåringar som lever ut sina liv. Tack vare att Oslo är så pass välbefolkat och talangfullt blir detta även startskottet för många av världens framtida talanger.

Finland

Till skillnad från de övriga länderna i Norden så är Finskarna inte lika erfarna inom filmvärlden. De har haft några superfilmer som har dragit åt sig uppmärksamhet, Hanna (2011) är ett av få exempel på detta.

Därutöver används Finland mest för dess natur. Tack vare dess unika landskap, stora skogar och glänsande sjöar finns det få platser i världen som passar bättre för just inspelning av film. Finland är en liten spelare i filmindustrin just nu, men är bra på sin väg för att skapa nästa världssensation.

Sammanfattning

Nu när du har läst allt detta har du förmodligen skaffat dig en mycket bättre uppfattning om varför Skandinavien har satt det fotavtrycket på filmindustrin som de har gjort. Du kanske också tänker att det hela låter som något slags kasino och en slump där miljön är en utav de största faktorerna till ett lands framgång – och vi kan inte göra annat än att hålla med dig.

Miljön spelar stor roll för landets filmindustri och tack vare att samtliga länder i Skandinavien ligger så nordligt som de gör, så kan de även dra nytta av denna fantastiska terräng för att sedan kunna skapa de bästa möjliga filmerna.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq