SVT Aktuellt presenterar missvisande krigskartor om Ukraina

publicerad 29 augusti 2022
- Kristoffer Hell
LiveuaMap redovisar krigshändelser och av Ryssland kontrollerade områden den 28 augusti.

MEDIA. Det råder en stor diskrepans hur kriget i Ukraina uppfattas på TV-redaktionerna i Stockholm och i London. Den 24:e augusti visade SVT sin version av hur Ryssland knappt kontrollerar delar av östra Ukraina medan BBC har en annan bild.

Text: Kristoffer Hell

Kartan nedan är en skärmdump ur ett inslag om kriget i Ukraina från SVT Aktuellts 21-sändning den 24 augusti 2022 (1 min och 23 sek). Jämför SVT:s kartbild mot en annan kartbild den 22 augusti 2022 från BBC, den brittiska motsvarigheten till den svenska statstelevisionen SVT.

Aktuellt SVT visar missvisande karta på Ukraina 24:e augusti. Grafik: SVT
Aktuellt SVT visar missvisande karta på Ukraina 24:e augusti. Grafik: SVT

 

Kartbild på Ukraina från den 22:a augusti 2022. Grafik: BBC.com
Kartbild på Ukraina från den 22:a augusti 2022. Grafik: BBC.com

SVT beskriver inte den verklighet som råder nere i Ukraina enligt många bedömare. SVT uppger löpande i sina rapporter att Ryssland är svagt, befinner sig i underläge och förlorar mark.

Mer korrekta krigskartor visar att Ryssland tagit full kontroll av östra Ukraina för att beskydda de rysktalande delarna och för att säkerställa en korridor ner till Krim där Ryssland har en flottbas.

De som önskar löpande daglig information om utvecklingen i Ukraina finner en nyhetsaggregator här: Liveuamap.com.

LiveuaMap.com
Krigshändelser i Ukraina enligt LiveuaMap.com

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten ”Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, ”Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och ”Covid 1984”.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq