Ukrainska styrkor beskjuter kärnvapenstaden Energodar

19
Zaporozhye kärnkraftverk. Foto Sputnik News
Zaporozhye kärnkraftverk. Foto Sputnik News

VÄRLDEN. Ukrainska styrkor riktade sitt artilleri mot staden Energodar på torsdagskvällen, enligt Vladimir Rogov, en medlem av den lokala administrationen. Attacken kommer timmar efter att FN:s chef varnat för “självmordsattacker” mot Ukrainas kärnkraftverk.

Ryska trupper tog kontrollen över Zaporozhye, som är Europas största kärnkraftverk,  tidigt under militära operationer i Ukraina (under våren 2022).

Moskva har upprepade gånger anklagat Kiev för att ha utfört frekventa drönare- och artilleriangrepp mot kärnkraftverket och staden Energodar sedan mitten av juli. Kiev har förnekat ansvar och sa att ryska styrkor attackerade anläggningen för att misskreditera Ukraina, samtidigt som de hävdar att Ryssland använder anläggningen som en militärbas, skriver RT.

Enerhodar är en stad som ligger i den nordvästra delen av Zaporizjzja oblast i Ukraina.

Vladimir Rogov hävdade att minst sju granater träffade den ryskkontrollerade staden som är värd för kärnkraftverket Zaporozhye, den största anläggningen av denna typ i Europa.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte oro över situationen kring kärnkraftsanläggningen tidigare på torsdagen, under sitt möte med Ukrainas ledare Vladimir Zelensky och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i staden Lviv.

Antonio Guterres uppmanade åter att demilitarisera området och insisterade på att ett brådskande avtal behövs för att etablera Zaporozhye som en civil infrastruktur för att säkerställa anläggningens säkerhet.

“Sunt förnuft måste råda för att undvika alla handlingar som kan äventyra kärnkraftverkets fysiska integritet, säkerhet eller säkerhet”, sa FN-chefen och tillade att anläggningen “inte får användas som en del av någon militär operation” och “att alla skador på anläggningen är självmord”.

Moskva har upprepade gånger krävt ett uppdrag från Internationella atomenergiorganet (IAEA) gällande anläggningen, vilket Guterres sade bara kunde ske med Kievs godkännande. Zelenskij upprepade på torsdagen att ett sådant uppdrag endast kan ske via Kiev-kontrollerat territorium, samtidigt som han krävde ett “omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande” av ryska styrkor från området.

Ryssland menar att ett avlägsnande av ryska trupper “bara gör kärnkraftverket mer sårbart”, enligt det ryska utrikesministeriets biträdande talesman, Ivan Nechayev, som på torsdagen hänvisade till upprepade provokationer från Kievs styrkor. Han avfärdade idén om en “demilitariserad zon” som “oacceptabel”.

Det ryska försvarsministeriet varnade på torsdagsmorgonen för att Ukraina kan utföra artillerianfall mot kärnkraftverket Zaporozhye under besöket av Guterres och Erdogan – något som sedan kan användas för att anklaga Moskva för en katastrof.

Ukrainas militära underrättelsetjänst svarade med att säga att ryska styrkor kan genomföra en kärnvapenprovokation (false flag) i det territorium som Ryssland kontrollerar.

RT skriver att det ryska försvarsministeriet förnekar att man har placerat ut några tunga vapen på kärnkraftsplatsen och insisterar på att ryska trupper vid anläggningen endast är lätt beväpnade vakter som ger fysisk säkerhet mot Ukrainas provokationer.

Översättning och sammanställning: NewsVoice | Källa: RT

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
R Olin
R Olin
Gäst
21 augusti 2022 kl 19:53

Satanisterna har länge trummat om att Ryssen kommer använda kärnvapen mot väst, Victoria Nuland, medlem i Khazariska Maffian tillsammans med Sullivan, sin make Kagan och ytterligare en person (lyssna på The Duran för detaljer) mumlade om i förhör om biolabb att ryssen kommer att använda det:~ om nazisterna i kiev bombar kärnkraftverk kommer ryssen hållas ansvarig för humanitär katastrof inom eu. Vi kan deras repertoar nu. Putin är precis som Erdogan galen. Sovjet 2,0 och Ottomanska Riket 2,0 är deras våta drömmar. Om väst inte slutar reta upp galningar slutar det i katastrof.

Linden
Linden
Gäst
20 augusti 2022 kl 12:59

Suck. Men är det inte vad vi själva upplever fast i annan tappning?
https://schillerinstitutet.se/krav-undersokning-av-ukrainas-ccd-lista-pa-maltavlor/

I Ukrainas namn stryps nu det fria ordet. Kända internationella politiker, forskare och debattörer stämplas av en officiell ukrainsk myndighet som desinformatörer som påstås ”sprida rysk propaganda”.

 Chefen för den ukrainska myndigheten hotade i samband med offentliggörandet av en lista på dessa personer att ”människor som avsiktligt sprider desinformation är informationsterrorister” och att “informationsterrorister ska veta att de kommer att ställas till ansvar inför lagen som krigsförbrytare”, ett av de värsta brotten som finns och i synnerhet under pågående krig är förknippat med dödsstraff.

PatrikD
Patrik
20 augusti 2022 kl 03:50

Tycker ni här att det är okej att påstå följande? Att jag kan tilllägga att swebbtv inte är någon räddande ängel när det kommer till att vara öppen emot deras publik, här handlar det mer om intäkter än att dom bryr sig om folket, det fick jag själv erfara så tänk innan ni slänger bort era pengar. Blev själv avstängd med många andra före mig då jag ifrågsatte varför Mona Nilsson inte var välkommen, eller alla patent inom Ericsson som Willgert har inom 5G tekniken och medvetet döljer för egen vinning, eller varför Lars Bern aldrig ens hört talas om något farligt med 5G tekniken eller varför dom flesta större alternativ media grupperingarna kallar swebbtv för en sekt och väljer bort deras sammarbete där det handlar om stora pengar. Känns som rätt skäliga frågor kan jag personligen tycka när man själv blivit avstängd eller donationer som man själv har gjort som idag klassas som grovt bedrägeri. Börja tänk! Karma kommer ingen undan och det gäller även swebbtv. Swebbtv har idag mindre tittare än innan “pandemin” och styrs helt av andra intressen. Hur man som alternativ media med folk som litar på kan svika när vi har det största begrägeriet mot folket någonsin är långt bortom ordet elakt. Har man så dåligt med pengar så man medvetet måste tystar ner informationen som måste ut till folket, är man så girig så man låter patent styra över ens egna vardag så kommer du att brinna i helvete Willgert det lovar jag dig! Lars Bern gillar jag, så han kommer undan med en hård örfil för hans egna nonchalance gentemot verkligheten.l

PatrikD
Patrik
Reply to  Patrik
20 augusti 2022 kl 04:10

Ellerer var man bara en tankspridd whiskey idiot. Rösta för var kommentar.

Fredrik Eriksson
Reply to  Patrik
20 augusti 2022 kl 11:02

Då jag ifrågsatte varför Mona Nilsson inte var välkommen, eller alla patent inom Ericsson som Willgert har inom 5G tekniken och medvetet döljer för egen vinning, eller varför Lars Bern aldrig ens hört talas om något farligt med 5G tekniken.

5G-tekniken är en utav vår tids scourge.
Det är en slowkill-mekanism, som sänker immunförsvaret och orsakar långsiktig oxidativ stress.
Den kan också “kidnappas” av Luftförsvarsverket och Polisen (Säpo,NOA,MSB) för ytterligare kontrollfunktioner såsom:
Avläsning av BioField
Strukturer av de vaccinerade
kontrollfunktioner, samt styrkning av identitet
Kopplat till ett digital vaccinationsregister (666).

Självklart att SwebbTV är som ett fyllo i en sidendräkt.
De utgör sig för att var finare än va de egentligen är.

Har personligen inget emot SwebbTV, men att de inte fokuserar på 5G är för mig oerhört förbryllande, och därför måste jag sätta epitet vilseledare på alla som arbetar åt eller för SwebbTV:s räkning.
Dvs du kan ju inte börjar skylta med invandringen, när vi blir bestrålade
dagligen via “the river of information”.

De vet att det är farligt!
Men de vågar inte säga något, (har de aktier i Ericsson).
Har det handlat om en tryggad pension (sidenkostym+alkohol) mer än
sanningen om 5G?

Robert
Robert
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
25 augusti 2022 kl 13:07

Investor är deras arbetsgivare, de vill ha 5g å mer, Parasitulvar som verkar vara “the good guys” men e tvärtom.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
20 augusti 2022 kl 03:09

Nu vart jag jätte nyfiken igen,varför tror ni (läsarna) på ett enda ord av denna artikel?
Vi kan verifera precis noll av det som står här.
RT,Nya Dagbladet,Ryska ledarna,Ukrainska ledarna,FN,Nato, ingen av dem där skriker “trovärdig källa” direkt ( i mina öron iallfall,eller om man tittar lite på deras historia).
Hela artikeln kan lika gärna vara en total påhitt,vad vet vi?
Vissa kommentar påminer om genomsnitt zombien som plockar upp Aftonbladet och tror på första artikeln han vill ska vara sanning.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Eddie Felson
20 augusti 2022 kl 06:00

Artikeln är en verkligare version av verkligheten i Ukraina än vad hatpropagandan mot Ryssland hävdar i 100-tals artiklar per dygn i svenska massmedia. Det är tom svårt att komma in på RT i vissa länder som tex Sverige.

Det är extremt allvarligt att svenska massmedia så lätt följer NATO-narrativet och därmed är en del av hybridkriget mot Ryssland,

NewsVoice och andra nya nätmedier har gång efter annan redovisat vad oberoende journalister från flera länder rapporterar från Ukraina. Där har vi bra källor. RT är en annan bra källa även om det är förbjudet att hävda.

Both sides of the story gäller.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
20 augusti 2022 kl 13:18

Both sides are playing you like a clown.

Fredrik Eriksson
Reply to  Eddie Felson
20 augusti 2022 kl 17:52

Du menar att det inte är en sting-operation som har planerats utan istället en global värld visavi, en kidnappning av världens resurser för att skapa ett globalt lydrike?.

Ja jag instämmer båda sidorna arbetar för DeOnda.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
21 augusti 2022 kl 19:31

Det är inget jag hittat på, utan det är något som är planerat och planen finns att läsa i svart och vit för alla som orkar gräva fram sånt.
Men vissa vill varken läsa,lyssna eller ta itu med sånt, dem behöver en “hjälte”.
Istället blir de grundlurade (igen), och tar sida, utan vetenskapen om att båda sidorna är en och samma parasit.
Lycka till och övertyga ideologist insnöad blind boskap om det 🙂

R Olin
R Olin
Gäst
Reply to  Eddie Felson
21 augusti 2022 kl 19:41

Tack Eddie för info.

Fredrik Eriksson
Reply to  Eddie Felson
21 augusti 2022 kl 21:42

Jag vet att du har rätt.
Jag försöker inte att kasta blå dunster i folks ögon.
Båda sidorna är betalda av vaccin-industrin.
Dvs både Trump och hans FBI.

Patrique
Patrique
Gäst
Reply to  Fredrik Eriksson
27 augusti 2022 kl 07:49

Det spelar ingen roll om båda sidor arbetar för de onda. Vår uppgift är ändå inte att styra varken Ukraina eller Ryska Federationen. Vi tillhör EU och Förenta Staterna. Att försöka styra andras länder är antingen globalism eller kolonialism. Det är det som är ondska.

Ryska Federationen är varken globalistiskt eller kolonialistiskt, så det här med att de är “onda” får stå för dig.

R Olin
R Olin
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
21 augusti 2022 kl 19:58

Du vet, det harblivit farligt att vara neutral nu när Sverige kastat bort det kortet.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
19 augusti 2022 kl 15:46

Vill bara påminna om att detta är ytterligare ett klart exempel på att anglosaxerna hatar europeerna och vill dom väldigt illa! Att Europa finner sig är höjden av förnedring men Europas dignitärer får förstås privata förmåner för att utsätta befolkningen dvs deras slavar för ett avskyvärt illdåd!

Linden
Linden
Gäst
Reply to  petergrfstrm
20 augusti 2022 kl 13:04

Du har rätt.
det mest märkliga är att våra folkvalda quislingar går deras ärende..

holmans
holmans
Gäst
19 augusti 2022 kl 12:18

Så Ryssland har ockuperat kärnkraftverket och enl. Ukraina placerat sina trupper där. Sen utför man artilleriattacker mot sina egna trupper men Ukraina har naturligtvis inte ett dugg att göra med dessa attacker. Det är väl bara svensk mainstreammedia som skulle kunna förmedla något så idiotiskt!

Benny H
Benny H
Gäst
Reply to  holmans
19 augusti 2022 kl 16:01

I fulmedias värld så är alla logiska kullerbyttor möjliga! De vet att fortfarande tror ca 60% på skiten de förmedlar…Tragiskt men sant!