Ukrainska styrkor beskjuter kärnvapenstaden Energodar

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 20 augusti 2022
- News@NewsVoice
Zaporozhye kärnkraftverk. Foto Sputnik News
Zaporozhye kärnkraftverk.

Ukrainska styrkor riktade sitt artilleri mot staden Energodar på torsdagskvällen, enligt Vladimir Rogov, en medlem av den lokala administrationen. Attacken kommer timmar efter att FN:s chef varnat för “självmordsattacker” mot Ukrainas kärnkraftverk.

Ryska trupper tog kontrollen över Zaporozhye, som är Europas största kärnkraftverk,  tidigt under militära operationer i Ukraina (under våren 2022).

Moskva har upprepade gånger anklagat Kiev för att ha utfört frekventa drönare- och artilleriangrepp mot kärnkraftverket och staden Energodar sedan mitten av juli. Kiev har förnekat ansvar och sa att ryska styrkor attackerade anläggningen för att misskreditera Ukraina, samtidigt som de hävdar att Ryssland använder anläggningen som en militärbas, skriver RT.

Enerhodar är en stad som ligger i den nordvästra delen av Zaporizjzja oblast i Ukraina.

Vladimir Rogov hävdade att minst sju granater träffade den ryskkontrollerade staden som är värd för kärnkraftverket Zaporozhye, den största anläggningen av denna typ i Europa.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte oro över situationen kring kärnkraftsanläggningen tidigare på torsdagen, under sitt möte med Ukrainas ledare Vladimir Zelensky och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i staden Lviv.

Antonio Guterres uppmanade åter att demilitarisera området och insisterade på att ett brådskande avtal behövs för att etablera Zaporozhye som en civil infrastruktur för att säkerställa anläggningens säkerhet.

“Sunt förnuft måste råda för att undvika alla handlingar som kan äventyra kärnkraftverkets fysiska integritet, säkerhet eller säkerhet”, sa FN-chefen och tillade att anläggningen “inte får användas som en del av någon militär operation” och “att alla skador på anläggningen är självmord”.

Moskva har upprepade gånger krävt ett uppdrag från Internationella atomenergiorganet (IAEA) gällande anläggningen, vilket Guterres sade bara kunde ske med Kievs godkännande. Zelenskij upprepade på torsdagen att ett sådant uppdrag endast kan ske via Kiev-kontrollerat territorium, samtidigt som han krävde ett “omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande” av ryska styrkor från området.

Ryssland menar att ett avlägsnande av ryska trupper “bara gör kärnkraftverket mer sårbart”, enligt det ryska utrikesministeriets biträdande talesman, Ivan Nechayev, som på torsdagen hänvisade till upprepade provokationer från Kievs styrkor. Han avfärdade idén om en “demilitariserad zon” som “oacceptabel”.

Det ryska försvarsministeriet varnade på torsdagsmorgonen för att Ukraina kan utföra artillerianfall mot kärnkraftverket Zaporozhye under besöket av Guterres och Erdogan – något som sedan kan användas för att anklaga Moskva för en katastrof.

Ukrainas militära underrättelsetjänst svarade med att säga att ryska styrkor kan genomföra en kärnvapenprovokation (false flag) i det territorium som Ryssland kontrollerar.

RT skriver att det ryska försvarsministeriet förnekar att man har placerat ut några tunga vapen på kärnkraftsplatsen och insisterar på att ryska trupper vid anläggningen endast är lätt beväpnade vakter som ger fysisk säkerhet mot Ukrainas provokationer.

Översättning och sammanställning: NewsVoice | Källa: RT

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq