Hur länge stannar hälsoeffekterna av CBx som tex CBD? – CBx del 3

publicerad 11 september 2022
- Gästskribent
Fytocannabinoider finns i minst 8 olika växter som tex: kakao, svart peppar, industrihampa och gröna alger.

ANALYS. Hur länge stannar hälsoeffekterna av CBx, bland annat CBD? Det beror på vilket sätt du väljer att nyttja och administrera CBx på. Din kropps ECS är ett av de viktigaste systemen i din kropp. Det är känt som ditt endocannabinoida system.

Text: Lennart Fröderberg

Vad är cannabidiol? CBD är en förkortning för cannabidiol, en förening med många upplevda hälsofördelar. Undrar du hur den kan erbjuda dessa effekter? Och hur länge de fortsätter efter dosering? Fortsätt läsa den här artikeln för att lära dig mer om vad ditt ECS är och hur det påverkas av CBD. Därefter får du veta hur länge du kan förvänta dig att uppleva effekterna av CBD.

Vad är ditt ECS? Hur länge håller CBx bl.Mytlilini Camp Samos april 2022a CBD i sig?

Din kropps ECS är ett av de viktigaste systemen i din kropp. Det är känt som ditt endocannabinoida system. Det är ett mycket komplext system som kontrollerar och reglerar många olika vardagliga funktioner. Dessa funktioner inkluderar kontroll av ditt humör, din aptit, ditt minne, din sömn, din temperatur, till och med din sexualdrift och medföljande reproduktion.

I huvudsak är ECS ett nätverk av naturligt producerade endogena cannabinoider [1]. Dessa tjänar flera olika syften. De överför information fram och tillbaka och din kropp producerar mer när det behövs. Ditt system har också receptorer som finns i hela kroppen, särskilt i ditt centrala nervsystem. När endocannabinoider binder till olika receptorer skickar de olika meddelanden beroende på var de befinner sig. Vissa endocannabinoider binder till exempel till CB1-receptorer för att signalera smärtlindring. Men när de binder på en annan plats kan det signalera om bl.a  inflammation.

Det finns fortfarande mycket forskning kvar att göra om kroppens ECS och några av de roller som det spelar. Det är dock lätt att se hur CBx kan spela en roll i den. Nedan får du veta hur CBx, bl.a kan påverka ditt ECS.

Hur påverkar CBx, bl.a ditt ECS?

1. Det gör dig inte hög, vill man det så rök cannabis. CBx har enbart med din hälsa att göra.

En av de viktigaste orsakerna till att THC gör dig hög har att göra med hur det interagerar med ditt ECS. THC är en kemisk förening som har en liknande struktur som CBD. Den interagerar dock inte på samma sätt med ditt ECS. THC binder direkt till de receptorer som finns i ditt ECS. Till skillnad från THC binder CBD inte direkt till dina receptorer. Det råder fortfarande stor debatt om vad det gör i stället för att binda.

Det är dock känt att det inte binder direkt till dina CB1-receptorer som THC. Det kan eventuellt binda till en annan oupptäckt receptor, men det binder inte till den som överför de signaler som är förknippade med att bli hög. CBx har primärt med ditt immunförsvar att göra, en klart positiv inverkan på kroppns enda verkliga skydd, ditt immunförsvar.

Vad spelar CBx för verklig roll?

Som tidigare nämnts är ditt ECS påverkat av olika endocannabinoider. Det är molekyler som tillverkas för och av din kropp. Och de kontrollerar en mängd olika viktiga funktioner för din kropp. Tillsammans upprättar ECS systemet homeostas vilket leder / verkar för verklig balans i din kropp.

Som sådan kan det, när du påverkar denna miljö, få hela din kropp och ditt sinne ur balans. Nu är CBx bl.a CBD en av 110 cannabinoider som kan interagera med kroppens ECS för att hjälpa till att återställa balansen. Även om vi fortfarande inte vet exakt hur, och det inte fungerar på samma sätt för alla, tyder bevisen på att det verkligen kan hjälpa människor med olika former av kognitiva / neurologiska besvär.

Ta till exempel den här studien om hur CBx, bl.a CBD kan bidra till att minska ångest [2]. Även den här pekar på dess fördelar när det gäller att hjälpa till att behandla bl.a  smärta [3].

Det är alla funktioner som kontrolleras av ECS. Därför är det inte konstigt att CBx, bl.a CBD kan spela en roll för att begränsa negativa symtom eftersom det interagerar direkt med ECS systemet. 

Hur snabbt levereras CBx, bl.a CBD?

Detta är ett viktigt övervägande när du försöker komma fram till vilken metod du ska använda för ett visst tillskott. Olika leveransmetoder kommer att ha leverera olika förväntningar.

Leveransmetoden är viktig eftersom den dikterar hur biotillgängligt CBx, bl.a CBD är och hur snabbt du märker effekterna. Helst vill du ev. ha de snabbaste effekterna. Även om det inte alltid är sant, vill du för det mesta ha dem snabbt. Beroende vad dina kroppsliga symtom faktiskt är.

Orala metoder – via munnen i droppform

Det är lätt den vanligaste leveransmetoden för CBx, bl.a CBD. Typiskt sett är en oral leveransmetod en snabbare alternativen som finns tillgängliga. Det beror på att det går via munnens slemhinna ut blodet. Du fördelar dropparna mha tungan så munnens slemhinna tillförs CBx , bl.a CBD och går ut i blodet snabbt via slemhinnan på läpparnas och kindernas insida.

När du sväljer en smoothie eller annat som tillförts CBx, bl.a CBD måste din kropp smälta det. Den måste göra detta innan den når ditt blodomlopp för absorption. Detta är anledningen till att du inte ska förvänta dig effekter förrän efter runt 2.5-3 timmar efter att du konsumerar CBx, bl.a CBD genom att svälja dropparna jämfört med att fördela dem mha tungan till munnens slemhinna. Det är vanligtvis det bättre alternativet för dem som använder CBx, bl.a CBD konsekvent dag ut och dag in och som inte är ute efter ett omedelbart upptag i blodet.

Hur länge varar CBD som intas oralt via droppar eller via fil/smoothie?

Dessa är typiskt sett de mest långvariga när det gäller effekter. Du kommer att ha effekterna under mycket längre tid när du använder en oral produkt jämfört med inhalation/vape och andra metoder.

På grund av detta är det generellt sett bättre för dem som letar efter en mer långsiktig lindring, men som inte behöver den snabbaste leveransen.

Sublingual – tinktur, via droppar under tungan

Det är ett annat alternativ som finns tillgängligt när du vill ta CBx, bl.a CBD. Det är vanligtvis en av de mest eftertraktade leveransmetoderna för dem som siktar på en av de snabbaste leveranserna.

Om du vill uppleva fördelarna med CBx, bl.a CBD så snabbt som möjligt är ett fullspektrum extrakt / tinktur och användning av sublingual administrering det rätta sättet att gå. Endast inhalation är ett snabbare sätt att få i sig CBx, bl.a CBD än att ta det under tungan och sprida i munhålan via spridning mha tungansom fördelar CBx via munhålans slemhinna.

Varför är det så effektivt och så snabbt? Det beror på att du levererar CBx, bl.a CBD direkt till ditt blodomlopp via munnens slemhinna. Du behöver inte vänta på att det ska passera genom ditt matsmältningssystem, vilket kan ta flera timmar, 2.5-3 timmar. Om du inte vill vänta för att uppleva fördelarna med CBx, bl.a CBD är detta ditt näst bästa alternativ.

Nackdelen med att använda den här metoden är att det kan vara lite svårare att dosera på rätt sätt. Du behöver droppa det antal droppar som ditt symtom kräver. Det är ingen exakt vetenskap så om du råkar ta 2-3 drp för m,ycket så gör det inget din kropp älskar för att du råkade räkna lite fel.

Hur länge håller CBx, bl.a CBD i sig vid sublingual användning?

Hur länge sublingual administrering varar kommer i slutändan att bestämmas av din dosering. Ju fler droppar ju längre varar effekten. Notera att du INTE kan överdosera CBx, bl.a CBD. Det går helt enkelt inte att överdosera ett 100% naturligt preparat som CBx. Det som sker vid intag om 200+ droppar vid samma tillfälle, en aktivitet som ej sker av misstag utan vid en ytterst medvetet.

Effekten efter ett medvetet intag av 200+ CBx droppar blir att en mycket djup och totalt avslappnande sömn infinner sig som varar minst 15-18 timmar oftast betydligt längre.

En våghalsig klient som valde att testa själv-inducerad dosering om betydligt fler än 400+ droppar, vid samma tillfälle beskrev effekten som han upplevde in-vivo, som en ryggmärgsbedövning, epidural. Han rörde inte en muskel i kroppen på 18 timmar. Så CBx, bl.a CBD är kraftfullt men går ej att överdosera. Det som sker är att du sover djuuuupt och länge…

Inhalation – Vaping genom s.k Vaporizor / e-cigarett

Detta är ett annat alternativ som finns tillgängligt för dem som vill uppleva fördelarna med att ta CBx, bl.a CBD mycket snabbt. Om du är van vid att röka e-cigarret / nyttja s.k vaporizor kan detta vara att föredra. Detta är ett bra alternativ för dem som vill uppleva fördelarna med CBx snabbt och som tycker om att förånga eller röka.

Observera att Bodify Research CBx e-Juice INTE innehåller någon nikotin eller tobak överhuvudtaget. Bara 50% (5gr) fullspektrum extrakt med CBx, bl.a CBD samt 50% med Vegetabiliskt Glycerin, VG. Inget annat.

Vaping har den högsta biotillgängligheten och du bör uppleva effekterna efter bara några minuter efter att du har inhalerat ångan / röken. Om du vill inhalera CBx, bl.a CBD behöver du skaffa en vaporizor / påfyllnadsbar e-cigarett. På så sätt kan du använda en Vape för att inhalera CBx, bl.a CBD. Eftersom det är den snabbaste metoden anses den vanligtvis vara den bästa för dem som söker omedelbar lindring. Du får alla fördelar med CBx, bl.a CBD mycket snabbt när du inhalerar det genom vaping / e-cigarett.

Hur länge räcker CBx, bl.a CBD vid vaping?

När du inhalerar CBD kommer du att märka att det inte varar lika länge som några av de andra alternativen. Du får dock den omedelbara effekter. Oftast inom bara några få minuter.

Topisk behandling är ett annat alternativ. Det är mer för dem som vill behandla smärta eller inflammation på ytnivå. Hudkräm med CBx, bl.a CBD är då att föredra.

Hur länge håller CBx, bl.a CBD i sig vid lokal topisk användning?

Du kommer att upptäcka att topiska CBx, bl.a CBD-tillämpningar vanligtvis ger en lokaliserad effekt. På grund av detta kommer du att upptäcka att det fungerar över en längre tid och det är mer för dem som vill använda det dagligen. Det finns även s.k depå-plåster med CBx. De är konstruerade att ta längre tid att gå in via huden än en kräm.

Hur ska du välja att ta ditt CBx, bl.a CBD?

Detta är en fråga om preferens. CBx, bl.a CBD har visat sig ha många fördelar. Det finns många sätt att administrera det på. Det handlar om vad du tar det för och hur länge du vill att effekterna ska bestå. Du måste se till att du tar CBx, bl.a CBD på bästa möjliga sätt för din specifika situation. Om du vill ha den snabbaste leveransen men den kortaste varaktigheten är inhalation en bra leveransmetod.

För dem som vill ha mer långvariga resultat men som inte bryr sig om hur snabbt de upplever fördelarna är det ett bra alternativ att ta några orala varianter. För dem som vill ha en bra medelväg mellan de två är det troligen bäst att använda en ett fullspektrum extrakt i tinktur form och leverera genom sublingual administrering. Innan du börjar med något är det bäst att diskutera dina alternativ med din kunniga CBx rådgivare för att avgöra om CBx bl.a CBD är rätt för dig.

Även om biverkningar är finns rapporterade, milda / obefintliga vill du alltid försäkra dig om att det inte kommer att interagera negativt med eventuella syntetiska mediciner du tar. Det kanske även ger effekten att dina kemiska s.k läkemedel kan trappas ned delvis, eller som för de flesta, helt och hållet trappas ut successivt. Du märker ökat välmående ju mer du trappar ut de kemiska / syntetiska patent s.k läkemedlen.

Lagar och regler

Det krävs fortfarande ytterligare forskning för att få en bättre förståelse för hur CBD:s effekter kan påverka symtom på depression, men det anses generellt sett vara säkert att använda och utan de allvarliga biverkningar som är kända vid nyttjande av SSRI-preparat.

I vissa länder har CBD sedan 2017 klassats som läkemedel och får därför endast föreskrivas av läkare på recept. Problemet med det är att den generella kunskapsnivån bland västerländskt utbildade läkare är att kunskapsnivån gällande det endocannabinoida systemet, ECS, är ytterst låg för att inte säga i princip obefintlig.

Vilket innebär att väldigt få läkare vet något om hur CBx , bl.a CBD verkar i kroppen och skriver således INTE ut några recept. Utbildningsbehovet av västerländskt utbildade läkare i ett av kroppens mest vitala system, ECS, är alarmerande hög.

När du har fått klartecken från din läkare eller fattar ett eget beslut utifrån din egen efterforskning kan du leta efter välrenommerade källor av CBx. Där CBD är en av de 110+ cannabinoider (x står för samtliga cannabinoider, terpener och flavonoider) som finns i minst 8 grödors / växter / algers fullspektrum extrakt.

Notera även att de flesta leverantörer av CBD späder ut sina produkter med olika typer av oljor, ex. Olivolja, kallpressad hampfröolja eller fett från kokos. Därför kallas de utspädda varianterna för CBD-olja. Det anges ofta på förpackningar en %-andel CBD men vad det egentligen betyder är den %-andel av aktiv substans som produkten innehåller resterande del är någon form av utspädande olja.

Ett 100% fullspektrum extrakt från någon av de minst 8 olika växter, grödor, alger innehåller därför ingen egentlig olja per se utan enbart det som det gröna från grödan / plantan / algerna innehåller. Så 5% CBD-olja är 5% fullspektrum extrakt resterande del 95% en utspädande olja av de typer som beskrivits tidigare.

Många betrodda källor erbjuder ett analyscertifikat från laboratorietester från tredje part. Även om CBD är lagligt på central europeisk nivå, se till att kontrollera nationella och lokala lagar om CBD-användning i ditt område.

I de  Nordiska länderna börjar nu Bodify Research lansera ett fullspektrum extrakt med 10gr aktiv substans i en 10ml flaska med en s.k pip-kork för enkel dropp, drp, dosering. En enhet om 10ml innehåller minst 10gr aktiv substans och innehåller 200+ droppar.

En ny produkt Bodify Research CBx e-Juice med 5gr fullspektrumextrakt och 5gr VG, vegetabiliskt glycerin som är livsmedelsklassat och som administreras via s.k Vape / Vaporizor / påfyllningsbar / refillable e-cigarett är en CBx e-Juice som nyttjas mha en vaporizor alt e-cigarett där egen CBx

e-Juice kan fyllas på. CBx e-Juicen innehåller ingen tobak eller nikotin, enbart fullspektrum extrakt med 50% aktiv CBx substans varav 17.2% CBD. Enligt uppgift den mest kraftfulla CBx e-Juice som finns på den europeiska marknaden. 3ggr så mycket aktiv substans i jämförelse med konkurenterna.

CBx, bl.a CBD rekommenderas att nyttjas förebyggande som en ytterst effektiv demensförsäkring för alla 45+ som har demens bland föräldrar eller i släkten.

CBx, med bl.a CBD verkar så att de fina nervtrådarnas myelin lager stärks upp och gör att risken för att drabbas senare i livet av MS / Parkinson / Alzheimer / ALS samt flertalet andra s.k kognitiva symtom förebyggs på ett 100% naturligt och kroppseget sätt.

Ordinationen för oral administration är enligt modellen en stegvis ökning

  • Dag 1-4 1 drp morgon och kväll.
  • Dag 5-8 1 drp morgon, middag och kväll.
  • Från dag 9 kan kvällsdosen ökas till 5 drp första veckan och sedan en successiv ökning efter behov.

Alltid 1 drp morgon och 1 drp middag före respektive måltid.

Ökning av först middagsdosen och sist ökning av morgondosen. Allt efter behov.

De flesta märker omgående en markant förbättring av sömnkvaliteten. Det finns inga rapporterade biverkningar. Intar du andra syntetiska s.k läkemedel rådfråga alltid din läkare. Bli INTE förvånad om läkaren INTE har någon kunskap i ämnet ECS och där tillhörande CBx av vilka CBD är en av 110+ s.k cannabinoider, terpener och flavonoider.

Text: Lennart Fröderberg (Bodify), bodify.research@protonmail.com

Referenser

  1. https://www.health.harvard.edu/blog/the-endocannabinoid-system-essential-and-mysterious-202108112569
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604171/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7204604/


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq