Danmark har slutat med coronavaccin för personer under 50 år

publicerad 22 september 2022
- Gästskribent
Danska Sundhedsstyrelsen, pressfoto
Danska Sundhedsstyrelsen, pressfoto
Danska Sundhedsstyrelsen, pressfoto

COVIDVACCIN. Den danska hälsomyndigheten förväntar sig att Covid-19 infektionerna kommer öka under hösten och vintern, men erbjuder från september 2022 bara vaccinet till personer som är 50 år och äldre, förutom vissa riskgrupper. Anledningen att 50-plusare rekommenderas vaccinet är att risken för allvarlig Covid-19 ökar med åldern.

Text: Vi tillsammans

Danmark har ändrat sina rekommendationer i snabb takt. Från den 1:a juli 2022 kunde barn och ungdomar under 18 år inte längre få sin första dos och från den 1:a september kunde de inte längre få dos två. Endast ett mycket begränsat antal barn som riskerar bli allvarligt sjuka i Covid-19 kommer erbjudas vaccin, efter läkarens individuella bedömning.

Personer under 50 år löper i allmänhet inte särskilt högre risk att bli svårt sjuka av covid-19. Dessutom är yngre personer under 50 år väl skyddade mot att bli svårt sjuka av Covid-19, då ett mycket stort antal av dem redan är vaccinerade och tidigare infekterade med Covid-19, och det finns följaktligen god immunitet bland denna del av populationen”.

Alla vacciner orsakar biverkningar, inklusive covid-19-vaccinerna. I sällsynta fall kan allvarliga omedelbara allergiska reaktioner uppstå.”

ArcanumSkolan 2024

Härmed har danska myndigheter lämnat den one-size-fits-all-policy som de flesta länder inklusive Sverige anammat, alltså där nästan alla rekommenderas vaccin trots att medelåldern för de som dör är mycket hög. I Sverige är åldern 83 år, vilket är ungefär detsamma som medellivslängden.

Det är hög tid att svenska myndigheter tar efter Danmark och slutar utsätta barn och unga vuxna för onödiga risker. Föräldrainitiativ “Vi tillsammans” är dock kritiska att danska Sundhedsstyrelsen fortfarande rekommenderar vårdpersonal och anhöriga till riskgrupper att vaccinera sig.

Text: Vi tillsammans | Källa: Danish Health Authority (Sundhedsstyrelsen)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *