Andra Donbassrepubliken vill rösta om att enas med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2022
- NewsVoice redaktion
Medborgarkammaren i Folkrepubliken Donetsk vädjade om att hålla en folkomröstning om inträde i Ryska federationen

UKRAINA. Donetsks medborgarkammare uppmanade republikens chef att inom kort hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland. Folkrepubliken Donetsk (DPR) måste omedelbart hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland, sa dess medborgarkammare på måndagen. Samtalet kom kort efter att ett liknande drag gjordes av motsvarande organ i den närliggande Lugansk People’s Republic (LPR).

Text: RT.com | Översättning: NewsVoice | NewsVoice översätter regelbundet nyheter från RT eftersom RT.com stoppas från att nå den svenska allmänheten (“both sides of the story” gäller)

I ett uttalande till chefen för DPR, Denis Pushilin, sa kammaren att tiden för “avgörande åtgärder” är inne och uppmanade honom att hålla omröstningen så snart som möjligt.

“Alla vi känner och vet under lång tid att Donbass är Ryssland. Vi har kämpat för detta i åtta långa år. För detta utsätts vi dagligen för strejker på våra hem, gator, sjukhus, skolor och dagis”, säger kammarchefen Aleksander Kofman i ett uttalande.

“Vi vill att den ryska federationens gräns ska ligga mellan oss och Ukraina! Vi vill återigen bli en del av ett stort fosterland – Ryssland. Folket i Donbass förtjänar det!”

Tidigare under dagen gjordes ett liknande samtal av medborgarkammaren i LPR. Den uppmanade republikens chef, Leonid Pasechnik, såväl som den lokala lagstiftaren att hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland så snart som möjligt.

En liknande hållning har angetts av myndigheterna i den södra ukrainska regionen Cherson, som för närvarande kontrolleras av ryska styrkor. Chefen för den så kallade militärcivila administrationen, Kirill Stremousov, sa att regionens invånare “vill ha garantier för att vi kommer att bli en del av Ryska federationen”.

“Invånare i Kherson-regionen uppmanar… och vill hålla en folkomröstning så snart som möjligt, eftersom de är rädda att Ryssland kan lämna”, sa Stremousov till RIA Novosti.

Ryssland skickade in trupper i Ukraina den 24 februari, med hänvisning till Kievs misslyckande att underteckna Minsk-avtalen, utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014.

Ukrainas förre president Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs huvudmål var att använda vapenvilan för att köpa tid och “skapa kraftfulla väpnade styrkor”.

I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.

Text: RT.com | Översättning: NewsVoice

Källa och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Man förstår befolkningen där, det är ju inte så roligt att ha nazi-inspirerade trupper som tar livet av folket som vill bygga ett fredligt samhälle.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *