Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Fyra regioner lämnar Kiev och uppgår i Ryska Federationen

publicerad 28 september 2022
- Kristoffer Hell
Valen i östra Ukraina. Skärmdump från RT.com
Valen i östra Ukraina. Skärmdump från RT.com

Enligt den ryska statstelevisionen RT blev folkomröstningarna i de fyra regionerna Donetsk, Lughansk, Zaporizjza och Cherson en jordskredseger för de som ville lämna Ukraina och bli en del av den Ryska Federation. I samtliga regioner anges över 90% ha röstat Ja för att regionerna återgår till Ryssland.

Trots Kievregimens hot, trakasserier och beskjutning av de som röstade blev deltagandet högt. Processen att integrera nya regioner i Ryssland kommer att ske under en period. Det återstår ett godkännande av landets parlament och presidenten.

Enligt den ryska konstitutionen och den federala lagen om anslutning av nya konstituerande medlemmar omfattar förfarandet flera steg. När de regioner som är villiga att bli en del av Ryska federationen lämnar in sina förslag till Moskva, bör presidenten informera parlamentet och regeringen om frågan, förklarade senator Konstantin Kosachev i ett inlägg i Telegram förra veckan, skriver RT i artikeln: “Four regions vote to join Russia: What’s next?”.

Valen i östra Ukraina sep 2022. Skärmdump från RT.com
Valen i östra Ukraina sep 2022. Skärmdump från RT.com

Om Ukraina fortsätter att militärt angripa regionerna likställs det med attacker mot Ryssland

Moskva varnade tidigare för att om Donbass-republikerna och de två södra ukrainska regionerna förenas med Ryssland, kommer alla försök från det Väststödda Kiev att återta dem betraktas som attacker mot sitt eget land.

“Omedelbart kommer den ryska konstitutionen att träda i kraft i förhållande till dessa territorier där allt är mycket tydligt uttalat i detta avseende”, sa Peskov till journalister förra veckan, skriver RT.

Kiev anser att de territorier som är villiga att ansluta sig till Ryssland befinner sig under illegal ockupation och sa att man inte erkänner resultatet av folkomröstningarna. Ukrainas president Volodymyr Zelensky har uteslutit all möjlighet till samtal efter att folkomröstningen är avslutad.

Den ukrainske regeringsrådgivaren Mikhail Podolyak sätter en dödsstämpel på alla som medverkade till valen i östra Ukraina sep 2022. Skärmdump: RT.com
Den ukrainske regeringsrådgivaren Mikhail Podolyak sätter en dödsstämpel på alla som medverkade till valen i östra Ukraina sep 2022. Skärmdump: RT.com

Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba uttalade i tisdags att: “Ukraina har all rätt att befria sina territorier och kommer att fortsätta att befria dem, vad Ryssland än har att säga”.

EU och USA har redan kallat omröstningen för en “bluff”. USA:s utrikesminister Antony Blinken sa till CBS på söndagen att regionerna LPR, DPR, Cherson och Zaporozhye “aldrig kommer att erkännas” som en del av ryskt territorium. Han tillade att Kiev hade “all rätt” att ta tillbaka dem.

USA och dess allierade har försett Ukraina med mängder av olika avancerade vapen. Vid en gemensam presskonferens tillfrågades Blinken om USA hade några invändningar mot att Ukraina skulle använda dessa vapen för att attackera mål i Donetsk, Lugansk, Zaporozhye och Cherson, skriver RT i artikeln: “Ukraine can use Western weapons against ‘territories seized by Russia’ – US”.

“Vi kommer aldrig att erkänna Rysslands annektering av ukrainskt territorium”, sa Blinken till reportrar. “Ukraina har den absoluta rätten att försvara sig över hela sitt territorium, inklusive att ta tillbaka det territorium som har beslagtagits illegalt, på ett eller annat sätt, av Ryssland. Och utrustningen, vapnen som vi och många andra länder tillhandahåller, har använts mycket effektivt för att göra just det.”

Ryssland skickade in trupper i Ukraina den 24 februari, med hänvisning till Kievs misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten.

Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Den tidigare ukrainske presidenten Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs huvudmål var att använda vapenvilan för att köpa tid och “skapa kraftfulla väpnade styrkor”, fortsätter RT.

I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt förklarade sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock.

Text: Kristoffer Hell och Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ukrainavalen