Gigantisk dinosaurie grävs fram i trädgård i Portugal – Europarekord

publicerad 6 september 2022
- av NewsVoice
Modell i fullskala av en Brachiosaurus i Valdecevillo, Enciso, La Rioja, Spainen. Foto: Jynus. Licens: CC BY-SA 4.0

PALEONTOLOGI. Fyndet är unikt. Delar av av en gigantisk sauropod grävs fram i en privat trädgård i Portugal. Fyndet utgör den största dinosaurien som någonsin hittats i Europa.

En privatperson gjorde fyndet på sin egen tomt nära staden Pombal, några mil norr om Lissabon i Portugal.

Det var i mars 2017 som en husägare i Monte Agudo-området fann bitar av förhistoriska skelettdelar när denne påbörjade ett byggarbete i sin trädgård. Han kontaktade omedelbart forskare, som började gräva samma år och det som visas på fotot ovan är en fossiliserad bröstkorg och ryggkotor av en enorm sauropod, skriver Epoch Times.

Fyndet offentliggjordes först nyligen (2022) av ett internationellt team av forskare bestående av portugisiska och spanska paleontologer.

Pombal-dinosaurien. Foto: Elisabete Malafaia, Universitetet i Lissabon
Bild: Pombal-dinosaurien (Brachiosauridae). Foto: Elisabete Malafaia, Universitetet i Lissabon

Sauropoder som tex Brontosaurus och Brachiosaurus, kännetecknas av långa halsar och svansar och en växtdiet. De är de största av alla dinosaurier och de största landdjur som någonsin har levt.

Det förstenade skelettet i Pombal tillhör sannolikt familjen Brachiosauridae. Dessa urtidsödlor kunde bli 25 meter långa och 12 meter höga. Exemplaret som hittats kan vara ett fullvuxet djur. Om estimatet stämmer är detta denna dinosaurie den största som någonsin hittats i Europa.

Text: NewsVoice | Källa: Epoch Times