Gigantisk dinosaurie grävs fram i trädgård i Portugal – Europarekord

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 september 2022
- NewsVoice redaktion
Modell i fullskala av en Brachiosaurus i Valdecevillo, Enciso, La Rioja, Spanien. Foto: Jynus. Licens: CC BY-SA 4.0

PALEONTOLOGI. Fyndet är unikt. Delar av av en gigantisk sauropod grävs fram i en privat trädgård i Portugal. Fyndet utgör den största dinosaurien som någonsin hittats i Europa.

En privatperson gjorde fyndet på sin egen tomt nära staden Pombal, några mil norr om Lissabon i Portugal.

Det var i mars 2017 som en husägare i Monte Agudo-området fann bitar av förhistoriska skelettdelar när denne påbörjade ett byggarbete i sin trädgård. Han kontaktade omedelbart forskare, som började gräva samma år och det som visas på fotot ovan är en fossiliserad bröstkorg och ryggkotor av en enorm sauropod, skriver Epoch Times.

Fyndet offentliggjordes först nyligen (2022) av ett internationellt team av forskare bestående av portugisiska och spanska paleontologer.

Pombal-dinosaurien. Foto: Elisabete Malafaia, Universitetet i Lissabon
Bild: Pombal-dinosaurien (Brachiosauridae). Foto: Elisabete Malafaia, Universitetet i Lissabon

Sauropoder som tex Brontosaurus och Brachiosaurus, kännetecknas av långa halsar och svansar och en växtdiet. De är de största av alla dinosaurier och de största landdjur som någonsin har levt.

Det förstenade skelettet i Pombal tillhör sannolikt familjen Brachiosauridae. Dessa urtidsödlor kunde bli 25 meter långa och 12 meter höga. Exemplaret som hittats kan vara ett fullvuxet djur. Om estimatet stämmer är detta denna dinosaurie den största som någonsin hittats i Europa.

Text: NewsVoice | Källa: Epoch Times


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: dinosaurie
Stöd NewsVoice 2024
 • Enorm köttätande dinosuarie på 10 meter hittades i Skåne

  Uppsala Universitet: Large predatory dinosaurs discovered in Skåne

  “Roughly 200-million-year-old footprints of large predatory dinosaurs, along with the skeletons of other dinosaurs, animals and plant fossils, have been discovered in the Norra Albert clay pit in northern Skåne. The discoveries surprised the researchers, as they show that carnivorous dinosaurs of this size existed much earlier than previously known.”

  https://www.uu.se/en/news/article/?id=19608&typ=artikel

  SVT: Unik rovdjursdinosaurie upptäckt i Skåne: ”Wow”

  “Ett unikt fynd av en hittills okänd dinosaurieart har gjorts i Skåne. Forskarna – som arbetat med utgrävningarna i sju år – menar att det handlar om en jättelik köttätande best på uppemot 10 meter.”

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rovdjursdinosaurie-upptackt-i-skane

 • Fantastiskt, historien om oss själva och alla övr varelser som levt här går tillbaka låångt långt längre än vad vi fått oss till dels i ‘historieböckerna’..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *