Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Hundratusentals klimatrealister undrar: vem ska vi rösta på?

publicerad 5 september 2022
- Tege Tornvall
Solen och havet. Foto: Alex Antoniadis. Licens: Unsplash.com

KLIMATET. Få äldre och sansade personer jag talar med om energi och klimat tror egentligen på klimatlarmen. De har genom åren upplevt kyla och värme, regn och torka, blåst och vindstilla, snö och barmark.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com | #valet2022

Visst oroas många av alla klimatlarm, men när jag berättar hur cykliskt växlande solmagnetism och solvind i samspel med inkommande kosmisk strålning påverkar molnbildning och nederbörd, känner de igen sig.

De har upplevt det förr. De inser att vädret följer växlande solaktivitet. Om de är gamla nog har de också upplevt att även klimatet följer växlande solaktivitet. Klimat är ju – förenklat – väder över längre tid.

Jag berättar också hur allt fler mätstationer numera omges av bebyggelse och olika värmekällor och därför registrerar högre temperatur än i naturen längre bort.

Jag påpekar att det visar att det är varmt i städer, inte hur varmt det är på andra håll. Även i detta känner de igen sig. Sunt förnuft och egen erfarenhet säger dem att larmen är överdrivna och illa grundade.

De inser att klimatlarmen är märkligt och oroande historielösa. Det får dem att tvivla på politiker och partier, som manar till kamp mot påstått hotande uppvärmning. Och de är många. Exakt hur många vet vi inte, men de är hundratusentals.

Klimatrealister mer verklighetsanknutna. Licens: Shutterstock.com
Intellektuell skeptisk kvinna. Licens: Shutterstock.com

Klimatrealister mer verklighetsanknutna

Även många insatta och sansade yrkesaktiva personer tvivlar på larmen, inte minst i näringsliv och industri. Åren 2000-2011 var jag redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri.

Inte en enda högre chef eller tekniker jag talade energi och klimat med trodde mellan skål och vägg på larmen. Utslagna på Sveriges hela näringsliv och industri är även de hundratusentals.

Officiellt spelar de ändå med, för den vägen kommer regler och pengar. Nästan ingen vågar trotsa stat och myndigheter. Möjligen Leif Östling.

Men rösta kan alla. Hundratusentals klimatrealister undrar: Vem skall jag rösta på?

En av dem är jag. Jag kan inte rösta på partier och politiker som vill beröva växter deras näring och gräva ned den, som vill ersätta säkert tillgänglig energi med vind och sol. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland.

Det parti som trotsar EU, Paris och klimatlag får min röst.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com | #valet2022 | Bild: Poseidontemplet vid Sounio, Grekland. Foto: Alex Antoniadis. Licens: Unsplash.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq