Hundratusentals klimatrealister undrar: vem ska vi rösta på?

publicerad 5 september 2022
- Tege Tornvall
Solen och havet. Foto: Alex Antoniadis. Licens: Unsplash.com

KLIMATET. Få äldre och sansade personer jag talar med om energi och klimat tror egentligen på klimatlarmen. De har genom åren upplevt kyla och värme, regn och torka, blåst och vindstilla, snö och barmark.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com | #valet2022

Visst oroas många av alla klimatlarm, men när jag berättar hur cykliskt växlande solmagnetism och solvind i samspel med inkommande kosmisk strålning påverkar molnbildning och nederbörd, känner de igen sig.

De har upplevt det förr. De inser att vädret följer växlande solaktivitet. Om de är gamla nog har de också upplevt att även klimatet följer växlande solaktivitet. Klimat är ju – förenklat – väder över längre tid.

Jag berättar också hur allt fler mätstationer numera omges av bebyggelse och olika värmekällor och därför registrerar högre temperatur än i naturen längre bort.

Jag påpekar att det visar att det är varmt i städer, inte hur varmt det är på andra håll. Även i detta känner de igen sig. Sunt förnuft och egen erfarenhet säger dem att larmen är överdrivna och illa grundade.

De inser att klimatlarmen är märkligt och oroande historielösa. Det får dem att tvivla på politiker och partier, som manar till kamp mot påstått hotande uppvärmning. Och de är många. Exakt hur många vet vi inte, men de är hundratusentals.

Klimatrealister mer verklighetsanknutna. Licens: Shutterstock.com
Intellektuell skeptisk kvinna. Licens: Shutterstock.com

Klimatrealister mer verklighetsanknutna

Även många insatta och sansade yrkesaktiva personer tvivlar på larmen, inte minst i näringsliv och industri. Åren 2000-2011 var jag redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri.

Inte en enda högre chef eller tekniker jag talade energi och klimat med trodde mellan skål och vägg på larmen. Utslagna på Sveriges hela näringsliv och industri är även de hundratusentals.

Officiellt spelar de ändå med, för den vägen kommer regler och pengar. Nästan ingen vågar trotsa stat och myndigheter. Möjligen Leif Östling.

Men rösta kan alla. Hundratusentals klimatrealister undrar: Vem skall jag rösta på?

En av dem är jag. Jag kan inte rösta på partier och politiker som vill beröva växter deras näring och gräva ned den, som vill ersätta säkert tillgänglig energi med vind och sol. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland.

Det parti som trotsar EU, Paris och klimatlag får min röst.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com | #valet2022 | Bild: Poseidontemplet vid Sounio, Grekland. Foto: Alex Antoniadis. Licens: Unsplash.com

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tege har rätt i att realisterna inte tror att det är lika panikartat bråttom som etablissemanget får det att verka.
  Men förändringarna är på något längre sikt verkliga så länge västvärldens livsstil är förhanden och andra länder strävar efter att närma sig västs levnadsstandard.
  Det vore därför bättre om argumentationen handlade om mer precist avvägda och väl uttänkta motåtgärder än att som Tege hela tiden gör försöka trolla bort fenomenet.
  Jag uppfattar Tege och många andra som förtäckta företrädare för att förhindra majoriteten av världens befolkning att förbättra sina materiella förutsättningar så att dom uppnår liknande standard som den gyllene miljarden (eller kanske färre).
  Jag tror inte att det är en slump att Tege aldrig berör den aspekten.
  För anglosaxernas inriktning är ju att hålla majoriteten av världens befolkning nere både numerärt och i fråga om levnadsstandard.
  Och det är också en lösning.
  Men en ful sådan!

  • Tvärtom behöver utvecklings- och fattigare länder omedelbart tillförlitlig el- och annan energi för att värma/kyla hushåll och byggnader, driva kylskåp och spisar, ge ljus på natten, hålla skolor, sjukvård, industri och handel, driva transporter etc.

   Deras enda källa till detta är kolbaserad energi. Dess avgaser kan med modern teknik elimineras, minskas, renas, återvinnas, nyttiggöras etc. Men utan kolbaserad har de inget. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland.

   Ingen brist råder. Kol är det kända Universums fjärde vanligaste grundämne, det vanlgaste fasta grundämnet, vanligt i planeter med fast yta, som Jorden. Även efter att långa istiders kalla hav och långa värmeperioders rika växtlighet bundit nästan all atmosfärens CO2-halt finns i Jordens inre massor av ursprungligt kol kvar i olika föreningar.

   Detta är ju med sunt förnuft självklarheter. Jag begriper inte att Peter Grafström och andra (medvetet?) misstolkar mig m. fl.. Allt kan inte framföras i alla inlägg. Vi skriver inte uppsatser. Vi vill inte “hålla majoriteten av världens befolkning nere” utan tvärtom ge dem våra möjligheter.

   Jag betackar mig därför för illasinnade, vantolkande påhopp!

 • Tege har rätt i att realisterna inte tror att det är lika panikartat bråttom som etablissemanget får det att verka.
  Men förändringarna är på något längre sikt verkliga så länge västvärldens livsstil är förhanden och andra länder strävar efter att närma sig västs levnadsstandard.
  Det vore därför bättre om argumentationen handlade om mer precist avvägda och väl uttänkta motåtgärder än att som Tege hela tiden gör försöka trolla bort fenomenet.
  Jag uppfattar Tege och många andra som förtäckta företrädare för att förhindra majoriteten av världens befolkning att förbättra sina materiella förutsättningar så att dom uppnår liknande standard som den gyllene miljarden (eller kanske färre).
  Jag tror inte att det är en slump att Tege aldrig berör den aspekten.
  För anglosaxernas inriktning är ju att hålla majoriteten av världens befolkning nere både numerärt och i fråga om levnadsstandard.
  Och det är också en lösning.
  Men en ful sådan!

  • Tvärtom behöver utvecklings- och fattigare länder omedelbart tillförlitlig el- och annan energi för att värma/kyla hushåll och byggnader, driva kylskåp och spisar, ge ljus på natten, hålla skolor, sjukvård, industri och handel, driva transporter etc.

   Deras enda källa till detta är kolbaserad energi. Dess avgaser kan med modern teknik elimineras, minskas, renas, återvinnas, nyttiggöras etc. Men utan kolbaserad har de inget. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland.

   Ingen brist råder. Kol är det kända Universums fjärde vanligaste grundämne, det vanlgaste fasta grundämnet, vanligt i planeter med fast yta, som Jorden. Även efter att långa istiders kalla hav och långa värmeperioders rika växtlighet bundit nästan all atmosfärens CO2-halt finns i Jordens inre massor av ursprungligt kol kvar i olika föreningar.

   Detta är ju med sunt förnuft självklarheter. Jag begriper inte att Peter Grafström och andra (medvetet?) misstolkar mig m. fl.. Allt kan inte framföras i alla inlägg. Vi skriver inte uppsatser. Vi vill inte “hålla majoriteten av världens befolkning nere” utan tvärtom ge dem våra möjligheter.

   Jag betackar mig därför för illasinnade, vantolkande påhopp!

 • Mängder av uppstickande partier? Ett tecken på ett skifte med en förvirring!
  För att snabba på processen, sök den gemensamma nämnaren för alla dessa och där har du ett nytt parti.

 • Mängder av uppstickande partier? Ett tecken på ett skifte med en förvirring!
  För att snabba på processen, sök den gemensamma nämnaren för alla dessa och där har du ett nytt parti.

 • I det här uppvaknandet som pågår ingår det att inse att det spelar ingen roll vilket parti vi röstar på. Den mörka strukturen, för Sveriges del till stor del familjen W, styr betydligt mer än vad t.o.m. de flesta “vakna” har begripit. Oavsett vem som vinner valet är det ett spel för gallerierna och regeringen är en marionett. Banden mellan Bidens USA och Sverige är starka och den Djupa staten har ett av sina betydelsefullaste fästen i Sverige. Enklast för dom som vill fortsätta skada Sverige är om S-falangen fortsätter vanstyra.

  Sossarna är nog det mest korrupta partiet, MP är antingen köpta eller tappade bak en vagn, C är förstört av Lööf som sitter i knät på Soros, Kristersson är en pappersfigur, SD har vikt ned sig av ett eller annat skäl, V är direkt destruktivt, Liberalerna är knappt värda att nämnas. Uppstickarpartier blir leksaker eller mosade av den Djupa staten.

  Att rösta är att ge sin energi till det korrupta systemet. Många blir förbannade av sådana utlåtanden, men gör det ni känner för! Men kom ihåg att en bestående förändring kommer ändå från er så ha lite stake, om uttrycket tillåts, och neka det korrupta systemet fortsatt inflytande. Säg nej på alla tänkbara vis.

 • Sverige är väl i princip enda land i världen som ökat sina koldioxidutsläpp för att rädda “klimatet”. När fler inser och förstår att det är så kanske fler öppet vågar stå för sina åsikter.

  Till slut kanske även något etablerat parti skäms så mycket över idiotin att de slutar med charaderna. En del Sverigedemokrater ser man väl att klimattron inte sitter så djupt på. De går väl mest i kyrkan och sväljer oblaten eftersom alla andra gör det.

  Men inte för att jag tror det gör någon skillnad att gå och rösta. Önskar väl innerligt att det vore så. Men faller klimatagendan och antilivs principen så tappar de ju helt sina styrmedel.

  När man skall förgripa sig på människor och deras leverne så måste man ju ha en ursäkt. Ska man låta människor frysa och svälta ihjäl så lär trosbekännelsen sitta djupt. Hur djupt klimattron sitter i samhällskroppen lär väl visa sig…..

 • Eftersom 8 klövern har samma agenda, så är soffliggarna ett bra alternativ. Eller knapptryckarna som få fram det som folket vill.
  Även kan man säga att flera alternativ för energi är bra. Att lägga alla ägg i en korg kan bli katastrofalt.

 • Rösta på Knapptryckarna!!
  De vill ha direktdemokrati med folkomröstning i alla stora frågor.
  Sök på knapptryckarna och läs mer, se på Ulf Bejerstrands videor.

 • I det här uppvaknandet som pågår ingår det att inse att det spelar ingen roll vilket parti vi röstar på. Den mörka strukturen, för Sveriges del till stor del familjen W, styr betydligt mer än vad t.o.m. de flesta “vakna” har begripit. Oavsett vem som vinner valet är det ett spel för gallerierna och regeringen är en marionett. Banden mellan Bidens USA och Sverige är starka och den Djupa staten har ett av sina betydelsefullaste fästen i Sverige. Enklast för dom som vill fortsätta skada Sverige är om S-falangen fortsätter vanstyra.

  Sossarna är nog det mest korrupta partiet, MP är antingen köpta eller tappade bak en vagn, C är förstört av Lööf som sitter i knät på Soros, Kristersson är en pappersfigur, SD har vikt ned sig av ett eller annat skäl, V är direkt destruktivt, Liberalerna är knappt värda att nämnas. Uppstickarpartier blir leksaker eller mosade av den Djupa staten.

  Att rösta är att ge sin energi till det korrupta systemet. Många blir förbannade av sådana utlåtanden, men gör det ni känner för! Men kom ihåg att en bestående förändring kommer ändå från er så ha lite stake, om uttrycket tillåts, och neka det korrupta systemet fortsatt inflytande. Säg nej på alla tänkbara vis.

 • Sverige är väl i princip enda land i världen som ökat sina koldioxidutsläpp för att rädda “klimatet”. När fler inser och förstår att det är så kanske fler öppet vågar stå för sina åsikter.

  Till slut kanske även något etablerat parti skäms så mycket över idiotin att de slutar med charaderna. En del Sverigedemokrater ser man väl att klimattron inte sitter så djupt på. De går väl mest i kyrkan och sväljer oblaten eftersom alla andra gör det.

  Men inte för att jag tror det gör någon skillnad att gå och rösta. Önskar väl innerligt att det vore så. Men faller klimatagendan och antilivs principen så tappar de ju helt sina styrmedel.

  När man skall förgripa sig på människor och deras leverne så måste man ju ha en ursäkt. Ska man låta människor frysa och svälta ihjäl så lär trosbekännelsen sitta djupt. Hur djupt klimattron sitter i samhällskroppen lär väl visa sig…..

 • Eftersom 8 klövern har samma agenda, så är soffliggarna ett bra alternativ. Eller knapptryckarna som få fram det som folket vill.
  Även kan man säga att flera alternativ för energi är bra. Att lägga alla ägg i en korg kan bli katastrofalt.

 • Rösta på Knapptryckarna!!
  De vill ha direktdemokrati med folkomröstning i alla stora frågor.
  Sök på knapptryckarna och läs mer, se på Ulf Bejerstrands videor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *