Att ”knäcka gängkriminaliteten” är ett monumentalt fiasko

-

OPINION. Verklighetens dödliga våld kryper in på bara skinnet på oss alla. Statistiken från polisen är skrämmande och ovedersäglig: Sedan 2017 har 1700 gängskjutningar ägt rum. Drygt 600 personer har skadats i dessa. 262 personer har skjutits ihjäl. Bara i år till och med augusti har 46 personer mördats, dvs. mer än under hela 2021. Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) har utförts 471 gånger mellan 2018 -2022.

Text: Christer Nilsson

Bara 25 procent av dödsskjutningarna har lett till fällande domar, vilket betyder att 196 mördare sedan 2017 fortfarande vistas på gatorna. Vilket i sin tur betyder att polisen har misslyckats; resurserna är hårt belastade och helt otillräckliga. Varför inte tala klarspråk? I medierna talas det förskönande om ”skjutningar”. Det mördande som nu pågår runt om i landet bör i klarspråk kallas avrättningar. Som bekant har också flera utomstående mördats, däribland en polis, Andreas Danman 33 år gammal.

Våra fängelser är knökfulla, redan dömda får gå lösa långa tider i väntan på en plats. Beläggningen var redan år 2020 över 100 procent både i häkten och på anstalter. 30 procent, och klart överrepresenterade, är utländska medborgare; 14 procent av dessa med utomeuropeisk bakgrund (källa: Kriminalvård och statistik).

Det är obegripligt att regeringen inte förmår utvisa personer utan svenskt medborgarskap som begått svåra brott – som att mörda – eller är ett hot mot rikets säkerhet, muslimska imamer och återvända IS-krigare, (enligt Säpo) och som trots allt prat om hårdare tag tillåts stanna i landet.

Hur avskyvärt är det inte att läsa om mördandet i Sveriges alla utanförskapsområden, även om man inte bor där själv. Och hur uppgivna och rädda är inte de som tvingats bo där för att Sverige har övergett dem. För det är exakt vad regeringarna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven och Magdalena Andersson (S) gjort: (”Vi såg det inte komma, vi har varit naiva”).

För Magdalena Andersson och hennes socialdemokratiska regering, som har haft åtta år på sig att göra något åt allt detta elände, är det inget annat än ett monumentalt fiasko. Det är rent pinsamt att ständigt höra att Magdalena Andersson ”ska vända på alla stenar för att knäcka gängen”.

Finansminister Magdalena Andersson (S), 21 feb 2021. SVT Agenda
Finansminister Magdalena Andersson (S), 21 feb 2021. SVT Agenda

Gängkriminaliteten ligger inte under stenar

Alla utom hon vet vad vi har framför ögonen: 200 nätverk i 60 områden med 5000 kriminella i parallella samhällen som styrs med ett våldskapital som inte står polisens efter; med egna lagar, egna banksystem, egen rättskipning och aggressiva attacker mot blåljuspersonal. Hur barn i 10-årsåldern hämtar vapen och narkotika till äldre kriminella och hur de tidigt skolas in i kriminellt beteende.

En tandlös lagstiftning med hårdare straff, avskaffande av ungdomsrabatter, konfiskering av bankkonton och statusprylar är bara slag i luften. Socialdemokraternas valmanifest klingar nu tomt och ödsligt: ”Vårt Sverige kan bättre”.

Du hade åtta år på dig att göra något åt detta, Magdalena Andersson. Nu begär du mandat för en ny S-regering. Du hade chansen att göra något, men misslyckades. Mördandet fortsätter i accelererande takt. Så ser det ut.

Text: Christer Nilsson

Christer Nilsson
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

16 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Norberg
6 september 2022 kl 11:16

Tack Christer, alla behöver påminnas om det totala förfall som skett de senaste 16 åren under Reinfeldt, Rövén och Maktalena.

Nu försöker opinionsinstituten att framställa läget som jämt för att beveka de tveksamma att rösta på det röda blocket.

I själva verket har SD sannolikt redan nu cirka 23-25 % men mha “köpta” polls så kastar nu Sossarna in allt mer pengar på att få väljarundersökningarna att framstå som att det är hårfina skillnader.

Svensken i gemen tror att dessa väljarundersökningar är objektiva och alls “köpta”.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
5 september 2022 kl 17:04

Avrättning sker efter laga dom. Detta är rena mord, antingen i hastigt mod eller kallt planerade. Ofta(st) utförda av drogberoende i kamp om drogmarknader. Illa!
För att få dem att sluta med detta måste de redan tidigt erbjudas bättre alternativ. Hur och vad?

Jan Norberg
Reply to  Tege Tornvall
6 september 2022 kl 11:12

Tege T, du uppvisar ett skyddsbeteende som inte står en tvättäkta sosse långt efter.

“För att få dem att sluta med detta måste de redan tidigt erbjudas bättre alternativ. Hur och vad?”

Läs citatet från dig själv här ovan och ställ dig frågan varför du öht ställer dig den frågan.

I synnerhet som du själv inte tycks ha några svar. Jag jämställer din inställning med de pubertala klimataktivister som du ofta tampas med i andra sammanhang.

De har samma förutsättningar som alla andra men de föredrar kriminell verksamhet, något du vill ändra på genom att ge dem ännu bättre erbjudanden.

jag tar mig för pannan att en vuxen karl som du inte förstår bättre.

Skäms på dig din överlöpanade Sverigehatare.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Jan Norberg
6 september 2022 kl 15:48

Jan, vänligen klistra inga epitet på mig. Jag är visserliger illa insatt i invandrarfrågor men menar att 10-12-åringar måste hindras från att dras in i gängen genom att föräldrar, familjer, vänner, bekanta, skolan och samhället i stort kan erbjuda något bättre.

Annars fortsätter det.”Krossa gängen” är i praktiken en krigsförklaring, som svetsar samman gängen. Huvudansvar ligger på föräldrar och släkt, som måste integreras i det svenska samhällets kultur, värderingar och rättsväsende.

Men politiskt är de välkommen röstboskap för att se sig som åsidosatta, förfördelade och diskriminerade och därför beroende av statens stöd genom att “rösta rätt”. Om de snabbt integreras, får jobb och öppnar eget, börjar de lita på sig själva i stället och riskerar att “rösta fel”.

Kan vi enas om det?

Erik Forsman
Reply to  Tege Tornvall
6 september 2022 kl 17:21

Nej, vi kan inte enas. Det vi ser och upplever i dag är ett kulturellt fenomen tillika problem. Din strategi fungerade på 50-talet (lite tillspetsat) en helsvensk kultur och miljö där vi hade en gemensam kulturell kanon om hur man uppför sig. Här talar vi om ett alternativt klimat, som kräver en helt annan lösning.

Last edited 5 månader sedan by Erik Forsman
Erik Forsman
Reply to  Tege Tornvall
6 september 2022 kl 17:28

När ett kriminellt gäng hävdar att “detta” är vårt territorium, så varken ser eller tolkar vi det som ett krigsförklaring? Hur hade Gustav Wasa agerat om en autonom provins i landet förklarade sig som självständig och oberoende kungamakten?

Eller tänk om ryssen gjort likadant, hade du haft samma åsikt då?

Ingemar
Ingemar
Gäst
5 september 2022 kl 12:02

Den dominerande orsaken till gängkriminaliteten är den våldsamt ökande ojämnlikheten – den vidgade inkomstklyftan: Ett resultat av att nyliberalismen invaderat de politiska partierna. Pikety har på ett övertygande, och vetenskapligt visat att stora inkomstklyftor ger hög kriminalitet. Men inte ens partierna utanför riksdagen vågarta i den frågan.

Jan Norberg
Reply to  Ingemar
6 september 2022 kl 11:18

Ingemar, tror du ens på detta själv??

Utländska gäng har öht ingen plats i det svenska samhället.

De skall ut om så upplastade på godsvagnar för vidare transport söderut.

Erik Forsman
Reply to  Jan Norberg
6 september 2022 kl 12:49

Måste faktiskt ha hålla med Jan här. Kriminalitet förklaras i marxismen som en produkt av (typ) egendomslöshet. Upphävande av orättvisor löser problemet. Låter vackert; om vi bara alla tar i solidariskt och ger till varandra.

Kriminalitet har funnits i alla tider och stävjats i alla kulturer undantaget dagens Sverige. Vi ska inte lägga en enda krona och inte en enda utredningen till på att undersöka orsaken till kriminalitet utan lägga alla resurser dels på brottsoffren men framförallt låsa in brottslingar. Inget mer resurser på att förebygga brott, utan lagför och utvisa.

Med mantrat förebygga brott, blir konsekvensen att brott uppstår på grund av brist på förebyggande arbete – allt är samhällets fel och aldrig brottslingarna.

Anneli
Anneli
Gäst
5 september 2022 kl 10:42

Det är deras kärnväljare, därför utvisas de inte.

(S) har d e s s u t o m ingått a v t a l (!) med Muslimska Brödraskapet o a muslimska företrädare.

”Fill in the blanks”

Läs Johan Westerholms artiklar på sin site ledarsidorna.se

Skrämmande läsning.

Där har han även en utmärkt artikelserie om UD.

Det framgår med största tydlighet att (S) har blivit genomkorrupt.

Last edited 5 månader sedan by Anneli
Conny Freij Larson
Conny Freij Larson
Gäst
5 september 2022 kl 09:04

Kan inte annat än hålla med. Har regeringen inte kunnat göra bättre ifrån sig på åtta år, då kan de inte, då vill de inte. Med Magdalena Andersson blir inte Sverige bättre. Det hon tycks ägna sig åt är att rädda banker och energibolag. Där lägger hon miljarder. Det är därför hon höjt skatterna igen, och igen, för hon behöver mycket pengar för att fortsätta slicka dem.

Erik Forsman
Reply to  Conny Freij Larson
6 september 2022 kl 17:36

Så rätt. Nu går hon till val genom att demonstrera mot sin egen politik: “De får vara nog nu”. En blek kopia av Reinfeldts mer effektiva NLP (neuro lingvistisk programmering).

Fredrik Eriksson
Reply to  Erik Forsman
6 september 2022 kl 19:09

Nu har ju Wallenberg-sfären investerat 100-tals Miljarder i en ny A-Quant-dator för deras finansiella system.
-Vad kan möjligen gå fel?
-Kan denna dator (användas för att manipulera folks uppfattning om verkligheten)?

Dvs den högra hjärnhalvan?
Kan Neo-Cortex och frontallloben kidnappas av detta Neuro-Lingvistiska system eller “program”.

-Jag tror absolut att människan kan manipuleras via AI.
Jag tror ytterst att Wallenbergsfärens Quant-datorer kommer att användas för detta enda ändamål.

Å.Södergren
Å.Södergren
Gäst
4 september 2022 kl 23:59

Hon kan inte ha misslyckats utan lyckats i sin agenda, som helt liknar den i USA, där man öppnade dörrarna helt i vissa staters fängelser och där man senare funnit dessa frisläppta i de “riots” som tillämpats som s.k.protester.

Eric lennart larsson
Eric lennart larsson
Gäst
Reply to  Å.Södergren
14 september 2022 kl 10:49

kära vänner man måste skilja på gäng och klaner gäng kan man knäcka men inte klaner mvh eric

Christer Nilsson
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV