Bluffpatienten Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt vill sänka alternativmedicinen – Replik

publicerad 1 september 2022
- av Gästskribent
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice. Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslaget)
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice. Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslaget)
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice (fair use). Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslag)

REPLIK. Tre naturterapeuter utsattes för en wallraffning av bluffpatienten Matilda Skarehag och hennes kollega Eva Ejdeholt på Nerikes Allehanda i Örebro. Syftet var helt uppenbart att skada alternativmedicinen och sabotera för terapeuternas lokala verksamhet, anser en av de drabbade.

Text: Camilla Lodin

Matilda Skarehag besökte terapeuterna med bluffsjukdomar för att ”avslöja” behandlarnas påstådda ”bluffmetoder”. En av terapeuterna var jag, Camilla Lodin, som enligt reportern Eva Ejdeholt, påstått sig kunna bota cancer. Eva Ejdeholt besökte mig redan i januari 2021 för att diskutera vacciner, vilket hon publicerade i NA den 7 januari 2021, som en del i en serie artiklar om ”Coronapandemin – Vaccination”.

Ingressen i den artikeln ger en aning om vad som skulle komma:

”I hyllorna bakom Camilla Lodin trängs de små flaskorna med varandra i långa rader. Arsenik, stormhatt, bigift – de fantasieggande ingredienserna i hennes homeopatiska läkemedel…”

Matilda Skarehag bluffar med påhittade sjukdomar

Nu under hösten 2022 blev jag första ”offret” i granskningen av alternativmedicin. Den 23 juni bokar Skarehag på uppdrag av Nerikes Allehanda en tid för konsultation på min klinik under falskt namn och uppger falska symptom.

Hon hävdar att hon har cancer och en rad andra symtom. Vad vi pratar om spelas i hemlighet in, kanske även med dold kamera.

Därefter väntar de i nästan 2 månader innan Jennifer Mayer kontaktar mig och meddelar att de har granskat min verksamhet och tänker publicera det. De berättar också att jag lämnas möjlighet att kommentera det de fått fram vid ett möte och att det är allvarligt.

På mötet dyker Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt upp med en filmare. Ingen av dem har presslegitimation med sig men de visar vanlig legitimation och säger att de är anställda på NA. När jag frågar så erkänner de att de har dold mikrofon på sig även nu.

Jag ber att få se deras granskning, men det får jag inte utan jag ska enligt dem svara på frågor inför kamera. De berättar sedan om den falska konsultationen och inspelningen. Då intervjun ska filmas ber jag om att få läsa frågorna innan så att jag kan tänka igenom mina svar. Det vill de inte men tack vare filmaren, får jag 15 minuter på mig att se deras frågor.

Det rör sig om 16 påståenden och 2 citat som mestadels går ut på att jag utger mig för att bota cancer, vilket jag absolut inte gör! Som homeopat jobbar jag med att förbättra allmäntillståndet, till exempel dämpa oron i kroppen som patienten beskriver.

Ejdeholt börjar artikel nummer 1 den 26 augusti med att skriva: ”NA:s reporter Matilda Skarehag utrustade sig med en dold kamera och sökte hjälp för en påhittad hjärntumör hos en av Örebros homeopater”, hos mig.

Skarehag har i sin konsultation fått förklarat för sig om hur homeopati fungerar och hur jag arbetar. Eva Ejdeholt har jag också träffat innan och då har även hon fått en grundlig genomgång om hur jag arbetar. Jag har aldrig sagt att jag kan bota cancer och har full respekt för svensk läkarvård.

Media ska granska men inte skada

Camilla Lodin
Camilla Lodin

Av erfarenhet har jag märkt att det kan finnas två grundorsaker till kritisk granskning i massmedia. Dels handlar det om att tvinga fram kompetensutveckling, organisationsförbättring och liknande, men det handlar också ofta om att förlöjliga och karaktärsmörda ”offren” för att inför läsarna ge sken av kritisk granskning och för att varna och avråda.

Eftersom den holistiskt orienterade naturmedicinen länge varit måltavla för läkemedelsindustrins påhopp så menar jag att NA:s tre artiklar har som huvudsakligt syfte att förlöjliga och karaktärsmörda, även om intentionen att kräva kompetensutveckling är lovvärd.

Man använder sig av överläkaren och professorn Jonas Ludvigsson samt den tyske professorn i alternativmedicin Edzard Ernst som garanter för sin ”seriösa” granskning.

Läs mer: Så här fuskar professor Edzard Ernst i sin studie om homeopati

Eftersom jag blev ”offer” för granskningen vill jag gärna få möjlighet att officiellt förmedla min version. Jag betonar att det inte ligger någon sanning över huvudtaget i de påståenden som NA påstår om att jag utger mig för att ”bota cancer”. Jag har heller aldrig påstått att Matilda Skarehag skulle avbryta sin läkarbehandling.

Jag nekar däremot inte personer som drabbats av ett tufft  sjukdomsbesked att ta en homeopatisk konsultation, eftersom jag kan hjälpa till med att exempelvis stärka immunförsvaret och minska ångest.

Jag har träffat både läkaren Jonas Ludvigsson en gång och Kjell Asplund, som är huvudansvarig för den s.k. KAM-utredningen, Komplementär och alternativ medicin och vård – säkerhet, kunskap, dialog (SOU 2019:15) flera gånger i samband med den statliga utredningen om att bygga broar mellan alternativ och komplementär medicin

Jag uppfattar det som att vi hade en ömsesidig respekt för våra olika yrkesroller. Jag och alla andra seriösa alternativmedicinare är medvetna om och följer patientsäkerhetslagen.

För att återgå till den kritik som framfördes i artikeln vill jag nämna att det medel jag ordinerade (Bar-c är registrerat och godkänt i Sverige) syftade till att hjälpa henne med ångesten över cancerbeskedet, inte att bota själva sjukdomen.

Vid mötet som jag sedan har med NA får Matilda Skarehag läsa om medlet hon fick. Hon medgav då att det inte fanns någonting om cancerbehandling i beskrivningen av medlet.

När det gäller vaccinfrågan så respekterar jag personers fria val.

Fakta om homeopati

  • Homeopati har praktiserats i över 200 år och fungerar väl utan biverkningar.
  • I många andra länder är det en specialistutbildning efter läkarutbildningen.
  • De mirakelläkare som vi skickar våra elitidrottsmän till är ofta homeopater.

Utförligare text om min syn finns på min Facebooksida Homeopaten. Den här texten handlar mer om att jag gärna vill berätta om hur jag upplevde reporterns besök.

Text: Camilla Lodin, Homeopaten.nu | De som bokar tid hos mig söker oftast för pollenallergi, öronproblem, hormonobalans, eksem och reumatism.

Relaterat