Bluffpatienten Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt vill sänka alternativmedicinen – Replik

publicerad 1 september 2022
- Gästskribent
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice. Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslaget)
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice. Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslaget)
Eva Ejdeholt och Matilda Skarehag. Montage: NewsVoice (fair use). Pressfoto: Nerikes Allehanda och Camilla Lodin (foto på uppslag)

REPLIK. Tre naturterapeuter utsattes för en wallraffning av bluffpatienten Matilda Skarehag och hennes kollega Eva Ejdeholt på Nerikes Allehanda i Örebro. Syftet var helt uppenbart att skada alternativmedicinen och sabotera för terapeuternas lokala verksamhet, anser en av de drabbade.

Text: Camilla Lodin

Matilda Skarehag besökte terapeuterna med bluffsjukdomar för att ”avslöja” behandlarnas påstådda ”bluffmetoder”. En av terapeuterna var jag, Camilla Lodin, som enligt reportern Eva Ejdeholt, påstått sig kunna bota cancer. Eva Ejdeholt besökte mig redan i januari 2021 för att diskutera vacciner, vilket hon publicerade i NA den 7 januari 2021, som en del i en serie artiklar om ”Coronapandemin – Vaccination”.

Ingressen i den artikeln ger en aning om vad som skulle komma:

”I hyllorna bakom Camilla Lodin trängs de små flaskorna med varandra i långa rader. Arsenik, stormhatt, bigift – de fantasieggande ingredienserna i hennes homeopatiska läkemedel…”

Matilda Skarehag bluffar med påhittade sjukdomar

Nu under hösten 2022 blev jag första ”offret” i granskningen av alternativmedicin. Den 23 juni bokar Skarehag på uppdrag av Nerikes Allehanda en tid för konsultation på min klinik under falskt namn och uppger falska symptom.

Hon hävdar att hon har cancer och en rad andra symtom. Vad vi pratar om spelas i hemlighet in, kanske även med dold kamera.

Därefter väntar de i nästan 2 månader innan Jennifer Mayer kontaktar mig och meddelar att de har granskat min verksamhet och tänker publicera det. De berättar också att jag lämnas möjlighet att kommentera det de fått fram vid ett möte och att det är allvarligt.

På mötet dyker Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt upp med en filmare. Ingen av dem har presslegitimation med sig men de visar vanlig legitimation och säger att de är anställda på NA. När jag frågar så erkänner de att de har dold mikrofon på sig även nu.

Jag ber att få se deras granskning, men det får jag inte utan jag ska enligt dem svara på frågor inför kamera. De berättar sedan om den falska konsultationen och inspelningen. Då intervjun ska filmas ber jag om att få läsa frågorna innan så att jag kan tänka igenom mina svar. Det vill de inte men tack vare filmaren, får jag 15 minuter på mig att se deras frågor.

Det rör sig om 16 påståenden och 2 citat som mestadels går ut på att jag utger mig för att bota cancer, vilket jag absolut inte gör! Som homeopat jobbar jag med att förbättra allmäntillståndet, till exempel dämpa oron i kroppen som patienten beskriver.

Ejdeholt börjar artikel nummer 1 den 26 augusti med att skriva: ”NA:s reporter Matilda Skarehag utrustade sig med en dold kamera och sökte hjälp för en påhittad hjärntumör hos en av Örebros homeopater”, hos mig.

Skarehag har i sin konsultation fått förklarat för sig om hur homeopati fungerar och hur jag arbetar. Eva Ejdeholt har jag också träffat innan och då har även hon fått en grundlig genomgång om hur jag arbetar. Jag har aldrig sagt att jag kan bota cancer och har full respekt för svensk läkarvård.

Media ska granska men inte skada

Camilla Lodin
Camilla Lodin

Av erfarenhet har jag märkt att det kan finnas två grundorsaker till kritisk granskning i massmedia. Dels handlar det om att tvinga fram kompetensutveckling, organisationsförbättring och liknande, men det handlar också ofta om att förlöjliga och karaktärsmörda ”offren” för att inför läsarna ge sken av kritisk granskning och för att varna och avråda.

Eftersom den holistiskt orienterade naturmedicinen länge varit måltavla för läkemedelsindustrins påhopp så menar jag att NA:s tre artiklar har som huvudsakligt syfte att förlöjliga och karaktärsmörda, även om intentionen att kräva kompetensutveckling är lovvärd.

Man använder sig av överläkaren och professorn Jonas Ludvigsson samt den tyske professorn i alternativmedicin Edzard Ernst som garanter för sin ”seriösa” granskning.

Läs mer: Så här fuskar professor Edzard Ernst i sin studie om homeopati

Eftersom jag blev ”offer” för granskningen vill jag gärna få möjlighet att officiellt förmedla min version. Jag betonar att det inte ligger någon sanning över huvudtaget i de påståenden som NA påstår om att jag utger mig för att ”bota cancer”. Jag har heller aldrig påstått att Matilda Skarehag skulle avbryta sin läkarbehandling.

Jag nekar däremot inte personer som drabbats av ett tufft  sjukdomsbesked att ta en homeopatisk konsultation, eftersom jag kan hjälpa till med att exempelvis stärka immunförsvaret och minska ångest.

Jag har träffat både läkaren Jonas Ludvigsson en gång och Kjell Asplund, som är huvudansvarig för den s.k. KAM-utredningen, Komplementär och alternativ medicin och vård – säkerhet, kunskap, dialog (SOU 2019:15) flera gånger i samband med den statliga utredningen om att bygga broar mellan alternativ och komplementär medicin

Jag uppfattar det som att vi hade en ömsesidig respekt för våra olika yrkesroller. Jag och alla andra seriösa alternativmedicinare är medvetna om och följer patientsäkerhetslagen.

För att återgå till den kritik som framfördes i artikeln vill jag nämna att det medel jag ordinerade (Bar-c är registrerat och godkänt i Sverige) syftade till att hjälpa henne med ångesten över cancerbeskedet, inte att bota själva sjukdomen.

Vid mötet som jag sedan har med NA får Matilda Skarehag läsa om medlet hon fick. Hon medgav då att det inte fanns någonting om cancerbehandling i beskrivningen av medlet.

När det gäller vaccinfrågan så respekterar jag personers fria val.

Fakta om homeopati

 • Homeopati har praktiserats i över 200 år och fungerar väl utan biverkningar.
 • I många andra länder är det en specialistutbildning efter läkarutbildningen.
 • De mirakelläkare som vi skickar våra elitidrottsmän till är ofta homeopater.

Utförligare text om min syn finns på min Facebooksida Homeopaten. Den här texten handlar mer om att jag gärna vill berätta om hur jag upplevde reporterns besök.

Text: Camilla Lodin, Homeopaten.nu | De som bokar tid hos mig söker oftast för pollenallergi, öronproblem, hormonobalans, eksem och reumatism.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vad som tillkommit i arsenalen av sjukdomar är elektromagnetisk strålnings inverkan. Livet har sina analoga frekvensband till och från kroppsdelar.
  Ser man nu över den palett med digitala frekvenser, som sköljer oss varje sekund, så skapar det förvirring i kroppsdelars egna frekvensband med symptoms som följd.
  Hur vet jag detta? Introduceras begreppet emotionell frekvens-förvirring med tekniken OEFT får man till stånd en förändring till det bättre i den kroppsdel som är målet.
  Kan det vara så att BigPharma och BigTech jobbar i combo här för att öka intäkterna?

 • Vad som tillkommit i arsenalen av sjukdomar är elektromagnetisk strålnings inverkan. Livet har sina analoga frekvensband till och från kroppsdelar.
  Ser man nu över den palett med digitala frekvenser, som sköljer oss varje sekund, så skapar det förvirring i kroppsdelars egna frekvensband med symptoms som följd.
  Hur vet jag detta? Introduceras begreppet emotionell frekvens-förvirring med tekniken OEFT får man till stånd en förändring till det bättre i den kroppsdel som är målet.
  Kan det vara så att BigPharma och BigTech jobbar i combo här för att öka intäkterna?

 • Skolmedicinen är i huvudsak uppbyggd för att skapa långvariga “kundförhållanden”, inte för att bota sjukdom. Friska personer betalar ju inte längre. Samma gäller vad läkemedelsbolagen framställer. För dem är det viktigare ekonomiskt att motverka symptom och ge kunden föreställningen att de är botade, än att verkligen bota, då en botad individ köper färre mediciner..

 • Lite korrigerande fakta. Det många kallar alternativmedicin är i själva verket ORGINALET som använts bevisligen i mer än 4000 år enligt dokumentation. I början på 1900 talet hade oljemiljonärerna Roothchild och Carnegi massor med överblivna kemikalier ifrån sina oljeraffinaderi. I syfte att tjäna penger på dessa biprodukter började kemindustrin och efter Flexner rapporten och mutor började man med syntetiska-kemiska s k läkemedel.

  Detta falska alternativ av symtomdämpande-blockerande och förgiftande ämnen kallade man falskeligen “läkemedel”. Vilket utgör den tredje största dödsorsaken i vårt moderna samhälle. Dessutom finansierades lärosäten och utbildningar frikostigt för att lära om folk att använda kemikalierna och säkerställa marknaden / vinsterna.

  Genom att lära “läkare” sätta lämpliga diagnoser och instruktioner hur detta ska behandlas med “skiten”. Friska människor utgör därför ett direkt ekonomisk hot mot denna industri, samt de som verkligen kan göra folk friska.

  För att monopolisera marknaden påverkades stat och myndigheter att prioritera “skiten” genom subventioner, helt absurda regler på naturmedel och ännu absurdare avgifter. Vilket effektivt gjort att tillgänglighet av medel, metoder och utövare drastiskt försämrats. DVS folks valfrihet och möjligheter till hälsa och fungerande behandlingar reducerats.
  Det är inte svårt lista ut på vems uppdrag dessa svinaktiga bedragare jobbar och de har försökt göra detsamma med flera andra terapeuter.

  Cancer och diabetes får man inte behandla som icke läkare förstås, ÄVEN att dom inte “vet” orsaken eller kan åtgärda problemen. Vinsterna och kunderna är viktigare än folks liv…….. Skrämmande okunskap och människofientligt agerande

 • Skolmedicinen är i huvudsak uppbyggd för att skapa långvariga “kundförhållanden”, inte för att bota sjukdom. Friska personer betalar ju inte längre. Samma gäller vad läkemedelsbolagen framställer. För dem är det viktigare ekonomiskt att motverka symptom och ge kunden föreställningen att de är botade, än att verkligen bota, då en botad individ köper färre mediciner..

 • Lite korrigerande fakta. Det många kallar alternativmedicin är i själva verket ORGINALET som använts bevisligen i mer än 4000 år enligt dokumentation. I början på 1900 talet hade oljemiljonärerna Roothchild och Carnegi massor med överblivna kemikalier ifrån sina oljeraffinaderi. I syfte att tjäna penger på dessa biprodukter började kemindustrin och efter Flexner rapporten och mutor började man med syntetiska-kemiska s k läkemedel.

  Detta falska alternativ av symtomdämpande-blockerande och förgiftande ämnen kallade man falskeligen “läkemedel”. Vilket utgör den tredje största dödsorsaken i vårt moderna samhälle. Dessutom finansierades lärosäten och utbildningar frikostigt för att lära om folk att använda kemikalierna och säkerställa marknaden / vinsterna.

  Genom att lära “läkare” sätta lämpliga diagnoser och instruktioner hur detta ska behandlas med “skiten”. Friska människor utgör därför ett direkt ekonomisk hot mot denna industri, samt de som verkligen kan göra folk friska.

  För att monopolisera marknaden påverkades stat och myndigheter att prioritera “skiten” genom subventioner, helt absurda regler på naturmedel och ännu absurdare avgifter. Vilket effektivt gjort att tillgänglighet av medel, metoder och utövare drastiskt försämrats. DVS folks valfrihet och möjligheter till hälsa och fungerande behandlingar reducerats.
  Det är inte svårt lista ut på vems uppdrag dessa svinaktiga bedragare jobbar och de har försökt göra detsamma med flera andra terapeuter.

  Cancer och diabetes får man inte behandla som icke läkare förstås, ÄVEN att dom inte “vet” orsaken eller kan åtgärda problemen. Vinsterna och kunderna är viktigare än folks liv…….. Skrämmande okunskap och människofientligt agerande

 • “Alternativ medicinen” har i flera fall många hundra år på nacken och skolmedicinen ca ett sekel, vad är det som är alternativ egentligen? Den senare är ursprungligen kapad av Rockefeller-klanen och orsakar enorma skador och död varje år och ändå får det fortsätta när pengarna styr.

  Skolmedicinen behandlar symtom med medikamenter som samtliga har biverkningar i olika omfattning och ca 80% av sjukdomsorsakerna är okända. Miljontals dör världen över pga. läkemedel och ett betydande antal dör av felbehandlingar och ofta pga. av okunskap.

  Spräng den ondskefulla läkemedelsbranschen, avveckla de korrupta myndigheterna som sprungit dess ärenden och gör om allt från grunden. Förena det bästa ur komplementär medicinen med det bästa ur skolmedicinen, framför allt kirurgin, så folk kan erbjudas det man förtjänar.

 • “Alternativ medicinen” har i flera fall många hundra år på nacken och skolmedicinen ca ett sekel, vad är det som är alternativ egentligen? Den senare är ursprungligen kapad av Rockefeller-klanen och orsakar enorma skador och död varje år och ändå får det fortsätta när pengarna styr.

  Skolmedicinen behandlar symtom med medikamenter som samtliga har biverkningar i olika omfattning och ca 80% av sjukdomsorsakerna är okända. Miljontals dör världen över pga. läkemedel och ett betydande antal dör av felbehandlingar och ofta pga. av okunskap.

  Spräng den ondskefulla läkemedelsbranschen, avveckla de korrupta myndigheterna som sprungit dess ärenden och gör om allt från grunden. Förena det bästa ur komplementär medicinen med det bästa ur skolmedicinen, framför allt kirurgin, så folk kan erbjudas det man förtjänar.

 • Någon alternativmedicinare borde väl göra samma sak?

  Sök upp den vanliga vården, påstå man har cancer och en rad andra symptom och se vad resultatet blir. Om hen överlever kemoterapin osv kan man väl göra ett reportage efter två månader om biverkningarna.

  “Arsenik, stormhatt, bigift – de fantasieggande ingredienserna i hennes homeopatiska läkemedel…”

  Om hen påstår att hen har leukemi kanske vården kan bjuda på lite rejälare doser arsenik än vad homeopatmedlen ger.

  https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20190308000032&userType=0

  Stormhatt har använts i kinesisk medicin i minst 2000 år, och används även idag. Under första världskriget användes det som bedövningsmedel. Sen blev det väl tyskt aconitin och franskt. Man utvann alkaloiderna. Sen sytetiserade man dem och tog patent, och nnu finns en radda “aconitinliknande” substanser. Och då blir det tydligen helt OK att använda dem till bedövning, vid neuralgi, och som narkosmedel osv.

  https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2012

  Ja så länge någon kan tjäna miljarder på substanser som kostar ören att syntetisera fram då är det tydligen OK. Och dör patienten av tex chemon så var det ju olyckligt och inte pga behandlingen, utan pga cancern.

  Sen att många av ämnena de använder är ljust cacerframkallande var väl inte så noga.

 • Någon alternativmedicinare borde väl göra samma sak?

  Sök upp den vanliga vården, påstå man har cancer och en rad andra symptom och se vad resultatet blir. Om hen överlever kemoterapin osv kan man väl göra ett reportage efter två månader om biverkningarna.

  “Arsenik, stormhatt, bigift – de fantasieggande ingredienserna i hennes homeopatiska läkemedel…”

  Om hen påstår att hen har leukemi kanske vården kan bjuda på lite rejälare doser arsenik än vad homeopatmedlen ger.

  https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20190308000032&userType=0

  Stormhatt har använts i kinesisk medicin i minst 2000 år, och används även idag. Under första världskriget användes det som bedövningsmedel. Sen blev det väl tyskt aconitin och franskt. Man utvann alkaloiderna. Sen sytetiserade man dem och tog patent, och nnu finns en radda “aconitinliknande” substanser. Och då blir det tydligen helt OK att använda dem till bedövning, vid neuralgi, och som narkosmedel osv.

  https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2012

  Ja så länge någon kan tjäna miljarder på substanser som kostar ören att syntetisera fram då är det tydligen OK. Och dör patienten av tex chemon så var det ju olyckligt och inte pga behandlingen, utan pga cancern.

  Sen att många av ämnena de använder är ljust cacerframkallande var väl inte så noga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *