fredag, januari 27, 2023
AloeVeraShopForever.com

Klimat och väder: Ovanlig vinterkyla på södra halvklotet

-

KLIMATET. Halva jordklotet är söder om ekvatorn. Det glömmer vi lätt bort i vår nordliga värld. Här finns nästan tre fjärdedelar av Jordens landmassor, oräknat isöknarna Antarktis och Grönland. Här finns också 90 procent av världens befolkning.

Därför hör vi sällan hur livet är söder om ekvatorn. Därför gäller klimatdebatten främst norra halvklotet.

Debatten utgår från livet på norra halvklotet, men södra halvklotet har hälften av Jordens klimat, även om bara en av tio upplever det. Där finns också större delen av Jordens hav liksom iskontinenten Antarktis med ett upp till över 4 km tjockt istäcke. Att de påverkar Jordens klimat är uppenbart.

Medan många områden på norra halvklotet har haft ovanligt varm sommar, har många på södra halvklotet haft – och har – en ovanligt kall vinter.

Sydafrikas vädertjänst varnade för snö 12-16 juli. Staden Volksrust hade snö och vintervägar med 10 minusgrader. Bergiga kungadömet Lesotho hade i slutet av juli öppna skidliftar. Grannländerna Namibia och Botswana hade ovanlig kyla, 10 minusgrader i Namibia och 7,7 grader minus i Botswana. Kenya vid ekvatorn hade missväxt.

Australiska delstaten Queensland hade i juli 8-12 grader lägre medeltemperatur än normalt. Wondecla hade 2,6 minusgrader den 14 juli. Stora delar av landet var minst 10 grader kallare än normalt den 24 juli.  Även Nya Zeeland har haft ovanlig kyla.

I södra Brasilien hade Sao Joaquim 13 minusgrader den 13 augusti. I medeltal var temperaturen 20 grader under normalt. Vinodlingar drabbas. I juni förra året var det ovanligt kallt i Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

Jordens största isöken Antarktis hade den 17 juni förra året 81,7 minusgrader uppe på istäcket. Där mättes Jordens absoluta köldrekord 2018, 98,6 grader minus.

Medeltemperaturen för södra halvklotet var den 23 augusti 0,4 grader under medeltalet för åren 1979-2000,

Allt detta är förstås väder, men det styrker inte varningar för hotande global uppvärmning. I kallare atmosfär går jetströmmar i större bukter och släpper på södra halvklotet in varm luft från norr och kall luft i söder – och omvänt på norra halvklotet.

Text: Tege Tornvall | Källor: Nationella vädertjänster, Nya Tider

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

4 KOMMENTARER

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gubbrøva
Gubbrøva
Gäst
11 oktober 2022 kl 09:36

Ovanligt varm o kort vinter har i norra NZ – vi har vanligtvis 5 frost eller sa som ar borta nar solen gar upp – men i ar inga frost alls. En sak som spelar stor roll i sanna har klimat (dar det inte ar helt fruset jamt som i Sverige) ar fran vilket hall o hur hart det blaser. Detta ar varfor sanna har jamforelser ar helt vardelosa o bara ett satt att vilseleda folk. Get a life…

Erik Forsman
21 september 2022 kl 15:11

Grand Solar minimum. Vad kan hända?
https://www.youtube.com/watch?v=NBotJUEzuxQ

Roland Salomonsson
Roland Salomonsson
Gäst
21 september 2022 kl 13:48

Det finns anledningar till att den matematiska formuleringen av “klimat” kalkyleras i rullande 30-årsperioder.

Dels så råkar 30 år vara en perfekt periodicering om man vill manipulera klimatstatistik. I princip så rullar klimatet i 30-årsperioder helt naturligt. D v s 30 år med varmare än genomsnittet och följt av 30 år med kyligare än genomsnittet.

Nu råkade ca 1979 jorden befinna sig i ett kyl-max, d v s allt efteråt skulle bli varmare. så småningom övergick den avtagande kylan till “tilltagande” värme i klimatet. Allt detta utnyttjades i propagandan från klimathysterikerna. Ca 60 långa varmare år i följd. MEN ca 2013 stagnerade uppvärmningen, det var då klimathysterikerna utvecklade “Climate Gate”, d v s började på allvar manipulera väderdata, inte minst genom “klimatmodulering” i klimatkalkyleringen. När IPCC propagande presenterar statistik, “råkar” i stort alltid ca 1979 vara utgångspunkten, även om det finns äldre statistik att tillgå. Skulle denna äldre statistik medtagas i presentationen skulle givetvis den önskade påverkan utebli.

Efter att jorden nu varit i stagnation klimatmässigt under ett antal år, så har från ca 2017 jorden varit under avkylning. Gör kalkylen på enbart “rådata” för väder, så syns det. Idag har avkylningen fortsatt och någon gång 2030-2035 kommer utvecklingen på nytt att övergå i allmän avkylning av jordens klimat. Ca 2060-2065 kommer jorden att befinna sig i ett köldmax på nytt, varefter det sakta blir varmare igen kommande 60 åren. OSV!

Men dessa naturliga förändringar utnyttjas av onda krafter i världen för att manipulera statistik och skrämma jordens gräsrötter. Tillsammans med svaga politiker och lättmanipulerade företagsledare gräver därmed mänskligheten sin egen grav, i synnerhet västländerna.

Sunda länder, t ex Ryssland, Kina, Indien, Indonesien är dock inte lika manipulerbara och torde överleva.

Glenn
Glenn
Gäst
21 september 2022 kl 10:04

Hmm. Sök på Charkova och Grand solar minimum på tuben.
det kan förklara en hel del. Kommentera gärna. I Asien är detta fenomen mer publikt men i ”väst” undertryckt info. Vad vi ev ser nu är dramatiska väderförändringar i typ 30 år framåt. Framförallt svinkallt i norra hemisfären. Köp ved.

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV