Klimat och väder: Ovanlig vinterkyla på södra halvklotet

publicerad 21 september 2022
- Tege Tornvall
Vinter i staden. Foto: Rawpixel.com. Licens: Elements.envato.com

KLIMATET. Halva jordklotet är söder om ekvatorn. Det glömmer vi lätt bort i vår nordliga värld. Här finns nästan tre fjärdedelar av Jordens landmassor, oräknat isöknarna Antarktis och Grönland. Här finns också 90 procent av världens befolkning.

Därför hör vi sällan hur livet är söder om ekvatorn. Därför gäller klimatdebatten främst norra halvklotet.

Debatten utgår från livet på norra halvklotet, men södra halvklotet har hälften av Jordens klimat, även om bara en av tio upplever det. Där finns också större delen av Jordens hav liksom iskontinenten Antarktis med ett upp till över 4 km tjockt istäcke. Att de påverkar Jordens klimat är uppenbart.

Medan många områden på norra halvklotet har haft ovanligt varm sommar, har många på södra halvklotet haft – och har – en ovanligt kall vinter.

Sydafrikas vädertjänst varnade för snö 12-16 juli. Staden Volksrust hade snö och vintervägar med 10 minusgrader. Bergiga kungadömet Lesotho hade i slutet av juli öppna skidliftar. Grannländerna Namibia och Botswana hade ovanlig kyla, 10 minusgrader i Namibia och 7,7 grader minus i Botswana. Kenya vid ekvatorn hade missväxt.

Australiska delstaten Queensland hade i juli 8-12 grader lägre medeltemperatur än normalt. Wondecla hade 2,6 minusgrader den 14 juli. Stora delar av landet var minst 10 grader kallare än normalt den 24 juli.  Även Nya Zeeland har haft ovanlig kyla.

I södra Brasilien hade Sao Joaquim 13 minusgrader den 13 augusti. I medeltal var temperaturen 20 grader under normalt. Vinodlingar drabbas. I juni förra året var det ovanligt kallt i Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

Jordens största isöken Antarktis hade den 17 juni förra året 81,7 minusgrader uppe på istäcket. Där mättes Jordens absoluta köldrekord 2018, 98,6 grader minus.

Medeltemperaturen för södra halvklotet var den 23 augusti 0,4 grader under medeltalet för åren 1979-2000,

Allt detta är förstås väder, men det styrker inte varningar för hotande global uppvärmning. I kallare atmosfär går jetströmmar i större bukter och släpper på södra halvklotet in varm luft från norr och kall luft i söder – och omvänt på norra halvklotet.

Text: Tege Tornvall | Källor: Nationella vädertjänster, Nya Tider


Så här kan du stötta Newsvoice