fredag, januari 27, 2023
AloeVeraShopForever.com

Pentagon: 5G kan skada äldre civil och militär satellitkommunikation genom interferens

-

TEKNIK. Det amerikanska satellitföretaget Ligado Networks plan för att etablera ett markbundet 5G-nätverk kan äventyra vissa äldre satelliter enligt en nyligen släppt kongressrapport. Ligado vill aktivera sitt 5G-system redan nästa månad, skriver Bryant Harris som är kongressreporter för Defense News.

Den Pentagon-sponsrade rapporten som släpptes av National Academies of Sciences varnar att vissa satellittjänster som tillhandahålls av Iridium Communications och Globalstar kan uppleva skadliga störningar när deras markterminaler befinner sig är inom 700 meters avstånd från Ligados markbundna terminaler.

Den amerikanska kongressen hade förhandsinformation om att att Ligados 5G-nätverk kunde störa GPS-navigationen, eftersom båda systemen arbetar i intervallet 1 till 2GHz. Därför krävde Kongressen att sakläget skulle utredas och avrapporteras.

“Fynden från [National Academies of Sciences] överensstämmer med motståndet från 14 federala myndigheter, mer än 80 intressenter och Iridiums oro för att Ligados föreslagna operationer kommer att orsaka skadliga störningar”, sa Jordan Hassin, talesman för Iridium, till Defense News.

Rapporten gör gällande att Ligado 5G-nätverket sannolikt inte kommer att orsaka problem för de flesta GPS-mottagare, men att vissa högprecisionsmottagare som såldes före 2012 “kan vara sårbara för betydande skadlig störning”.

Ligados taleskvinna Ashley Durmer säger till Defense News att rapporten bekräftar att företagets “licensierade och auktoriserade verksamhet kan existera tillsammans med GPS”, men att äldre GPS-enheter kan behöva uppgraderas.

Prenumerera på NewsVoice - Få mail när vi publicerat nya artiklar
Loading

Durmer uttryckte hopp om att Pentagon ska sluta blockera Ligado och istället fokusera på att samarbeta för att lösa potentiella konsekvenser relaterade till alla försvarsdepartementets system.

“Ligado, tillsammans med FCC [Federal Communications Commission], etablerade ett program för två år sedan för att uppgradera eller ersätta federal utrustning, och vi är fortfarande redo att hjälpa alla byråer som kommer fram med föråldrade enheter. Hittills har ingen gjort det.” – Ashley Durmer

Försvarsdepartementet hävdar fortfarande baserat på egna tester att Ligados teknik kan innebära skadliga störningar på den nationella säkerhetskapaciteten och att det är opraktiskt att mildra effekterna av dessa GPS-störningar.

Rapporten säger att äldre GPS-mottagare kan ersättas med nya moderna versioner, men att det är problematiskt att ersätta något som inte är lätt tillgängligt:

“Dessa system måste vanligtvis klara en mycket lång och dyr drifttestcertifiering; generellt sett skulle begränsningar som inkluderar att byta ut eller utöka äldre enheter innebära otillfredsställande långa förseningar”.

Jordan Hassin, talesman för Iridium säger:

“Studien [National Academies of Sciences] visar tydligt vad resten av branschen har vetat om i åratal, att den tidigare FCC-ordern misslyckades med att fullt ut överväga risken för skadlig interferens på uppdragskritiska satellitsystem”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: “Ligado 5G could be ‘harmful’ to older Pentagon satellites, report says” av Bryant Harris för Defense News

Relaterat

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
zacharias
zacharias
Gäst
20 september 2022 kl 19:58

MAKT och GIRIGHET. Plus möjligheten att störa folks hjärnor vilket 5G kan.
svårt att förstå?

Fredrik Eriksson
Reply to  zacharias
20 september 2022 kl 21:15

5G handlar inte om att skada folks hjärnor utan om att styra folks tankar (redan i fosterstadiet) via mikrovågsimpulser.
Därav epitetet “The Smart City”.
Googla på Dr Richard Lighthouse och det “blinkande universitet”.
Anthony Patch mfl.
Hade 5G skruvats upp hade vi alla varit stekta grönsaker.

Å. Södergren
Å. Södergren
Gäst
16 september 2022 kl 08:57

Varför skall allt gå så fort? Imperier har byggts med brevduvor och segelfartyg.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Å. Södergren
16 september 2022 kl 14:58
Fredrik Eriksson
Reply to  Josef Persson
20 september 2022 kl 21:17

Lite insekter och fåglar får vi väl offra för att du ska kunna ha din GPS och Netflix igång samtidigt.

Fredrik Eriksson
Reply to  Å. Södergren
20 september 2022 kl 21:16

Svaret är Transhumanism.

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV