Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Pentagon: 5G kan skada äldre civil och militär satellitkommunikation genom interferens

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 september 2022
- Torbjörn Sassersson
Rymdparabol för satellitmottagning i Socorro, USA. Foto: Donald Giannatti (DonGiannattiPhotography.com). Licens: Unsplash.com

TEKNIK. Det amerikanska satellitföretaget Ligado Networks plan för att etablera ett markbundet 5G-nätverk kan äventyra vissa äldre satelliter enligt en nyligen släppt kongressrapport. Ligado vill aktivera sitt 5G-system redan nästa månad, skriver Bryant Harris som är kongressreporter för Defense News.

Den Pentagon-sponsrade rapporten som släpptes av National Academies of Sciences varnar att vissa satellittjänster som tillhandahålls av Iridium Communications och Globalstar kan uppleva skadliga störningar när deras markterminaler befinner sig är inom 700 meters avstånd från Ligados markbundna terminaler.

Den amerikanska kongressen hade förhandsinformation om att att Ligados 5G-nätverk kunde störa GPS-navigationen, eftersom båda systemen arbetar i intervallet 1 till 2GHz. Därför krävde Kongressen att sakläget skulle utredas och avrapporteras.

“Fynden från [National Academies of Sciences] överensstämmer med motståndet från 14 federala myndigheter, mer än 80 intressenter och Iridiums oro för att Ligados föreslagna operationer kommer att orsaka skadliga störningar”, sa Jordan Hassin, talesman för Iridium, till Defense News.

Rapporten gör gällande att Ligado 5G-nätverket sannolikt inte kommer att orsaka problem för de flesta GPS-mottagare, men att vissa högprecisionsmottagare som såldes före 2012 “kan vara sårbara för betydande skadlig störning”.

Ligados taleskvinna Ashley Durmer säger till Defense News att rapporten bekräftar att företagets “licensierade och auktoriserade verksamhet kan existera tillsammans med GPS”, men att äldre GPS-enheter kan behöva uppgraderas.

Prenumerera på NewsVoice - Få mail när vi publicerat nya artiklar
Loading

Durmer uttryckte hopp om att Pentagon ska sluta blockera Ligado och istället fokusera på att samarbeta för att lösa potentiella konsekvenser relaterade till alla försvarsdepartementets system.

“Ligado, tillsammans med FCC [Federal Communications Commission], etablerade ett program för två år sedan för att uppgradera eller ersätta federal utrustning, och vi är fortfarande redo att hjälpa alla byråer som kommer fram med föråldrade enheter. Hittills har ingen gjort det.” – Ashley Durmer

Försvarsdepartementet hävdar fortfarande baserat på egna tester att Ligados teknik kan innebära skadliga störningar på den nationella säkerhetskapaciteten och att det är opraktiskt att mildra effekterna av dessa GPS-störningar.

Rapporten säger att äldre GPS-mottagare kan ersättas med nya moderna versioner, men att det är problematiskt att ersätta något som inte är lätt tillgängligt:

“Dessa system måste vanligtvis klara en mycket lång och dyr drifttestcertifiering; generellt sett skulle begränsningar som inkluderar att byta ut eller utöka äldre enheter innebära otillfredsställande långa förseningar”.

Jordan Hassin, talesman för Iridium säger:

“Studien [National Academies of Sciences] visar tydligt vad resten av branschen har vetat om i åratal, att den tidigare FCC-ordern misslyckades med att fullt ut överväga risken för skadlig interferens på uppdragskritiska satellitsystem”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: “Ligado 5G could be ‘harmful’ to older Pentagon satellites, report says” av Bryant Harris för Defense News

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq