Polens utrikesminister hotar Ryssland med massivt motangrepp om kärnvapen används i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 september 2022
- NewsVoice redaktion
Polens utrikesminister Zbigniew Rau. Pressfoto: Gov.pl. Licens: CC 3.0

VÄRLDEN. Blockets svar på all användning av massförstörelsevapen från Moskvas sida i Ukraina får inte vara kärnvapen, men måste ändå vara massivt och förödande, sa Polens utrikesminister Zbigniew Rau vid onsdagens framträdande i NBC News-showen “Meet the Press”.

NATO:s svar på all rysk användning av taktiska kärnvapen måste vara “förödande”, men endast konventionella vapen får användas, eftersom Moskvas försvarshot inte riktas mot NATO-blocket, enligt utrikesminister Zbigniew Rau.

“Såvitt vi vet hotar Putin att använda taktiska kärnvapen på ukrainsk mark, inte för att attackera NATO, vilket innebär att NATO bör svara på ett konventionellt sätt, men responsen måste vara förödande. Jag antar att detta är det tydliga budskap som NATO-alliansen just nu sänder till Ryssland”, sa Rau.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är inne på samma linje. Han varnade i söndags att “konsekvenserna skulle bli fruktansvärda” för Ryssland om de använder kärnvapen i Ukraina och tillade att detta meddelande har kommunicerats till den ryska ledningen både offentligt och privat.

Varningen är en konsekvens av ett offentligt tal av Vladimir Putin i förra veckan, där han tillkännagav en mindre partiell mobilisering i Ryssland och samtidigt passade på att kritisera vissa högre tjänstemän i NATO för att de antydde att användning av kärnvapen mot Ryssland var motiverat.

Putin slog fast att ett sådant drag inte kommer att lämnas obesvarat av Ryssland, och påminner om att Ryssland har sin egen arsenal av extremt kraftfulla vapen, av vilka några överträffar sina västerländska motsvarigheter.

“Om vår nations territoriella integritet hotas kommer vi säkerligen att använda alla medel vi har för att försvara Ryssland och vårt folk. Det är inte en bluff”, sa Putin.

Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov påpekade förra veckan att Ryssland inte hotar någon med kärnvapen. Han hänvisade till de journalisterna som nämnt att den ryska militärdoktrinen säger att kärnvapen endast får användas om sådana vapen eller andra massförstörelsevapen används mot Ryssland eller om Ryssland står inför ett existentiellt hot från fientliga stater som använder konventionella vapen.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq