Gerald Celente: Putins stora tal försenat, väcker spekulationer

publicerad 21 september 2022
- Gästskribent
Gerald Celente, 18 mars 2020. Foto: eget arbete

ANALYS. Rapporter har indikerat att Ryssland har förlorat mark till en ukrainsk motoffensiv. Rysslands president Vladimir Putin skulle tala till sitt land på tisdagen, men talet försenades till onsdagen, vilket väcker nya spekulationer om vad talet kommer att innebära.

Text: Gerald Celente | Översättning: NewsVoice

Därför är detta aktuell: Ryssland har tappat lite mark de senaste veckorna under en ukrainsk motoffensiv, och det finns en allmän känsla av att Putin kan känna ett nytt tryck hemma. Man trodde att han skulle använda sitt tal till nationen för att tillkännage mobiliseringen av två miljoner ryska trupper och kommentera folkomröstningar i Luhansk och andra oblaster.

Varför ställdes det in? New York Times rapporterade att “ryska statliga mediasiffror andlöst hyllade det kommande talet i flera timmar på tisdagen”, men så småningom skrev Margarita Simonyan, redaktören för det statligt drivna tv-nätverket RT, på Telegram: “Gå och lägg dig”.

Tidningen noterade att Dmitri Smirnov, “en pro-Kremlin-journalist som bevakar Putin”, sa åt ryssarna att vakna runt klockan åtta på morgonen.

Ingen officiell orsak gavs till varför talet ställdes in.

Vad detta betyder: Utrikesminister Antony Blinken sa till reportrar vid FN:s generalförsamling i New York att Ryssland börjar bli desperat.

“De falska folkomröstningarna och den potentiella mobiliseringen av ytterligare styrkor är inte ett tecken på styrka. Tvärtom, det är ett tecken på svaghet, det är ett tecken på ett ryskt misslyckande”, sa han enligt CNBC.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade till delegaterna i FN på tisdagen och sa att Ryssland måste inse att de inte kan vinna i Ukraina.

“Det är därför vi inte kommer att acceptera någon fred dikterad av Ryssland och det är därför Ukraina måste kunna avvärja Rysslands attack”, sa han.

Vad Putin säger: På tisdagen sa Putin att USA inte kan behålla sin hegemoni för alltid, “oavsett utvecklingen i Ukraina”. Putin anklagade återigen Ukraina för att vägra att förhandla fram en fredlig lösning på den nästan sju månader långa konflikten.

Putin träffade Narendra Modi, Indiens premiärminister, under Shanghai Cooperation Organization-toppmötet i Samarkand, Uzbekistan.

Modi sa till sin ryska motsvarighet:

“Jag vet att nutidens era inte är en era av krig och vi har pratat med dig många gånger i telefon om ämnet att demokrati och diplomati och dialog alla är de saker som berör världen.”

Putin sa till Modi att han förstår hans ståndpunkt i frågan och att han kommer att göra allt han kan för att avsluta konflikten så “snabbt som möjligt”.

Text: Gerald Celente, Trendsinthenews.substack.com

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq