Undervattenssabotage mot Nord Stream 1 och 2 enligt danska statsministern

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 september 2022
- NewsVoice redaktion
Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten

Nord Stream har skadats allvarligt enligt danska myndigheter som idag registerade en gasläcka nära ön Bornholm i Östersjön. Den danska militären har släppt en video från platsen för läckaget. Sabotage tros nu ligga bakom skadorna.

Nord Stream 1 och 2 är naturgasledningar mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Nord Stream består av två parallella stålrör för naturgastransport med omkring 120 centimeters diameter som har lagts på botten av Östersjön och Finska viken.

Forskare i Danmark och Sverige registrerade undervattensexplosioner nära Nord Streams rörledningar på måndagen. Tre stora läckor rapporterades.

“Det råder ingen tvekan om att det här var explosioner”, sa seismologen Björn Lund vid Sveriges nationella seismologiska centrum (SNSN) till SVT på tisdagen.

Den danska militären släppte flygbilder av läckorna, som visade stora fläckar och synliga bubblor i vattnet. Nord Stream 1 drabbades av två läckor nordost om den danska ön Bornholm, medan Nord Stream 2 skadades söder om Dueodde, en strand belägen vid öns sydligaste spets, enligt militären.

ArcanumSkolan 2024
Undervattenssabotage mot Nord Stream 1 och 2 enligt danska statsministern. Foto: Johannes Jansson. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Statsminister Mette Frederiksen i Danmark, 2022. Foto: Johannes Jansson. Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Undervattenssabotage mot Nord Stream

Den danska statsministern Mette Frederiksen säger att Gasläckorna från Nord Stream 1 och 2 är orsakade av medvetna handlingar.

“Totalt handlar det om tre gasläckor i Östersjön, varav en är i svensk ekonomisk zon och två i dansk. Enligt den danska statsministern Mette Frederiksen är skadorna på naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2 inte någon olycka.”SvD

Både svenska och danska myndigheter utreder de kraftiga undervattensexplosionerna som har registrerats. Naturgaspriset drar nu iväg uppåt efter att ha fallit fyra dagar i rad.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq