Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Amerikanarnas förtroende för massmedia (systemmedia) fortfarande rekordlågt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 oktober 2022
- NewsVoice redaktion
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

MEDIA. Amerikanarnas förtroende för massmedia är fortfarande kraftigt polariserat längs partipolitiska linjer. Hela 70% av demokraterna, men endast 14% av republikanerna och 27% av partipolitiskt oberoende personer säger att de har ett stort eller ganska stort förtroende för systemmedia.

34% är amerikanerna anser att massmedierna rapportera nyheter korrekt och rättvist i och siffran är i princip oförändrad från förra året och bara två poäng högre än det lägsta som Gallup någonsin registrerat, vilke var 2016 under presidentkampanjen.

Bara 7% av amerikanerna har stort förtroende för massmedia. 28% av amerikanska vuxna uppger att de inte har så mycket förtroende och 38% har inget förtroende alls för nyheter i tidningar, TV och radio.

Noterbart är att detta är första gången som andelen amerikaner utan något förtroende alls för media är högre än andelen med stort förtroende.

Uppgifter från en Gallup-undersökning den 1-16 september.

Partipolitisk klyfta i medieförtroendet kvarstår

Det har funnits ett konsekvent tvåsiffrigt gap i förtroende mellan demokrater och republikaner sedan 2001 och det gapet har varierat från 54 till 63 % sedan 2017.

Slutsats

Amerikanernas förtroende för media har varit lågt i nästan två decennier och Gallups senaste rön verifierar ytterligare denna misstro.

Den nuvarande nivån av allmänhetens låga förtroende för mediernas förmåga till fullständig, rättvis och korrekt rapportering av nyheter är den näst lägsta någonsin.

Källa: Sheryl Attkisson, Americans’ trust in media remains near record low och Gallup News | Översättning och sammanfattning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq