Amerikanarnas förtroende för massmedia (systemmedia) fortfarande rekordlågt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 oktober 2022
- NewsVoice redaktion
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
New York Times building. Foto: Michal Osmenda. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

MEDIA. Amerikanarnas förtroende för massmedia är fortfarande kraftigt polariserat längs partipolitiska linjer. Hela 70% av demokraterna, men endast 14% av republikanerna och 27% av partipolitiskt oberoende personer säger att de har ett stort eller ganska stort förtroende för systemmedia.

34% är amerikanerna anser att massmedierna rapportera nyheter korrekt och rättvist i och siffran är i princip oförändrad från förra året och bara två poäng högre än det lägsta som Gallup någonsin registrerat, vilke var 2016 under presidentkampanjen.

Bara 7% av amerikanerna har stort förtroende för massmedia. 28% av amerikanska vuxna uppger att de inte har så mycket förtroende och 38% har inget förtroende alls för nyheter i tidningar, TV och radio.

Noterbart är att detta är första gången som andelen amerikaner utan något förtroende alls för media är högre än andelen med stort förtroende.

Uppgifter från en Gallup-undersökning den 1-16 september.

Partipolitisk klyfta i medieförtroendet kvarstår

Det har funnits ett konsekvent tvåsiffrigt gap i förtroende mellan demokrater och republikaner sedan 2001 och det gapet har varierat från 54 till 63 % sedan 2017.

Slutsats

Amerikanernas förtroende för media har varit lågt i nästan två decennier och Gallups senaste rön verifierar ytterligare denna misstro.

Den nuvarande nivån av allmänhetens låga förtroende för mediernas förmåga till fullständig, rättvis och korrekt rapportering av nyheter är den näst lägsta någonsin.

Källa: Sheryl Attkisson, Americans’ trust in media remains near record low och Gallup News | Översättning och sammanfattning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Huruvida man tror på mainstream media är främst en fråga om sunt förnuft, omdöme, insikt och medvetenhet. Om man inte förr insåg hur toppstyrt msm är lär många fått upp ögonen under pandemin. Den granskande journalistiken gick i graven och ersattes av ren propaganda. Problemet är att svensken till sin förbannelse är övertygad om att nyhetssändningarna på TV förmedlar den absoluta sanningen. Så lär det förbli tills motsatsen är bevisad och kanske blir injektionsskadorna ögonöppnaren.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *