Brittiska flottan inblandad i attacken mot Nord Stream – enligt Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 oktober 2022
- NewsVoice redaktion
Sabotage mot Nordstream 27:e september 2022. Foto: Danska Försvarsmakten

NATO. Storbritanniens flotta deltog i den operation som skadade Europas energisäkerhet, hävdar ledningen i Moskva. Om Moskva har rätt deltog ett NATO-land för att knäcka bla Tyskland, ett annat NATO-land. NewsVoice har översatt en artikel från ryska RT.

Text: RT.com, “British navy involved in Nord Stream 2 ‘terrorist attack’ – Russia” | Översttning: NewsVoice

Enheter från den brittiska flottan var inblandade i den “terroristattack” som förstörde Nord Streams viktigaste gasledningar, påstod det ryska försvarsministeriet idag.

Ministeriet gick ut med meddelandet på sin officiella Telegram-kanal och hävdade att Royal Navy-agenter i september “deltog i att planera, stödja och implementera” en plan med målet att spränga infrastrukturen. Ministeriet tillhandahöll inga direkta bevis till stöd för sitt påstående.

Anklagelsen följer upp ett tidigare påstående från det ryska utrikesministeriet att NATO genomförde en militärövning under sommaren nära platsen där undervattensexplosionerna inträffade.

ArcanumSkolan 2024

Incidenten i september 2022 satte rörledningarna, som förbinder Tyskland med Ryssland, ur drift. Västländer har därefter blockerat en transparent internationell utredning.

Försvarsministeriet hävdade vidare att samma brittiska agenter tränade ukrainare inblandade i en drönaroffensiv mot [ryska] Krim tidigare på lördagen.

I slutet av september noterade det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova att NATO i somras genomförde militärövningar inte långt från Bornholm, som innebar en intensiv användning av “djuphavsutrustning”.

Medan EU-tjänstemänn undvek att peka ut en skyldig, sades de “arbeta under antagandet att Ryssland låg bakom explosionerna”, men Moskva har upprepade gånger förnekat att det hade något med händelsen att göra.

Sky News har samtidigt citerat en brittisk försvarstjänsteman som säger att Nord Stream 1 och 2 kan ha skadats av en fjärrdetonerad undervattenssprängladdning. Kanalen meddelande under samma period att rörledningarna kan ha skadats av minor som sänkts ner till havsbotten, sprängämnen som tappats från en båt eller planterats av en undervattensdrönare.

Text: RT.com, “British navy involved in Nord Stream 2 ‘terrorist attack’ – Russia” | Översttning: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq