John Bolton vill att USA ska “byta regim” i Ryssland

publicerad 7 oktober 2022
- av Gästskribent
John Bolton, 2017. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

VÄRLDEN. En kupp i Moskva är det enda sättet för Washington att nå sina mål i Europa, säger den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton. Vita husets tidigare nationella säkerhetsrådgivare insisterade på onsdagen på att endast “regimskifte” i Moskva kan uppnå långsiktiga amerikanska mål i Europa.

John Bolton föreslog finansiering av ryska “dissidenter” som kunde samarbeta med officerare på mellannivå för att störta president Vladimir Putin i en kupp.

“Det finns inga långsiktiga utsikter till fred och säkerhet i Europa utan regimskifte i Ryssland”, hävdade Bolton i en artikel med titeln “Putin Must Go”, som publicerades av nättidskriften 1945.

Förändring “måste innebära mycket mer än att bara ersätta Putin”, enligt Bolton. “Hela regimen måste bort.”

John Bolton inledde artikeln med att citera president Joe Biden, som i mars sa: “För Guds skull kan den här mannen inte stanna kvar vid makten.” Bidens medhjälpare hade skyndat sig att ta tillbaka till det, och utrikesminister Antony Blinken hävdade att: “vi inte har en strategi för regimskifte i Ryssland – eller någon annanstans, för den delen”.

Redan nästa dag insisterade Biden dock på att han inte backade, och att hans kommentarer inte “formulerade en politisk förändring” utan “uttryckte moralisk upprördhet… och jag ber inte om ursäkt för det.”

Under tiden han tjänstgjorde som president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare förespråkade Bolton regimförändringspolitik för Kuba, Venezuela och Iran – och fick Trumps diplomati med Nordkorea att spåra ur, varefter han avskedades i september 2019. Ändå har USA:s officiella inställning till Havanna, Caracas och Teheran inte förändrats sedan Biden tillträdde.

Kreml reagerade på Bidens kommentarer genom att kalla honom ett “offer för många vanföreställningar”. Putins talesman Dmitrij Peskov sa att frågan om vem som ska ha makten i Ryssland inte är upp till någon amerikansk medborgare, utan till ryssarna att avgöra.

“Att försiktigt hjälpa ryska dissidenter att driva regimskifte kan bara vara svaret”, hävdade Bolton, i en twist till Peskovs logik. “Nyckeln är att ryssarna själva förvärrar splittringen bland dem med verklig auktoritet, siloviki… När regimens sammanhållning och solidaritet splittras är förändring möjlig.”

John Bolton hävdade att “ryssarna redan diskuterar det, tyst, av uppenbara skäl” och borstade bort oron för att Ryssland är en kärnvapenmakt och sa “det är inte mer ett argument mot att söka regimskifte än mot att hjälpa ukrainskt självförsvar.”

“Washingtons uppenbara strategiska mål är att få Ryssland i linje med väst, en lämplig kandidat för Nato, som vi hoppades efter Sovjetunionens upplösning”, hävdade Bolton. USA:s mål “om ett fredligt och säkert Europa… förblir centralt för våra nationella intressen. Det här är ingen tid att vara blyg”, avslutade han.

Boltonär en uttalad neokonservativ som tror på amerikansk unilateralism och som hade regeringspositioner under de republikanska presidenterna Ronald Reagan, George HW Bush och George W. Bush. Biden administrationen hävdar att Iran planerade att få honom mördad.

Text: RT.com, John Bolton wants US to ‘change regime’ in Russia (sök efter artikeln på Yandex eftersom Västs sociala medier censurerar länkar till ryska källor) | Översättning: NewsVoice