John Bolton vill att USA ska “byta regim” i Ryssland

publicerad 7 oktober 2022
- Gästskribent
John Bolton, 2017. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

VÄRLDEN. En kupp i Moskva är det enda sättet för Washington att nå sina mål i Europa, säger den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton. Vita husets tidigare nationella säkerhetsrådgivare insisterade på onsdagen på att endast “regimskifte” i Moskva kan uppnå långsiktiga amerikanska mål i Europa.

John Bolton föreslog finansiering av ryska “dissidenter” som kunde samarbeta med officerare på mellannivå för att störta president Vladimir Putin i en kupp.

“Det finns inga långsiktiga utsikter till fred och säkerhet i Europa utan regimskifte i Ryssland”, hävdade Bolton i en artikel med titeln “Putin Must Go”, som publicerades av nättidskriften 1945.

Förändring “måste innebära mycket mer än att bara ersätta Putin”, enligt Bolton. “Hela regimen måste bort.”

John Bolton inledde artikeln med att citera president Joe Biden, som i mars sa: “För Guds skull kan den här mannen inte stanna kvar vid makten.” Bidens medhjälpare hade skyndat sig att ta tillbaka till det, och utrikesminister Antony Blinken hävdade att: “vi inte har en strategi för regimskifte i Ryssland – eller någon annanstans, för den delen”.

ArcanumSkolan 2024

Redan nästa dag insisterade Biden dock på att han inte backade, och att hans kommentarer inte “formulerade en politisk förändring” utan “uttryckte moralisk upprördhet… och jag ber inte om ursäkt för det.”

Under tiden han tjänstgjorde som president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare förespråkade Bolton regimförändringspolitik för Kuba, Venezuela och Iran – och fick Trumps diplomati med Nordkorea att spåra ur, varefter han avskedades i september 2019. Ändå har USA:s officiella inställning till Havanna, Caracas och Teheran inte förändrats sedan Biden tillträdde.

Kreml reagerade på Bidens kommentarer genom att kalla honom ett “offer för många vanföreställningar”. Putins talesman Dmitrij Peskov sa att frågan om vem som ska ha makten i Ryssland inte är upp till någon amerikansk medborgare, utan till ryssarna att avgöra.

“Att försiktigt hjälpa ryska dissidenter att driva regimskifte kan bara vara svaret”, hävdade Bolton, i en twist till Peskovs logik. “Nyckeln är att ryssarna själva förvärrar splittringen bland dem med verklig auktoritet, siloviki… När regimens sammanhållning och solidaritet splittras är förändring möjlig.”

John Bolton hävdade att “ryssarna redan diskuterar det, tyst, av uppenbara skäl” och borstade bort oron för att Ryssland är en kärnvapenmakt och sa “det är inte mer ett argument mot att söka regimskifte än mot att hjälpa ukrainskt självförsvar.”

“Washingtons uppenbara strategiska mål är att få Ryssland i linje med väst, en lämplig kandidat för Nato, som vi hoppades efter Sovjetunionens upplösning”, hävdade Bolton. USA:s mål “om ett fredligt och säkert Europa… förblir centralt för våra nationella intressen. Det här är ingen tid att vara blyg”, avslutade han.

Boltonär en uttalad neokonservativ som tror på amerikansk unilateralism och som hade regeringspositioner under de republikanska presidenterna Ronald Reagan, George HW Bush och George W. Bush. Biden administrationen hävdar att Iran planerade att få honom mördad.

Text: RT.com, John Bolton wants US to ‘change regime’ in Russia (sök efter artikeln på Yandex eftersom Västs sociala medier censurerar länkar till ryska källor) | Översättning: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: John Bolton
 • Blir det ww3 med Kina inblandat kommet väst förlora. Tiden är ute för att väst att dominera. Kina tar över.

  Det finns idag nog ingen ledare i något land på denna planet som vill ha fred utan det skall krigas, korrupta, lögner….

  Med detta så vet vi vad vi alla har skapat och får lida av konsekvenserna.

  Vill i själva ha fred eller upprätthåller vi själv konflikter? Hata grannar?

  …. Och tas Putin bort kommer krigsgalningar ta makten och ww3 är ett faktum. Men eliten vill minska jordens befolkning och de vill ha ww3 för att distrahera oss den ekonomiska krisen som knappt börjat. Två flugor i en smäll?

 • Ja dessa j-a amerikaner har mage. De tillåter sig att säga och göra precis vad de vill helt övertygade om sin egen förträfflighet. J-a översittare. Jag ser fram emot dagen då USA kapsejsar fullständigt och blir den bananrepublik de på många sätt redan är. Deras ytliga och ointressanta sk kultur är som en grovt beroendeframkallande drog som stora delar av väst har blivit beroende av.
  Den liknelsen slår mig som mer och mer relevant. Det är synd om människan.

 • John Bolton är förmodligen frimurare då han alltför ofta brukar köra deras “glasögongrepp” för att signalera detta. Så hans lojalitet ligger nog mer hos ordenssällskapet än vad den vilar någon annanstans.

  The Masonic Eyeglass Grip Gang Sign Explained

  https://www.youtube.com/watch?v=9WrBJpNpGNE

  Men det här går även att se på bilder av svenska politiker i Aftonblaskan eller DN. Som t.ex. av den lille gnomen Kristersson som ofta brukar flasha detta tecken till andra ordensbröder.

 • Även om USA är världsledande i regime change, så är det är nog lättare sagt än gjort att byta regim i Ryssland och varför inte byta ut den kinesiska regimen i samma veva?

  • De så kallade regimerna skapas av oss själva eftersom så många accepterar styrning från någon som påstår sej ha auktoritet. Visst kan man byta ut en regim mot en annan. Till vilken nytta? Vår styrka kommer inifrån, från hjårtat och styrs av naturlagar. I det nuvarande paradigmskiftet ser det allt bättre ut. Allt gott.

 • Hmm, den enda regim som behöver bytas är den Deep State styrda i USA! Då kanske det blev betydligt mindre krig och elände i världen…Bolton ska naturligtvis inför domstol för sina brott och dömas till livstids fängelse! I en normal värld springer inte skurkar omkring och krigshetsar…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *