Sanningen om mordet på Olof Palme – Har Claes Hedberg löst gåtan?

publicerad 9 oktober 2022
- Gästskribent
Claes Hedberg och Olof Palme (foto: Karl Olof Lövblad, licens: CC BY-SA 4.0)

OPINION. Det har gått drygt 36 år sedan Olof Palmes död. Fallet är den största polisutredningen i svensk historia och den kanske mest uppmärksammade nationella händelsen i modern tid.

Text: Filip Sjöström | Artikeln innehåller en reklamlänk

Ända sedan den 28:e februari 1986 har det svenska folket ställt sig frågan – vem var det som sköt Olof Palme? I 36 år har mordvapen och gärningsmän kommit och gått. Rykten har spritts och sanningen har sökts, men ändå så sitter hela svenska folket kvar med samma frågeställning – vem var det som sköt Olof Palme?

Claes Hedberg är en sanningssökare som valt att fokusera på denna historiskt stora och viktiga händelse. Han har lagt tusentals timmar på egen research och det hela har resulterat i en bok med namnet ”Ett lurat folk – Teatermordet på Olof Palme”.

Trots motstånd, påhopp, förföljelse och hot har han fortsatt att söka sanningen kring vad som egentligen hände den där kalla kvällen i februari 1986.

ArcanumSkolan 2024

Han är en av många som under lång tid belyst oklarheter och felaktigheter i den enorma utredning som gjorts, som inte längre litar på att det svenska rättssystemet kan göra sitt jobb på ett korrekt och opartiskt sätt och som tappat tilliten till att stat och myndigheter i alla lägen talar sanning. Han har medborgarnas intressen i det första rummet.

Vi lever i en tid med censur, cancel culture, persona non grata, fake news och där konspirationsteoretiker och en mängd andra epitet slängs till höger och vänster på människor med åsikter som avviker från den gängse. En farlig tid där sökandet efter sanningen är utmanande, riskfyllt och aktivt motarbetat av stater och myndigheter.

Vi kommer från en tidsperiod med Donald Trump som USA:s president, COVID-19 som vänt upp och ned på världen och nu ett krig i Ukraina. Efter att ha studerat medias rapportering kring alla dessa tre fenomen går det lätt att dra slutsatsen att rapporteringen varit enkelsidig, censuren påtaglig och avvikande åsikter ej välkomna i medias finrum. Hur kommer det sig? Vem ska vi lita på?

I internets tidsålder råder ingen brist på information. Alla som vill kan med en enkel internetuppkoppling få tillgång till världens största bibliotek av information och börja bilda sig en egen uppfattning. Internet är ett slags tveeggat svärd som kan användas för gott och ont. Det möjliggör kontroll och manipulation av många människor, och om vi inte håller oss i skinnet dras vi lättsinnigt med i floden av notifikationer och dopaminkickar.

Å andra sidan möjliggör det också att människor enkelt kan göra sin egen research och sluta matas med nyheter och information vi förväntas tro på.

Utvecklingen vi ser med censurering av information är skrämmande. Förlöjligandet och uthängandet av personer som gör sin research, söker sanningen och ifrågasätter narrativet likaså. Sökandet efter sanningen ska alltid tillåtas och att aktivt försöka ”skydda” människor från ”desinformation” är farligt.

Det förminskar människan och hennes förmåga att ta eget ansvar, och förstärker hjälplöshet och offermentalitet. Det är speciellt farligt när det gång på gång visar sig att media inte gör sitt jobb med att kritiskt granska makthavare – makthavare som försöker upprätthålla ett narrativ som håller på att spricka.

Sanningen måste sökas i alla lägen och de som gör det bör lyssnas på, stöttas på alla sätt och i många fall hyllas. Claes Hedberg är en av dessa och det är med stor glädje jag välkomnar honom till Stockholm för en spännande föreläsning på ämnet sanning och mordet på Olof Palme.

Om du är intresserad av att lyssna på Claes, träffa honom personligen, köpa hans bok samt träffa fler sanningssökare så är du välkommen på föreläsningen torsdag den 13:e oktober kl 18:00. Läs mer och anmäl dig här!

Text: Filip Sjöström

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq