Vafan var det som hände? Hur kunde svenskarna ställa upp på NATO och USA:s ständiga imperiekrig?

publicerad 16 oktober 2022
- av Gästskribent
Fake News. Foto: Mike Shots. Licens: Elements.envato.com

OPINION. Hur kan mer än tvåhundra år av framgångsrik neutralitet i utrikespolitiken hux flux ha förvandlats till en kölapp för att få vara med i USA:s och NATO:s ständiga imperiekrig? Ett krig mot 90% av världens befolkning, och då speciellt mot alla som inte är blonda och blåögda, men bor där det finns naturresurser att suga ut och så mot Ryssland, förstås.

Var vi inte antirasister till alldeles nyligen och emot ett NATO-inträde? Tror vi att vi blir hedersamerikaner för att vi står där med kölappen i hand? “Nej, men ni kan få slåss för våra imperiedrömmar så slipper vi. Kanonmat är alltid bra att ha, sen får vi se”, skulle Biden säga om han kunde få ur sig ett sant ord.

Sveriges regering, riksdag och massmedia begår ett monumentalt svek mot folkets och landets suveränitet och säkerhetsintressen och landsförrädare röner som bekant ingen respekt, inte ens från sina uppdragsgivare.

Att Ryssland skulle vara ett lika aggressivt imperium som USA stämmer helt enkelt inte, varken kulturellt, materiellt eller historiskt. Hur många ryska romaner har ni läst, hur många ryska filmer, popgrupper eller varumärken har ni sett, hört eller känner till?

Hur många amerikanska?

Kulturell, medial och ekonomisk USA-dominans är regional inte global

Faktum är att USA flyttade in i huvudet, hjärtat och magen på oss för längesen med Hollywood, jazzen, rocken, dollargrinen, skräpmaten, reklamen och den totala dominans över västerländska massmedia som CIA skaffat sig sedan andra världskriget.

Den dominansen såg ut att försvagas en del under början av interneteran, men ”våra” massmedia, västerns alla Washington-trumpeter, återvann med hjälp av pandemin sitt monopol på sanningen, varefter man raskt utsåg kommittéer som ska bestämma vad som är sant och vad som inte får vara det, nämligen allt som strider mot kapitalets intressen.

Nu har EU infört censur av internet. Försök läsa ryska RT.com eller Sputnik News eller kinesiska Global Times eller ens Times of India. I den globala södern och orienten ser man helt annorlunda på konflikten och det bör inte vi få veta.  Vi ska bara få höra och tro att ”hela världen” stöder USA och NATO.

Förmodligen stöder inte ens hälften av de 12% av världens befolkning som bor i USA, EU, Kanada, Australien och Nya Zeeland “Natostans” imperieplaner, trots rysshatet de har matats med sedan barnsben. Vem fan vill ha krig? Bara de som tror att de kan håva in på det och de har aldrig varit utsatta för krig.

EU har i stället för att föra en förnuftig, självständig, fredlig utrikespolitik hoppat på ett krigståg som totalt strider mot medlemsfolkens intressen och som efter 8 års folkmord mot de rysktalande i Donbass och 14.000 dödade civila inte kan skyllas på Putin.

Tåget går käpprätt åt helvete oavsett vems felet är, bara det får tuffa vidare. Varenda sanktion är ett skott i foten, för alla och till sist även för USA. Vi kommer att frysa i vinter om Biden och Bofors får som de vill och kriget fortsätter. Inom rimliga gränser då förstås får vi hoppas. Alltså Ukrainas, stackars människor.

Att hålla det ”inom rimliga gränser” verkar vara just vad Ryssland försöker göra genom att föra ett ”civiliserat” krig, soldater mot soldater i stället för ohyggliga massakrer på civilbefolkningen, vilket är en amerikansk specialitet som vi sett prov på otaliga gånger och glömt så snabbt vi har kunnat, från Dresden till Hiroshima, Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan, Jugoslavien, Libyen, Syrien, Somalia, Jemen, Grenada, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Chile, Argentina, Brasilien och Colombia.

Har jag glömt något offer för USA:s och NATO:s ”kamp för att sprida demokratin”? Minst 15 amerikanska angreppskrig eller militärkupper mot andras länder på de senaste 75 åren. USA fällde fler bomber bara i Irak än de gjorde under hela andra världskriget och de använde DU-vapen som förgiftar mark och vatten för all framtid. Abu Ghraib, Guantanamo, Julian Assange, vidriga nidingsdåd i långa rader, år ut och år in. Tala om seriemördare.

Medan Ryssland däremot vill fredsförhandla med marionetten Zelensky.

Stockholmssyndromet

Syns det inte vilka som vill ha fred och vilka som vill ha krig? Måste man rita upp det? Hur resonerar svenska socialdemokrater när de tar parti för nazisterna i Kiev vars krigande mot ”moskoviterna” har gjort flera miljoner ukrainare till flyktingar?

Vafan var det som hände? Stockholmssyndromet blev ett meme långt innan ordet meme kom i bruk, nämligen att gisslan tyr sig till rånarna, eftersom polisen upplevs som ett farligare hot. Nu har hela Europa tytt sig till rånaren, en kolonialmakt, lagt sig platt för en riktig flåbuse, en maffiaboss som ständigt hotar alla och tar betalt i dollar för ”beskydd” och som kör i samma gamla geopolitiska hjulspår mot ett drömlikt världsherravälde som Europa har kört i 500 år, men där EU nu spelar en lakejroll.

Så välkomna bland kolonierna! Nig, Ursula! Buga er, parlament och kommission för en imperiemakt som nu ser till att endast krigspropaganda sprids i EU och att er självständighet blir ett minne blott. Censur och hjärntvätt är bra för demokratin. Ursäkta, ”opinion management is a must”, heter det.

Det går moden i politiken som i allt annat och människan har sina perversa sidor. Att vi reducerades från medborgare till konsumenter var till stor skada för de nyss påbörjade projekten: mänskligheten och demokratin.

Egot, omänskligheten och makthungern fick övertaget. Konsumtion blev en dygd. Pråla och pynta. Slit och släng. Kör så det ryker. Till sist satt vi där i soffan med chips och vin och Netflix-maraton och gav blanka fan i hur det såg ut därute så länge pizzabudet inte dröjde för länge, vilket i det långa loppet blir tråkigt.

Många kanske omedvetet vill ha mer dramatik i sina enformiga liv, som på TV, om det så ska ske till priset av mindre bröd. Det blir ju mera cirkus och man kanske rent av får medverka! Typ krossa några skallar. Våldta, plåga och plundra av hjärtans lust. Befalla eller lyda order, bara man slipper tänka själv. Där har ni fascismens lockelser.

När Socialdemokraterna blev nyliberala var det kanske av leda kryddad med lockande ekonomiska utsikter för egen del, ty vad är höjden av välfärd om inte leda? I Sverige tog det 70 år innan vi tröttnade på full sysselsättning, spirande välfärd och solidaritet och började satsa på oss själva, enskilt och enbart.

Gärna fiffla och mygla i stort eller smått. Den allt effektivare reklamen för alla leksaker, från privatjetplan till “smartfånar”, som ska göra oss lyckliga har gjort oss alla till narcissister. Så skickligt har man smekt våra egon att när vi tvättar håret och L’Oreal säger ”för det är du värd”, tror vi att det är sant, att vi är nåt alldeles extra. I själva verket är vi på väg att reduceras igen, från konsumenter till varor.

Vad är det för samhälle som blir resultatet av den totala individualism vi prackas på av kapitalet? Ett allas krig mot alla? Eftersom ett kärnvapenkrig inte är någon säker investering för någon, satsar imperiet på lokala konflikter, ju fler desto bättre. Hammarby-Djurgården med beväpnade hejaklackar på läktarna? Varför inte? Det vore ju en bra affär för somliga.

USA:s militärindustriella komplex som Eisenhower varnade oss för i sitt sista tal som president ser ut att vara starkare än någonsin, men är också en koloss på lerfötter.

Hur kan amerikanarna ligga så långt efter ryssarna vad gäller vissa vapentyper när de får så ofantligt mycket mera pengar att leka med? Stålarna halkar ner i fickorna på de inblandade och märk väl, syftet är inte försvar utan angrepp. Svårt att rättfärdiga.

Hot, hyckleri, skryt, propaganda och vapenskrammel kostar också pengar. ”The business of America is business” och krig är ju bästa businessen. Så mycket som går åt och går sönder helt i onödan. Det är bra för byggbranschen också. Pentagons generaler behöver inte ens segra i sina krig, Det viktiga är att hålla dem i gång så att inte flödet av skattepengar till vapenfabrikanter och militärer sinar.

Perpeual war – “Evigt krig, oändligt krig, eller ett evigt krig, är ett varaktigt krigstillstånd utan tydliga villkor som skulle leda till dess slut. Dessa krig är situationer med pågående spänningar som kan eskalera när som helst, liknande det kalla kriget.”

Rysslands militär, å andra sidan, har i många hundra år varit inriktade på försvar och alltid haft all orsak att vara det. Karl XII, Gustaf III, Napoleon, Hitler och Biden är bara några av de senaste angriparna. Svenska arméer har härjat i Ryssland dussintals gånger under det senaste årtusendet, i Gustaf III:s fall med en falskflaggoperation som förevändning. Ryska ubåtar visade sig vara minkar, utom den som körde på grund i fyllan och villan. Så vem är det egentligen som hotar vem?

Vafan var det som hände?

Hur kunde en opinion på 80% mot NATO-inträde vändas till 80% för på några veckor? Det gick tydligen lätt som en plätt,. Det var bara att måla över allt annat med en stor ilsken rysk björn som vill glufsa i sig hela Europa och så kalla Putin för Hitler och samtidigt heja på Azov-bataljonerna. Där bev det lite virrigt. Det medges, men kritiskt tänkande har aldrig stått på vare sig nazismens eller narcissismens program, och allra minst självkritik.

Det vore förträffligt om ni däruppe i regering, riksdag och massmedia vore kloka nog att kunna ändra er eller rättare sagt stå för de åsikter ni en gång påstod att ni hade och agera som antinazister. Kliv av tåget innan det är för sent.

Och nu senast ett sabotage mot gasledningen som höll Tyskland i gång. NATO övade i området dagen innan, av en ren slump naturligtvis, som så många andra gånger förr.

Text: anonym utlandssvensk