Elon Musks Starlink-satelliter fungerar dåligt i kriget mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 oktober 2022
- NewsVoice redaktion
Elon Musk - Foto: Ted.com
Elon Musk - Foto: Ted.com
Elon Musk – Foto: Ted.com

TEKNIK. Elon Musk deltar i kriget mot Ryssland med sina Starlink-satelliter, men de fungerar dåligt enligt artikeln: ”Ukrainian forces report Starlink outages during push against Russia” i amerikanska Financial Times.

Wall Street Journal skrev i juli att SpaceX:s satellitinternettjänst har hållit trupper i frontlinjen uppkopplade när vanliga cellnätverk gått ner på grund av kriget. Starlink är en satellittjänst från SpaceX bestående av svärmar av satelliter som tillhandahåller internetuppkoppling. Tidningen skriver att Musk har gjort Ukraina till en högprofilerad testplats.

Wall Street Journal fortsätter med att uppge att ukrainska tjänstemän och officerare vid högkvarteret och på fältet krediterar Starlink för att hålla sina styrkor sammankopplade. ”Utan Starlink hade vi redan förlorat kriget”, sa en plutonsbefälhavare på Izyum-fronten, när ryska styrkor försökte ta sig söderut för att erövra Donbas-regionen.

Starlink-satelliter
Starlink från SpaceX. Bild: Starlink.com

Marknaden för Musks Starlink-satelliter kan krympa

Nu fungerar inte dessa Starlink-satelliter för de ukrainska trupperna, uppger Financial Times.

”Under de senaste veckorna, när ukrainska styrkor flyttade in i territorium som tidigare kontrollerats av ryska styrkor, slutade systemen att fungera vid flera tillfällen. En hög ukrainsk tjänsteman berättade för FT att detta ledde till en ”katastrofal” kommunikationsförlust, inklusive under ”slagna strider”. Misslyckanden var ”utbredda” och ”föranledde panikslag från soldater till hjälplinjer”, sa en annan tjänsteman”, skriver den ryska kanalen RT i sin artikel: ”Ukrainian troops complain of trouble with Musk’s Starlink”.

Wall Street Journal skriver att Elon Musks involvering i kriget på Ukrainas sida riskerar att dra till sig Moskvas vrede och att alienera regeringar som är vänligt inställda till Ryssland. De kan inkludera marknader där Starlink i framtiden vill konkurrera på.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq