Ukraina attackerade Krimbron och Ryssland svarar med attack mot Ukrainas underrättelsetjänst

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 oktober 2022
- NewsVoice redaktion
Missilattack mot Kiev (10 okt 2022) och sprängning av Krimbron (8 okt 2022). Privat foto och bilder från övervakningskamera

VÄRLDEN. Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) har identifierat de misstänkta bakom den dödliga explosionen på Krimbron i lördags. Ukraina låg bakom terrorattacken, meddelar Kreml. Idag måndag slog en missil ned intill Ukrainas underrättelsetjänst i Kiev.

Text: NewsVoice, uppdaterad kl 12:05

Terrorattack mot Krimbron – Viktig rysk infrastruktur

Attacken mot Krimbron organiserades av den ukrainska säkerhetstjänsten, med stöd av ryska och utländska medborgare, enligt Bastrykin chef för utredningskommittén. Lastbilen som exploderade på bron hade anlänt till Ryssland från Bulgarien genom Georgien och Armenien. Den federala säkerhetstjänsten (FSB) har identifierat de misstänkta för explosionen.

Attacken på bron var riktad mot Rysslands ”kritiska infrastruktur”, sa Bastrykin och tillade att det var ”ett terrordåd”. Minst tre personer dödades på Krimbron.

Sprängningen orsakade ett tillfälligt stopp för både väg- och järnvägstrafiken, men trafiken kunde återupptas redan på lördagskvällen. Ukrainas regim vill inte ta ansvar för attacken som firades på sociala medier av landets säkerhetstjänst (SBU) och Ukrainas försvarsministerium.

Missil mot Ukrainas underrättelsetjänst i Kiev

Centrala Kiev besköts på måndagsmorgonen, säger tjänstemän. ”Det var flera explosioner i Shevchenko-distriktet, i centrum av huvudstaden. Alla räddningstjänster har satts in”, skrev borgmästare Vitaly Klitschko på sin Telegram-kanal. Missilerna mot Kiev antas vara en motattack.

Text: NewsVoice | Källor: RT.com ”Central Kiev hit by missile strikes – officials”, ”Ukraine behind terrorist attack on Crimean Bridge” (sök efter artikeln på Yandex eftersom Västs sociala medier censurerar länkar till ryska källor) och EuroNews: ”Ukraine war: Explosions rock Kyiv in apparent missile strikes” och Independent: ”Key bridge linking Crimea to Russia hit by huge explosion”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq