USA:s finansdepartement förklarar hur G7 riktar in sig på rysk olja

publicerad 5 oktober 2022
- Gästskribent
Den indiska oljetankern "Jag Lok" levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Nikkei.com
Den indiska oljetankern "Jag Lok" levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Nikkei.com
Den indiska oljetankern “Jag Lok” levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Riho Nagao, Nikkei.com

VÄRLDEN. Gruppen av G7-nationer vill begränsa Kremls intäkter från energiexport. G7:s sanktioner mot Ryssland kommer att riktas mot olja och petrokemikalier i tre faser, sa den amerikanske finansministern Ben Harris vid den europeiska råoljekonferensen Argus i Genève under tisdagen.

Enligt Ben Harris, som citeras av Reuters, kommer sanktionerna att ta itu med rysk råolja, för att sedan sedan fokusera på diesel och slutligen produkter med lägre värde som petroleumnafta. G7-sanktionerna bör av industrin ses som ett sätt att fortsätta handla, vilket säkerställer att rysk olja fortsätter att flöda, förklarade han.

“Pristaket kan betraktas som en säkerhetsventil på (EU:s) sanktionspaket”, sa Ben Harris och tillade: “Det förvandlar förbudet från ett absolut förbud till ett villkorligt förbud.”

Det pris till vilket rysk oljeförsäljning kommer att begränsas till har inte beslutats, noterade tjänstemannen och tillade att det kommer att vara tillräckligt högt för att ge ett incitament att upprätthålla produktionen och över den marginella produktionskostnaden för Rysslands dyraste oljekälla.

EU har också för avsikt att sanktionera rysk export och dessa restriktioner uppges motsvara det oljepristak som G7 enats om. Blocket kommer att förbjuda sjöburen import av rysk olja från och med den 5 december 2022 och av oljeprodukter från och med den 5 februari 2023, vilket klipper av vinsterna från finansiella tjänster och har en potential att stoppa den över hela världen.

Västerländska ledare enades i juni 2022 om att utreda ett pristak för att begränsa hur mycket raffinaderier och handlare kan betala för rysk råolja. Moskva har det gjort klart att man inte kommer att följa reglerna, utan i stället frakta sin råolja till länder som inte är bundna av taket. Den vice premiärministern i Ryssland Alexander Novak har varnat för att nationer som stöder pristaket inte kommer att få något ryskt bränsle.

Text: RT.com, US Treasury explains how G7 will target Russian oil — RT Business News (sök efter artikeln på Yandex eftersom Västs sociala medier censurerar länkar till ryska källor) | Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi fick av våra “initierade” politiker höra att sanktioner mot Ryssland inte skulle drabba oss speciellt mycket för det påstods att Rysslands ekonomi inte var större än Italiens och dessutom skulle knäckas på ett par veckor! Verkligheten har visat att Rysslands ekonomi är betydligt större än man förstått och det beror på att i Ryssland har man mest real ekonomi medan vi i väst har spekulationsekonomi med bostadsbubblor, aktiebubblor och massor av folk som har improduktiva låtsasjobb som bara tynger ner vår allt mindre reala ekonomi. Industrisektorn i Sverige minskar dag för dag och de höga elpriserna gör inte saken bättre. Det som håller svensk export flytande för närvarande är den låga kronkursen men nackdelen är att allt importerat blivit svindyrt, framförallt bränsle och mat. Sverige importerar ca 50% av maten vilket är en följd av sossarnas och miljöpartiets politik att avveckla svenskt jordbruk.

 • Vi fick av våra “initierade” politiker höra att sanktioner mot Ryssland inte skulle drabba oss speciellt mycket för det påstods att Rysslands ekonomi inte var större än Italiens och dessutom skulle knäckas på ett par veckor! Verkligheten har visat att Rysslands ekonomi är betydligt större än man förstått och det beror på att i Ryssland har man mest real ekonomi medan vi i väst har spekulationsekonomi med bostadsbubblor, aktiebubblor och massor av folk som har improduktiva låtsasjobb som bara tynger ner vår allt mindre reala ekonomi. Industrisektorn i Sverige minskar dag för dag och de höga elpriserna gör inte saken bättre. Det som håller svensk export flytande för närvarande är den låga kronkursen men nackdelen är att allt importerat blivit svindyrt, framförallt bränsle och mat. Sverige importerar ca 50% av maten vilket är en följd av sossarnas och miljöpartiets politik att avveckla svenskt jordbruk.

 • Undra hur detta kommer att fungera i praktiken. Politiker som lägger sig i marknadens funktionssätt brukar leda till kaos, onödiga kostnader, byråkrati och lönsam smuggling. En fri värld, fri från styrande politiker och oligarker, blir allt mer attraktivt.

  • En majoritét av den gas som nu lagrats för att klara Europa över vintern är Rysk och är vidareexporterad av Kina, Gulfstaterna och ev Indien. USA påstår att de garanterar gasleveranser, men nu tillåts inte amerikanska fartyg ladda gas i Ryssland längre, eftersom de döper om den till “amerikansk”. Dessutom är all gasfynd i USA producerande till max men detta räcker inte. Istället ändras reglerna så att kolkraftverk som kånkat kan återstarta liksom kolgruvorna. Nu ägs dock kolgruvorna av något av G Soros dotterbolag, så han blir snart rikast i världen.

  • Om det finns några folkvalda, finns det ingen kontroll över olikarker som Gates och Bezoz. Då finns det ingen som kan stoppa plundringen av dina och mina tillgångar och inkomster.

 • Undra hur detta kommer att fungera i praktiken. Politiker som lägger sig i marknadens funktionssätt brukar leda till kaos, onödiga kostnader, byråkrati och lönsam smuggling. En fri värld, fri från styrande politiker och oligarker, blir allt mer attraktivt.

  • En majoritét av den gas som nu lagrats för att klara Europa över vintern är Rysk och är vidareexporterad av Kina, Gulfstaterna och ev Indien. USA påstår att de garanterar gasleveranser, men nu tillåts inte amerikanska fartyg ladda gas i Ryssland längre, eftersom de döper om den till “amerikansk”. Dessutom är all gasfynd i USA producerande till max men detta räcker inte. Istället ändras reglerna så att kolkraftverk som kånkat kan återstarta liksom kolgruvorna. Nu ägs dock kolgruvorna av något av G Soros dotterbolag, så han blir snart rikast i världen.

  • Om det finns några folkvalda, finns det ingen kontroll över olikarker som Gates och Bezoz. Då finns det ingen som kan stoppa plundringen av dina och mina tillgångar och inkomster.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *