Tyskland kan fängsla journalisten Alina Lipp för oberoende rapportering om Ukraina

publicerad 17 november 2022
- Gästskribent
Alina Lipp. Bild: Kanekoa.substack.com
Alina Lipp

JOURNALISTIK. Tyska staten stängde hennes YouTube-kanal och blockerade hennes PayPal-konto. Lipp riskerar tre års fängelse för att hon intervjuat ukrainska medborgare i Donbas och gått emot NATO-narrativet.

Text: Kanekoa.substack.com, “Germany Labels Journalist ‘Criminal’ And Seizes Her Bank Accounts For Reporting From Ukraine” | Översättning och redigering: NewsVoice, uppdaterad kl 13:02

Den tyska journalisten Alina Lipp som bor i östra Ukrainas Donbas-region har åtalats av den tyska regeringen för att ha intervjuat ukrainska medborgare och sedan rapporterat vad de sa.

Den oberoende reportern, 28-åriga Alina Lipp, flyttade till Donbas i januari 2022. Därifrån publicerar hon förstahandsinformation på Telegram för sina läsare på tyska, ryska och engelska.

Lipp hävdar att hon bara gör vad vilken journalist som helst skulle göra, att intervjua medborgare och dokumentera vad som händer i fält.

Alina Lipp intervjuar människor

Journalisten förklarade att hon “gör intervjuer med människor i Donetsk och bara översätter dem till tyska. Jag filmar helt enkelt allt jag ser runt omkring. Vad är det som är olagligt i det eller farligt?”.

Kontroversen kring Alina Lipp började i mars 20222 när en av hennes videor som förklarade krigets historia och sammanhang blev viral. Hon säger i den:

“Du måste förstå att Ryssland har bett i åtta år om att Minskavtalet ska upprätthållas. Ukraina höll sig inte till det och de närmade sig inte Donbas-regionen i ett försök att komma överens.”

“Istället har de bombat utkanten av Donbas-regionen i åtta år. De skjuter mot civila, som nu också måste bo i helt uppskjutna hus. Väldigt många människor har dött här”.

I videon påstod Lipp att Donbas-medborgarna som överväldigande röstade för att skilja sig från Ukraina 2014 är “tacksamma för att Ryssland äntligen gjorde något”.

Lipp tillade: “Äntligen har människorna här blivit befriade från terrorn som de har upplevt under de senaste åtta åren”, det vill säga kontinuerlig beskjutning av den ukrainska militären.

Strax efter att videon blivit viral stängdes Lipps YouTube-kanal. Hennes PayPal-konto frystes och den ukrainska regeringen stämplade henne som “terrorist”.

Text: Kanekoa.substack.com, “Germany Labels Journalist ‘Criminal’ And Seizes Her Bank Accounts For Reporting From Ukraine” | Översättning och redigering: NewsVoice

Relaterat

“Julian Assange, Alina Lipp och Anne-laure Bonnel är tre journalister som betalar ett högt pris för att de berättar sanningen i västvärlden: försök att kväva dem ekonomiskt, följt av censur, hot om fängelse eller fängelse, och till och med fysisk och psykisk tortyr i Assanges fall. Dessa tre fall illustrerar perfekt verkligheten för ”demokratin” i västvärlden.” – Global Politics, översättning

Fransk reporter: Ukrainas militär har bombat ryskspråkiga Ukraina sedan 2014


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Alina Lipp
Stöd NewsVoice 2024
 • The German government wants to arrest a female reporter for telling the truth about Russia, and the foreign media cheers

  “The German prosecutor’s office brought criminal charges against the journalist but did not allow her to participate in the hearing, saying it would “jeopardize the purpose of the investigation”. The Germans also seized funds from her account and could face a hefty fine or three years in prison, she said.”

  https://min.news/en/world/23c0a970f4a77cf62196e74985875b92.html

 • The German government wants to arrest a female reporter for telling the truth about Russia, and the foreign media cheers

  “The German prosecutor’s office brought criminal charges against the journalist but did not allow her to participate in the hearing, saying it would “jeopardize the purpose of the investigation”. The Germans also seized funds from her account and could face a hefty fine or three years in prison, she said.”

  https://min.news/en/world/23c0a970f4a77cf62196e74985875b92.html

 • Nu “Äntligen” har Sverige blivit en diktatur, förut var vi en Demokratur, men nu kan vi lätt jämföra oss med gamla Sovjet regimen,fd Östysklad(DDR), Nord Korea, och andra totalitära stater.
  Vi ser ju också hur England och Tyskland sluter upp i ledet med att kväsa yttrandefriheten för både vanligt folk, visselblåsare och dom få Journalister som vågat och vågar att gräva djupare.
  Skulle vilja påstå att den som ligger bakom detta(en av dom) är Claus Swaab och genomförandet av New World order, även World Economic Forum förstås, FN och WHO är inte bättre, alla vill att vi alla vanliga människor skall arbeta och hålla käften och äta maskar och andra insekter medans ledningen äter Oxfile och Gåslever och surplar Champagne.
  Hur kan dessa människor som röstat igenom detta tänka( nya sk terrorlagen)?????
  Vi är fler än dom, och det vet dom.
  Om ni inte vet det eller har kollat eller googlat på “riksdagen.se” gå ner på notiserna under, där hittar ni notisen, klicka på “Utlandsspioneri kriminaliseras och införs som tryck-och yttrandefrihetsbrott”
  Gå ner lite på sidan där hittar ni 3st PDF filer, och ni skall klicka på
  “Betänkande 2022/23:KU/ (pdf 267kb), där hittar ni alla som röstat igenom Terrorlagen, vilka som röstat ja och nej och dom som varit frånvarande, med namn och vilket part.
  Här finns alla som förrått Sverige, och som bytt ut Demokrati mot Diktatur

 • Sverige var en ankdamm i 200 år, fjärran från alla krig som har rasat i Europa, genom klok politik, som alltid satte landet och dess befolkning främst. För att bibehålla fredspolitiken i landet satte man galna människor på dårhus.

  De senaste decennierna har de svenska dårhusen stängts, portarna öppnats på vid gavel och hjonen har släppts ut i det fria. Många av dem verkar ha blivit placerade som politiker i Riksdagen, samt i kommuner och regioner. Andra verkar ha blivit journalister och ytterligare andra synes ha blivit generaler, generaldirektörer eller polischefer.

  Hjonen i Riksdagen avskaffade det svenska militära försvaret, allt under det de rabblade mantrat ‘peace&love’. Samma dårar tycker nu att det är en bra idé att mucka gräl med vår största granne, genom att skicka de sista resterna av landets militära vapen till Ukraina, så att vi absolut skall vara utan här. De enda, som har vapen här, är snart bara invandrade gangsters.

  Hjonen inom militärledningen har inte varit sämre. De har sett till att rensa sina styrkor från män, ersatt dessa med fruntimmer och HBTQ-aktivister, samt ägnar verksamheten åt Genus-frågor och andra viktiga militära ting.

  Eftersom Sverige därför står utan i stort sett alla former av krigsmakt, lierar galningarna sig nu med terrororganisationen NATO – en organisation, vars bäst-före-datum passerats för decennier sedan, och som nu är i närmast fritt fall. För att riktigt charma gangsterna i NATO-maffian skriver riksdagsgalningarna om den svenska grundlagen, så att ingen svensk skall våga störa dess kriminella aktiviteter.

  Hej å hå. “Jag är så glaad att jag är svensk, tjohoo”, som Birgitta Andersson sjöng på 60-talet.

 • Nu “Äntligen” har Sverige blivit en diktatur, förut var vi en Demokratur, men nu kan vi lätt jämföra oss med gamla Sovjet regimen,fd Östysklad(DDR), Nord Korea, och andra totalitära stater.
  Vi ser ju också hur England och Tyskland sluter upp i ledet med att kväsa yttrandefriheten för både vanligt folk, visselblåsare och dom få Journalister som vågat och vågar att gräva djupare.
  Skulle vilja påstå att den som ligger bakom detta(en av dom) är Claus Swaab och genomförandet av New World order, även World Economic Forum förstås, FN och WHO är inte bättre, alla vill att vi alla vanliga människor skall arbeta och hålla käften och äta maskar och andra insekter medans ledningen äter Oxfile och Gåslever och surplar Champagne.
  Hur kan dessa människor som röstat igenom detta tänka( nya sk terrorlagen)?????
  Vi är fler än dom, och det vet dom.
  Om ni inte vet det eller har kollat eller googlat på “riksdagen.se” gå ner på notiserna under, där hittar ni notisen, klicka på “Utlandsspioneri kriminaliseras och införs som tryck-och yttrandefrihetsbrott”
  Gå ner lite på sidan där hittar ni 3st PDF filer, och ni skall klicka på
  “Betänkande 2022/23:KU/ (pdf 267kb), där hittar ni alla som röstat igenom Terrorlagen, vilka som röstat ja och nej och dom som varit frånvarande, med namn och vilket part.
  Här finns alla som förrått Sverige, och som bytt ut Demokrati mot Diktatur

 • En ny Julian Assange-gate. Ovanpå att de nu i vårt Sverige successivt tar sina korrupta beslut om att förbjuda journalistik..

  • Det är som om Riksdagen nu retroaktivt godkände tortyren av Julian Assange och eftersom de aldrig kan erkänna att de haft fel om Assange visar de nu att de kan tänka sig att sätta fler “assangare” i fängelse eller asyl-husarrest.

   • Exakt, spot on. Precis det jag åsyftade. Dessa ger sig aaldrig, dvs förrän mer än
    t ex 20% vaknar. Som Benjamin Freedman sa 1961 vid ett berömt tal på Willard Hotel i Washington (hade ju såklart varit omöjligt idag);…when you where at…No I do not want to where that sentence out..When we all were at sleep..me included..at that time they launched their plan. Något sådant. Men Vi sover inte

 • Kanske är det en naturlag att alla fallande och nedåtgående regimer drar med sig det mesta i fallet. Heder, moral och etik, medmännsklighet?

  Minns inte detaljerna, men tror det var under Reinfeldt som Sverige undertecknade “enmy of the state” avtal med USA. Dvs individer som “skadar” amerikanska staten kan omhändertas och fängslas även om denne befinner sig i annat land, alltså Sverige.

  Nu blir de här grejerna uppenbarade för alla, och Sverige skriver nya lagar om “spioneri” och annat trams.

  Spioneri är att stjäla hemliga uppgifter, att avslöja uppenbara fakta för alla är inte spioneri. Att dölja info för medborgarna borde ju vara ett brott, och inte tvärt om.

  Att leva med en fullständigt förljugen självbild skadar väl Sverige om något? Se bara var vi är idag.Mer cencur lär väl knappast lösa problem skapade av just cencur?

  Fascism, diktatur och åsiktsförtryck verkar nu vara trenden i västvärlden. Extra komiskt blir det väl när politikerna står där och förespråkar folkmord helt öppet, samtidigt som man har en tröja med texten “alla människor är lika värda “på.

  Lilla landet lagom, med några av världens absolut otäckaste individer vid rodret.

  Själv kommer jag bli tyst när jag är död, eller när våra politiker visar tecken på riktig medmännsklighet. Att vara “trevlig” är faktisk inte alls trevligt om man står där och ler när folkmord pågår.

  https://nyheter.swebbtv.se/professor-israel-morklagger-information-om-vaccinets-biverkningar/

  https://nyheter.swebbtv.se/lakarens-chockpastaende-vara-myndigheter-ar-inblandade-i-en-morklaggning/

  Sverige är ju inget undantag. Och det samtidigt som experimentet med 5G fortsätter på hela befolkningen.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36253855/

 • Mikael Johannesson, hur ser du på det massiva fakenews-flödet från systemmedierna? Tycker du det är bra att dessa massmedier deltar fult ut i ett hybridkrig mot Ryssland (även mot Irak, Libyen, Afghanistan etc) när de egentligen borde agera som riktiga journalister som rapporterar oberoende och som granskar makten?

  • Det är det han inte gör, han skiter i det (sorry språkbruket) därför han tillhör ligan själv som vill korrumpera o arrestera. Dessutom vem heter mikael johannesson, eller erik svensson för den delen som nyligen försökte bedra en av mina vänner på bankkoder (om det inte är taget) men det funkade inte, inte alls

 • Det kan stämma att just den uppgiften är felaktig. Vi har ändrat till: “Lipp riskerar tre års fängelse”.

  Dagens Nyheter är inne på samma linje. De skriver att Lipp gett Rysslands operation i Ukraina sitt stöd och att det kan rendera 3 års fängelse:

  “Nu är den så kallade fredsjournalisten föremål för en brottsutredning i Tyskland. Alina Lipp anklagas för att vid flera tillfällen ha gett lagvidriga handlingar – i det här fallet det ryska anfallskriget – sitt stöd. Den som gör det offentligt, på ett sätt som kan störa den allmänna ordningen, riskerar upp till tre års fängelse i Tyskland.”

  https://www.dn.se/varlden/influerare-sprider-rysk-propaganda-i-tyskland-riskerar-fangelse/

  • I Sverige, sedan Riksdagen ändrat den svenska grundlagen, kan man – om jag förstått det hela rätt – riskera 2-8 års fängelse för ett sådant ‘brott’.

 • Sverige var en ankdamm i 200 år, fjärran från alla krig som har rasat i Europa, genom klok politik, som alltid satte landet och dess befolkning främst. För att bibehålla fredspolitiken i landet satte man galna människor på dårhus.

  De senaste decennierna har de svenska dårhusen stängts, portarna öppnats på vid gavel och hjonen har släppts ut i det fria. Många av dem verkar ha blivit placerade som politiker i Riksdagen, samt i kommuner och regioner. Andra verkar ha blivit journalister och ytterligare andra synes ha blivit generaler, generaldirektörer eller polischefer.

  Hjonen i Riksdagen avskaffade det svenska militära försvaret, allt under det de rabblade mantrat ‘peace&love’. Samma dårar tycker nu att det är en bra idé att mucka gräl med vår största granne, genom att skicka de sista resterna av landets militära vapen till Ukraina, så att vi absolut skall vara utan här. De enda, som har vapen här, är snart bara invandrade gangsters.

  Hjonen inom militärledningen har inte varit sämre. De har sett till att rensa sina styrkor från män, ersatt dessa med fruntimmer och HBTQ-aktivister, samt ägnar verksamheten åt Genus-frågor och andra viktiga militära ting.

  Eftersom Sverige därför står utan i stort sett alla former av krigsmakt, lierar galningarna sig nu med terrororganisationen NATO – en organisation, vars bäst-före-datum passerats för decennier sedan, och som nu är i närmast fritt fall. För att riktigt charma gangsterna i NATO-maffian skriver riksdagsgalningarna om den svenska grundlagen, så att ingen svensk skall våga störa dess kriminella aktiviteter.

  Hej å hå. “Jag är så glaad att jag är svensk, tjohoo”, som Birgitta Andersson sjöng på 60-talet.

 • En ny Julian Assange-gate. Ovanpå att de nu i vårt Sverige successivt tar sina korrupta beslut om att förbjuda journalistik..

  • Det är som om Riksdagen nu retroaktivt godkände tortyren av Julian Assange och eftersom de aldrig kan erkänna att de haft fel om Assange visar de nu att de kan tänka sig att sätta fler “assangare” i fängelse eller asyl-husarrest.

   • Exakt, spot on. Precis det jag åsyftade. Dessa ger sig aaldrig, dvs förrän mer än
    t ex 20% vaknar. Som Benjamin Freedman sa 1961 vid ett berömt tal på Willard Hotel i Washington (hade ju såklart varit omöjligt idag);…when you where at…No I do not want to where that sentence out..When we all were at sleep..me included..at that time they launched their plan. Något sådant. Men Vi sover inte

 • Kanske är det en naturlag att alla fallande och nedåtgående regimer drar med sig det mesta i fallet. Heder, moral och etik, medmännsklighet?

  Minns inte detaljerna, men tror det var under Reinfeldt som Sverige undertecknade “enmy of the state” avtal med USA. Dvs individer som “skadar” amerikanska staten kan omhändertas och fängslas även om denne befinner sig i annat land, alltså Sverige.

  Nu blir de här grejerna uppenbarade för alla, och Sverige skriver nya lagar om “spioneri” och annat trams.

  Spioneri är att stjäla hemliga uppgifter, att avslöja uppenbara fakta för alla är inte spioneri. Att dölja info för medborgarna borde ju vara ett brott, och inte tvärt om.

  Att leva med en fullständigt förljugen självbild skadar väl Sverige om något? Se bara var vi är idag.Mer cencur lär väl knappast lösa problem skapade av just cencur?

  Fascism, diktatur och åsiktsförtryck verkar nu vara trenden i västvärlden. Extra komiskt blir det väl när politikerna står där och förespråkar folkmord helt öppet, samtidigt som man har en tröja med texten “alla människor är lika värda “på.

  Lilla landet lagom, med några av världens absolut otäckaste individer vid rodret.

  Själv kommer jag bli tyst när jag är död, eller när våra politiker visar tecken på riktig medmännsklighet. Att vara “trevlig” är faktisk inte alls trevligt om man står där och ler när folkmord pågår.

  https://nyheter.swebbtv.se/professor-israel-morklagger-information-om-vaccinets-biverkningar/

  https://nyheter.swebbtv.se/lakarens-chockpastaende-vara-myndigheter-ar-inblandade-i-en-morklaggning/

  Sverige är ju inget undantag. Och det samtidigt som experimentet med 5G fortsätter på hela befolkningen.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36253855/

 • Mikael Johannesson, hur ser du på det massiva fakenews-flödet från systemmedierna? Tycker du det är bra att dessa massmedier deltar fult ut i ett hybridkrig mot Ryssland (även mot Irak, Libyen, Afghanistan etc) när de egentligen borde agera som riktiga journalister som rapporterar oberoende och som granskar makten?

  • Det är det han inte gör, han skiter i det (sorry språkbruket) därför han tillhör ligan själv som vill korrumpera o arrestera. Dessutom vem heter mikael johannesson, eller erik svensson för den delen som nyligen försökte bedra en av mina vänner på bankkoder (om det inte är taget) men det funkade inte, inte alls

 • Det kan stämma att just den uppgiften är felaktig. Vi har ändrat till: “Lipp riskerar tre års fängelse”.

  Dagens Nyheter är inne på samma linje. De skriver att Lipp gett Rysslands operation i Ukraina sitt stöd och att det kan rendera 3 års fängelse:

  “Nu är den så kallade fredsjournalisten föremål för en brottsutredning i Tyskland. Alina Lipp anklagas för att vid flera tillfällen ha gett lagvidriga handlingar – i det här fallet det ryska anfallskriget – sitt stöd. Den som gör det offentligt, på ett sätt som kan störa den allmänna ordningen, riskerar upp till tre års fängelse i Tyskland.”

  https://www.dn.se/varlden/influerare-sprider-rysk-propaganda-i-tyskland-riskerar-fangelse/

  • I Sverige, sedan Riksdagen ändrat den svenska grundlagen, kan man – om jag förstått det hela rätt – riskera 2-8 års fängelse för ett sådant ‘brott’.

 • Det är NATOs narrative som gäller och inget annat. Verkligheten och fakta mörkas och förtrycks som i detta fall.

  Frågan är hur skevt NATOs narrative är från verkligheten?

  En del förståsigpåare säger att Ukraina förlorar betydligt fler soldater än Ryssland, 5 gånger fler och att Ryssland kommer att anektera allt öster om Denper floden som utgör en naturlig gräns både geografiskt och etniskt.

  Det sägs att Amerikanska generaler vill ha en diplomatisk lösning och att Amerikanska diplomater vill fortsätta med en militär lösning som inte är möjlig. Ryssland fortsätter att skjuta sönder Ukraina tills de kapitulerar eller fredsavtal uppnås. Europa behöver fred och billig rysk gas och mat för att undvika uppror och att EU och NATO spricker av påfrestningarna. Vi får se hur det går.

  • Det enda land som skjutits sönder och därefter kapitulerat är Serbien. Av NATO, vilka annars.
   Normalt kan inget land skjutas sönder och kommer av den anledningen att kapitulera. För kapitulation krävs det att större delen av ett land blir erövrat och ockuperat.

   Alla tror att bara för att Ryssland nu sakta drar sig tillbaka militärt i Ö Ukraina, så kommer Ryssland besegras. Vi får se vad som händer nu när amerikanska mellanvalet är klart och när snart vintern på allvar slår till i Ukraina. Efter nyår kommer det dessutom 25 ryska nyppsatta divissioner med understödsförband att sättas in mot Ukrainarna. De idag insatta ca 25 divissionerna kan dessutom väntas bli reorganiserade (material- resp personalkompletteras).

   Ukrainarna å andra sidan kan inte ersätta förlorad material på bredden, och huvuddelen är rörliga med lastbil eller till fots. Varje gång de anfaller med sina få klass 1 divissioner, så skjuts deras återstående pansarfordon sönder och samman.

 • Tråddragarna till politikens marionettdockor vill ha ett utdraget, eskalerande krig i Ukraina.

  Journalisten Alina Lipp är ett synnerligen trovärdigt vittne, som talar kraftfullt emot denna agenda – och därför avses att tystas.

  Frågan är om FEGA, KRÄKKRAKAR kan lämna sin (ännnu ett litet tag garanterade) bekvämlighet för att stå upp för denna medmänniska, som utsätts för sanslöst rättsövergrepp, innan de själva går under.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rst_kom_de_

  • Denna enormt lättlästa dikt, kanske skriven av Martin Niemöller, (en dikt – som eventuellt till och med kroniskt TV-försoffade navelskådare borde kunna förstå) handlar om hur intellektuella (och andra med auktoritet) i 1930-talets Tyskland INTE tids nog agerade mot naziregimen – och därmed lät den växa sig stark.

   “Historien upprepar sig” är ett trist konstaterande” !!!!!!

 • Det är NATOs narrative som gäller och inget annat. Verkligheten och fakta mörkas och förtrycks som i detta fall.

  Frågan är hur skevt NATOs narrative är från verkligheten?

  En del förståsigpåare säger att Ukraina förlorar betydligt fler soldater än Ryssland, 5 gånger fler och att Ryssland kommer att anektera allt öster om Denper floden som utgör en naturlig gräns både geografiskt och etniskt.

  Det sägs att Amerikanska generaler vill ha en diplomatisk lösning och att Amerikanska diplomater vill fortsätta med en militär lösning som inte är möjlig. Ryssland fortsätter att skjuta sönder Ukraina tills de kapitulerar eller fredsavtal uppnås. Europa behöver fred och billig rysk gas och mat för att undvika uppror och att EU och NATO spricker av påfrestningarna. Vi får se hur det går.

  • Det enda land som skjutits sönder och därefter kapitulerat är Serbien. Av NATO, vilka annars.
   Normalt kan inget land skjutas sönder och kommer av den anledningen att kapitulera. För kapitulation krävs det att större delen av ett land blir erövrat och ockuperat.

   Alla tror att bara för att Ryssland nu sakta drar sig tillbaka militärt i Ö Ukraina, så kommer Ryssland besegras. Vi får se vad som händer nu när amerikanska mellanvalet är klart och när snart vintern på allvar slår till i Ukraina. Efter nyår kommer det dessutom 25 ryska nyppsatta divissioner med understödsförband att sättas in mot Ukrainarna. De idag insatta ca 25 divissionerna kan dessutom väntas bli reorganiserade (material- resp personalkompletteras).

   Ukrainarna å andra sidan kan inte ersätta förlorad material på bredden, och huvuddelen är rörliga med lastbil eller till fots. Varje gång de anfaller med sina få klass 1 divissioner, så skjuts deras återstående pansarfordon sönder och samman.

 • Tråddragarna till politikens marionettdockor vill ha ett utdraget, eskalerande krig i Ukraina.

  Journalisten Alina Lipp är ett synnerligen trovärdigt vittne, som talar kraftfullt emot denna agenda – och därför avses att tystas.

  Frågan är om FEGA, KRÄKKRAKAR kan lämna sin (ännnu ett litet tag garanterade) bekvämlighet för att stå upp för denna medmänniska, som utsätts för sanslöst rättsövergrepp, innan de själva går under.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rst_kom_de_

  • Denna enormt lättlästa dikt, kanske skriven av Martin Niemöller, (en dikt – som eventuellt till och med kroniskt TV-försoffade navelskådare borde kunna förstå) handlar om hur intellektuella (och andra med auktoritet) i 1930-talets Tyskland INTE tids nog agerade mot naziregimen – och därmed lät den växa sig stark.

   “Historien upprepar sig” är ett trist konstaterande” !!!!!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *