Tyskland kan fängsla journalisten Alina Lipp för oberoende rapportering om Ukraina

publicerad 17 november 2022
- Gästskribent
Alina Lipp. Bild: Kanekoa.substack.com
Alina Lipp

JOURNALISTIK. Tyska staten stängde hennes YouTube-kanal och blockerade hennes PayPal-konto. Lipp riskerar tre års fängelse för att hon intervjuat ukrainska medborgare i Donbas och gått emot NATO-narrativet.

Text: Kanekoa.substack.com, “Germany Labels Journalist ‘Criminal’ And Seizes Her Bank Accounts For Reporting From Ukraine” | Översättning och redigering: NewsVoice, uppdaterad kl 13:02

Den tyska journalisten Alina Lipp som bor i östra Ukrainas Donbas-region har åtalats av den tyska regeringen för att ha intervjuat ukrainska medborgare och sedan rapporterat vad de sa.

Den oberoende reportern, 28-åriga Alina Lipp, flyttade till Donbas i januari 2022. Därifrån publicerar hon förstahandsinformation på Telegram för sina läsare på tyska, ryska och engelska.

Lipp hävdar att hon bara gör vad vilken journalist som helst skulle göra, att intervjua medborgare och dokumentera vad som händer i fält.

Alina Lipp intervjuar människor

Journalisten förklarade att hon “gör intervjuer med människor i Donetsk och bara översätter dem till tyska. Jag filmar helt enkelt allt jag ser runt omkring. Vad är det som är olagligt i det eller farligt?”.

Kontroversen kring Alina Lipp började i mars 20222 när en av hennes videor som förklarade krigets historia och sammanhang blev viral. Hon säger i den:

“Du måste förstå att Ryssland har bett i åtta år om att Minskavtalet ska upprätthållas. Ukraina höll sig inte till det och de närmade sig inte Donbas-regionen i ett försök att komma överens.”

“Istället har de bombat utkanten av Donbas-regionen i åtta år. De skjuter mot civila, som nu också måste bo i helt uppskjutna hus. Väldigt många människor har dött här”.

I videon påstod Lipp att Donbas-medborgarna som överväldigande röstade för att skilja sig från Ukraina 2014 är “tacksamma för att Ryssland äntligen gjorde något”.

Lipp tillade: “Äntligen har människorna här blivit befriade från terrorn som de har upplevt under de senaste åtta åren”, det vill säga kontinuerlig beskjutning av den ukrainska militären.

Strax efter att videon blivit viral stängdes Lipps YouTube-kanal. Hennes PayPal-konto frystes och den ukrainska regeringen stämplade henne som “terrorist”.

Text: Kanekoa.substack.com, “Germany Labels Journalist ‘Criminal’ And Seizes Her Bank Accounts For Reporting From Ukraine” | Översättning och redigering: NewsVoice

Relaterat

“Julian Assange, Alina Lipp och Anne-laure Bonnel är tre journalister som betalar ett högt pris för att de berättar sanningen i västvärlden: försök att kväva dem ekonomiskt, följt av censur, hot om fängelse eller fängelse, och till och med fysisk och psykisk tortyr i Assanges fall. Dessa tre fall illustrerar perfekt verkligheten för ”demokratin” i västvärlden.” – Global Politics, översättning

Fransk reporter: Ukrainas militär har bombat ryskspråkiga Ukraina sedan 2014

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Alina Lipp