John Bolton hånar pressfriheten och reporter som ställer frågor om krigsbrott i Irak

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 november 2022
- NewsVoice redaktion
Tayler Hansen, privat foto

PRESSFRIHET. Den tidigare amerikanska “säkerhetsrådgivaren” John Bolton hånar den amerikanska konstitutionen som reglerar pressfrihet när journalisten Tayler Hansen fängslas för att ha anklagat Bolton för att ha ljugit om massförstörelsevapen och mörkat krigsförbrytelser i Afghanistan och Irak.

John Bolton höll ett tal på en konferens för Institute for Policy Innovation i Texas den 10:e november när han avbröts av journalisten Tayler Hansen, som reste sig i publiken och anklagade Bolton.

“You essentially genocided the Iraqi people”, skrek Hansen till Bolton. “And you covered up war crimes in Afghanistan, sir.”  Hansen frågade även “Why did you celebrate the arrest of Julian Assange?” och “Why do you think that’s acceptable, sir? Is celebrating war crimes acceptable?”.

Hansen greps av säkerhetsvakter och fördes bort från konferensen. När han leddes bort, fick Bolton applåder från publiken när han ironiskt påpekade att “det här var ännu ett exempel på att det första tillägget fungerar”. Bolton syftade på den amerikanska konstitutionens första tillägg som garanterar pressfrihet.

USA:s säkerhetsrådgivare, John Bolton (2019). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
USA:s säkerhetsrådgivare, John Bolton (2019). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

John Bolton är känd för att vilja använda amerikansk krigsmakt mot andra länder

John Bolton tjänstgjorde på flera positioner i regeringarna för Reagan, Bush senior och Bush junior. Han var Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare 2018 och 2019, men fick sparken av Trump efter att ha förespråkat ett regimskifte i Iran. Trump sa att “vi skulle ha det 6:e världskriget vid det här laget” om man lyssnat på och följt Boltons råd.

John Bolton har också förespråkat amerikansk intervention i Irak, Afghanistan, Syrien, Venezuela och nu senast i Ryssland. 2018 hotade han att sanktionera Internationella brottmålsdomstolen i Haag om den åtalade amerikaner för påstådda krigsförbrytelser i Afghanistan. I oktober sa Bolton till WikiLeaks-grundaren Julian Assanges fru att han hoppas att Assange “får minst 176 år i fängelse” för att ha publicerat bevis för krigsförbrytelser i Irak.

Tayler Hansen handfängslades och leddes till ett garage där han släpptes på fri fot och han kommenterade senare på Twitter:

“De mest anmärkningsvärda människorna som arbetar i den nationella säkerhetsapparaten är psykopatiska brottslingar utan moralisk kompass.”

Text: NewsVoice | Källor: Tayler Hansens Twitter, RT, privat video


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Fel forum och fel publik att ställa frågor till någon som uppmuntrar krigsförbrytelser och motarbetar det fria ordet.

 • Man känner igen diktaturens kreatur! Bolton en mycket obehaglig figur som själv borde skickas ut i krigen han är så entusiastisk över…Ett riktigt kräk som i en normal värld borde sitta bakom lås och bom.

  • Ja det vore väl ett enkelt kriterium. Alla som beslutar om reela krigsinsatser måste själva ha varit på plats på minst en riktig krigsplats där människor skadas lemmlästas och dör.

   Salongskrigshetasare har världen haft tillräckligt av tycker jag!

 • Fel forum och fel publik att ställa frågor till någon som uppmuntrar krigsförbrytelser och motarbetar det fria ordet.

 • Man känner igen diktaturens kreatur! Bolton en mycket obehaglig figur som själv borde skickas ut i krigen han är så entusiastisk över…Ett riktigt kräk som i en normal värld borde sitta bakom lås och bom.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *