Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Minröjning i forna östra Ukraina – Många skadas och röjningen kommer att fortsätta under flera år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 november 2022
- NewsVoice redaktion
Antipersonellmina i det forna östra Ukraina. Foto: RT

Dokumentären som hade premiär den 19 oktober 2022 illustrerar det livsfarliga arbetet med att minröja det forna östra Ukraina. Innan ukrainska arméförband lämnade regionen försåtsminerades byggnader och efteråt spreds antipersonella minor ut med avsikten att skada så många rysktalande ukrainare som möjligt.

Text: NewsVoice | Källa: RT Documentary

Övergreppet är förbjudet enligt FN:s Ottawa-fördrag sedan 1997. Ändå spred Ukraina antipersonellminor i parker, på gator, på skolor och utanför hem i Donbass. Invånare riskerar allvarliga skador och till och med dödsfall om de råkar trampa eller komma åt dem.

En “kronbladsmina” är en tryckaktiverad antipersonellmina

Den är liten och svår att se. Barn tror att de är leksaker. Dokumentären gör gällande att Ukraina kan ha spridit ut miljontals av dessa minor, medan Ukraina uppger att ska ha förstört dem.

Många civila som av misstag kommit i kontakt med landminorna har tagits in på sjukhus i Donbass. Föräldrar vägrar släppa ut sina barn för lek. Människor som trampar på en PMF-1-mina drabbas av trauma, förlorar foten och ofta delar av minst ett ben. Risken att förblöda är stor om inte hjälp kommer snabbt.

Antipersonellmina PMF-1 i det forna östra Ukraina. Foto: RT
Antipersonellmina PMF-1 i det forna östra Ukraina. Foto: RT

Den ryska räddningstjänsten, militären, frivilliga och humanitär personal arbetar hårt för att rensa kvarter, parker, grönområden, villaområden och även i vattnet från de lömska sprängladdningarna, medan den ukrainska armén fortsätter att bombardera städer med minor, säger vittnen.

Det kommer att ta åratal för få bort alla minor, enligt experter. Den ukrainska armén använder Uragan-raketsystem, som kan sprida mer än 4000 minor åt gången.

Text: NewsVoice | Källa: RT Documentary


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq