Stora protester i Kina mot covidregler

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 november 2022
- NewsVoice redaktion
Covidprotester i Kina den 29:e november 2022. Bild: China in Focus

VÄRLDEN. Det är inte bara i Europa, Afrika och Amerika som människor protesterar mot den globalistiska covidpolitiken. I senaste helgen uppstod stora protester Peking, Shanghai och andra städer över hela Kina för att protestera mot covidrestriktionerna i en ”sällsynt uppvisning av kritik” mot president Xi Jinpings drakoniska noll-covid-politik som praktiserats i snart tre år.

Protesterna i Kina sprider sig över hela världen, skriver Epoch Times.

Se mer: China In Focus Full Broadcast (Nov. 29)

Protester på iPhone-fabrik

”Zhengzhou, en stad i centrala Kina där det ligger en enorm iPhone-fabrik, beordrade på torsdagen utegångsförbud för sex miljoner människor efter våldsamma protester på industriområdet som svar på den kommunistiska regeringens noll-Covid-politik.” Det skriver Nya Tider.

Protester över Covid-19-åtgärder och dåliga personalförmåner utvecklades till våldsamma sammandrabbningar mellan hundratals arbetare och säkerhetsstyrkor vid världens största iPhone-fabrik i Zhengzhou, huvudstad i Henan-provinsen.

Myndigheterna i Henan vill att produktionen ska återupptas, men arbetare gör fortfarande motstånd, vilket kan påskynda att mer elektronikproduktion flyttas till länder som Vietnam och Indien, skriver South China Morning Post.

Videor som cirkulerar på internet visar slagsmål som bryter ut mellan arbetare och säkerhetsstyrkor vid fabriken. Arbetare sparkade ner barriärer och förstörde PCR-kiosker och övervakningskameror.

Produktionen sker i ett slutet system vilket håller arbetare fast inne på ett campus. Med full produktionskapacitet kan Foxconns tillverkningsanläggning i Zhengzhou kontrollera 300.000 arbetare. Avbrottet i Apples tillverkningskedja i Kina kan orsaka stora brister på iPhone 14 under julsäsongen 2022.

Myndigheterna i Zhengzhou svarade med en covidtestkampanj i flera distrikt i staden. Dessa stadsdelar är nu i ”lockdown” i fem dagar från fredag till onsdag.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Kina