Republikanen och inspiratören Ron DeSantis vinner en andra mandatperiod som Floridas guvernör

publicerad 9 november 2022
- av NewsVoice
Ron DeSantis med sin fru Casey Black. Foto: Fox News

USA. Väljare i Florida har gett republikanen Ron DeSantis en andra mandatperiod som delstatens guvernör. Det visar rösträkningen under det amerikanska mellanårvalet. DeSantis vinner över demokraten Charlie Crist.

Segern ger Ron DeSantis en andra mandatperiod och en nationell plattform där han även ser en potentiell kandidatur för 2024 års republikanska presidentnominering. DeSantis framgång under den första mandatperioden beror på ett stort stöd från den dåvarande presidenten Donald Trump.

Ron DeSantis är en mycket eldig motståndare till Biden-regeringen. DeSantis motsatte sig presidentens covidpolicy, Vita husets medicinska rådgivare Anthony Fauci och alla restriktioner som krävde covidvaccinationer och munskydd.

Ron DeSantis är en stark kritiker av den så kallade woke-kulturen och han lyfter istället upp traditionella och konservativa ideal. DeSantis som är född 1978 är för närvarande den yngsta guvernören i USA.

“We will never ever surrender to the woke mob” – Ron DeSantis

DeSantis har varit en högljudd kritiker av Biden-ledningen gällande immigration och han har anklagat den för att inte göra tillräckligt för att hejda strömmen av migranter över den södra gränsen mot Mexiko.

Ron DeSantis med sin fru Casey Black. Foto: Fox News
Ron DeSantis med sin fru Casey Black. Foto: Fox News

I september organiserade DeSantis administration flygtransporter som levererade nästan 50 migranter till Martha’s Vineyard i Massachusetts där Michelle och Barack Obama 2019 köpt en herrgård för 126 miljoner kronor. Demokrater och invandrarrättsgrupper fördömde transporterna som politiska stunts som använde människor som brickor i ett politiskt utspel mot demokraterna.

DeSantis vinst visar att Florida, som länge ansetts vara en svängstat, nu står under fortsatt republikansk kontroll. Det har gått 28 år sedan en demokrat valdes till guvernör i Florida. DeSantis och delstatens politk har i en rad frågor fungerat som en inspiration för många andra delstater i USA, men även för konservativa ledare i nationer i andra delar av världen.

Text: NewsVoice