Serbiens president Aleksandar Vučić varnar för “helvetesvinter”

publicerad 16 november 2022
- av [email protected]
Aleksandar Vučić, 2019. Foto: Guelland, MSC (Securityconference.org/impressum). Licens: CC BY 3.0 DE

KRIGSVINTERN 2022. Europeiska länder står inför en helvetesvinter på grund av de skyhöga energikostnaderna. Det varnade Serbiens president Aleksandar Vučić första veckan i november. Regeringen i Belgrad lagrar därför naturgas i fall att ledningen som levererar bränslet via Turkiet saboteras.

“Kallare väder kommer att börja om fem till sju dagar och sedan kommer Europa att börja bränna sina gasreserver”, sa Vučić till reportrar efter att ha observerat militärövningar i östra Serbien.

“Igår var priset på gas 219 dollar för 1000 kubikmeter och idag är det 450 dollar”, tillade Vucic. “Det kommer att gå upp varje dag, för när den första leveransen lämnar lagret och det inte finns något att fylla på det med, kommer priset att stiga”.

Den serbiska presidenten noterade att detta också kommer att göra el dyrare och pekade på ett liknande prishopp på den europeiska spotmarknaden, som han sa gick från 156 euro per megawattimme till 240 euro första veckan i november.

Aleksandar Vučić insisterade på att Serbien själv är väl förberett och att landet har lagrat 667 miljoner kubikmeter gas vid fyra anläggningar.

“Serbiens folk har ingen anledning att oroa sig, även om något händer med TurkStream-ledningen som levererar naturgas från Ryssland”, sa han.

“Om de klipper den i morgon, eller utför ett sabotage och spelar dumma igen – även om det är känt vem som ligger bakom de baltiska sprängningarna, om vi alla spelar dumma för att inte skada landets intressen – skulle vi överleva”.

Vučić syftade på explosionerna i september som skadade Nord Stream-ledningarna. Moskva har beskyllt Storbritannien för att ha orkestrerat sabotaget, vilket London har förnekat.

Serbien är inte medlem i EU och har inte anslutit sig till blockets sanktioner mot Moskva, trots de ökande påtryckningarna från Bryssel att göra det.

Flödet av naturgas från Ryssland, som EU länge förlitade sig på, har i år störts av en kombination av faktorer. Förutom att EU:s sanktioner mot Moskva på grund av konflikten i Ukraina försvårar betalningarna skadades Nord Stream-ledningarna av sprängningar i september. En pipeline genom Polen slutade fungera i maj på grund av motsanktioner, medan gastransiteringen genom Ukraina stoppades i oktober.

Källa: Russia Today: Serbian president warns of ‘hellish’ winter | Översättning och sammanställning: NewsVoice