USA:s biolabsolyckor förblir orapporterade – The Intercept

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 november 2022
- NewsVoice redaktion
Ett så kallat säkerhetslaboratorium. Foto: Shutterstock.com
Ett så kallat säkerhetslaboratorium. Foto: Shutterstock.com
Ett så kallat säkerhetslaboratorium. Foto: Shutterstock.com

VETENSKAP. I USA:s biolaboratorier har hundratals olyckor försvunnit för allmänheten. The Intercept har fått ut över 5500 sidor med myndighetsdokument, inklusive 18 års rapporter om laboratorieincidenter, som beskriver hundratals olyckor.

Chefer på amerikanska biolaboratorier har erkänt hundratals farliga olyckor under de senaste två decennierna, men till och med incidenter som involverar exponering för dödliga virus har hållits borta från allmänhetens åsyn. Det avslöjar den amerikanska nättidningen The Intercept.

  • Dokument visar att olyckor inträffar även i mycket säkra laboratorier och att de i vissa fall leder till att pertsoner infekterats.
  • Efter att ha stuckit fingret med en nål, drabbades en doktorand vid Washington University School of Medicine av Chikungunya-viruset.
  • Dokumenten avslöjar också infektionen hos en forskare som arbetar med den antibiotikaresistenta bakterien MRSA i ett Food and Drug Administration-labb.

”Människor har låtits förstå att labbolyckor är mycket sällsynta, och om de inträffar händer de bara i de minst välskötta utländska laboratorierna”, sa Rutgers Universitys molekylärbiolog Richard Ebright till media. ”Det är helt enkelt inte sant”.

Den felaktiga uppfattning hos allmänheten beror enligt The Intercept på att allmäneheten aldrig får veta något om allvarliga biolabsolyckor.

US National Institutes of Health (NIH) tvingades att lämna ut mer än 5500 sidor med laboratorieincidentrapporter genom en begäran om Freedom of Information Act.

Många labbolyckor rapporteras till NIH, världens största finansiär av biomedicinsk forskning, men byrån förmedlar inte informationen till allmänheten, inte ens i fall som involverar biolabb på nivå 3 och 4.

En incident inträffade 2016. En doktorand vid Washington University i St. Louis stack av misstag fingret på en nål efter att ha injicerat en mus med en rekombinant stam av Chikungunya-viruset. Studenten berättade inte för sin handledare om olyckan förrän efter att denne blivit sjuk och sökt vård på en lokal akutmottagning.

Universitetet avslöjade olyckan och infektionen för NIH, där rapporten hölls hemlig till dess att The Intercept fick ut sanningen sex år senare.

Scott Weaver som är immunolog vid University of Texas och expert på Chikungunya säger att olyckan borde ha rapporterats omedelbart.

Chikungunya, som först identifierades i Tanzania på 1950-talet, är ett försvagande och potentiellt dödligt virus som kan leda till kronisk artrit. På det lokala Makonde-språket betyder dess namn ”böjd i smärta”. Utbrott av viruset rapporterades i Italien och USA mellan 2007 och 2017.

Intercept-undersökningen fann ett brett spektrum av olika biolabsolyckor under en period på över 18 år.

Källor: The Intercept och RT, ”US biolab accidents going unreported” | Översättning. NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq