Volodymyr Zelenskyjs Plan B efter presidentskapet – Leva gott i en av lyxvillorna?

publicerad 18 november 2022
- av Extern resurs
Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky)

UKRAINA. Den 17:e november 2022 misslyckades Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs med att lura NATO att starta tredje världskriget. Sagan om att den ukrainska robot som slog ned på den polska sidan av gränsen, och som enligt uppgift dödade två personer, skulle ha varit en medveten rysk attack, föll på döva öron.

Efter att till och med USA:s president Joe Biden viftat bort påståendet, synes alla (utom Zelenskyjs) vara överens om att roboten avfyrades av Ukraina från ukrainskt territorium.

Volodymyr Zelenskyjs. Bildkälla: Mashable.com
Volodymyr Zelenskyjs. Bildkälla: Mashable.com

Vad kan Zelenskyjs tänkas göra efter kriget, när han flytt det land han å Västs oligarker gjort sitt värsta för att förstöra? Enligt upgifter i bland annat brittiska The Guardian, har Zelenskyj åtminstone två alternativ: Florida eller Italien – han lär ha villor i mångmiljonklassen i båda länderna.

Det ligger inte i Europa – den kontinent vars destruktion Zelenskyj varit en katalysator för sedan han blev president.

Det är också i Karibien (brittiska jungruöarna) han påstås ha sina off-shore företag med alla pengarna. Tidsskriften Forbes blygsamma uppskattning är att Zelenskyj bara är värd ca 20 miljoner dollar.

En del torde komma från Zelenskyjs karriär som framgångsrik skådespelare, regissör och producent i sitt hemland.

Kort innan Zelenskyj blev president på riktigt, spelade han nämligen landets president i en populär ukrainsk TV-serie med titlen: “Folkets tjänare” och innan dess var han den manliga stjärnan i ett antal romantiska komedier och TV-serier.

Zelensky. källa: sammansatt skärmdump, IMDB.com
Volodimir Zelenskyj. Sammansatt av skärmdumpar från IMDB.com

El Presidente

Enligt den fjärde internationalen (World Socialist Forum), i en artikel från 2019 (innan kriget), försökte Zelenskyj som landets riktiga president göra med Ukraina vad Väst gjorde med Ryssland efter Sovjetunionens fall: privatisera så att hans utländska oligark-kompisar kan lägga beslag på allt av värde i landet, med massarbetslöshet som resultat.

Grafik som visar vem som äger Ukrainas främsta TV-stationer, tidningar och nyhetssajter online. Källa: Ukraine World
Grafik som visar vem som äger Ukrainas främsta TV-stationer, tidningar och nyhetssajter online. Källa: Kharkiv Human Rights Protection Group

Insiktsfull och befogad, som varningen var, är i dag massarbetslöshet i Ukraina inte något problem: kriget avverkar i rask takt de delar av den arbetsföra befolkningen som ännu inte flytt landet eller malts ned i krigsalliansen NATO:s köttkvarn.

Text: Kristofffer Hell

Referenser