Den påstådda kuppen mot den tyska regeringen skulle genomföras av pensionärer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 december 2022
- NewsVoice redaktion
Eugen Schmidt,MP. Pressfoto: Inga Haar för Deutscher Bundestag
Eugen Schmidt, MP.

TYSKLAND. Specialförband har slagit till mot konspiratörer bakom en påstådd väpnad grupp som sägs ha planerats för att ta makten i Tyskland. 25 personer har häktats, inklusive pensionerade poliser och militärer som vill återinrätta monarki. Parlamentsledamoten Eugen Schmidt menar att det är en rökridå för att dölja regeringens inkompetens mitt under en eskalerande tysk energikris.

Tyska myndigheter har arresterat personer som påstås ha planerat att störta landets regering. Birgit Malsack-Winkemann, en före detta representant för partiet Alternativ för Tyskland (AfD) i förbundsdagen, är en av de häktade.

Den federala åklagarmyndigheten åtalar ett 50-tal personer för en rad brott relaterade till den misstänkta komplotten, rapporterade lokala medier på onsdagen. Gruppen beskrevs som en del av “Reich Citizens”-rörelsen, som förkastar den moderna tyska statens legitimitet till förmån för regeringen som fanns mellan åren 1871 och 1918.

Kuppen ska enligt uppgift innebära att parlamentsbyggnaden stormas med målet att ta makten. Tyska åklagare beskriver omfattningen på den påstådda kupplanen som utan motsvarighet i landets moderna historia.

Narrativet är en avledande taktik enligt tysk parlamentsledamot

Parlamentsledamoten Eugen Schmidt från AfD frågasätter myndigheternas påståenden om att en grupp av QAnon-anhängare planerat en kupp för att störta den tyska regeringen.

Schmidt misstänker att makten i Berlin arrangerade arresteringen av dussintals människor på onsdagen bara för att med ett konstruerat kuppnarrativ avleda tyskarnas uppmärksamhet från en alltmer akut energikris.

Den oberoende  journalisten Alina Lipp kommenterar. Hon kallar polistillslagen för en mediashow. Hon säger även att tyskar kan gripas om de går emot regeringens narrativ.

Schmidt påpekar att den stora majoriteten av de misstänkta är i 60- eller 70-årsåldern. Han säger att de “elitsoldater” som skulle vara en del av den påstådda konspirationen har tjänstgjort innan 1990 och att de idag är pensionärer, skriver RT.

Med det i åtanke låter den officiella historien om att dessa personer hade planerat att storma det tyska parlamentet som “absurd” och “löjlig”, enligt Schmidt, som tillägger att det verkar handla om ett försök från den tyska regeringen att skapa ett raseri i media för att överskugga “katastrofala problem i den tyska ekonomin”.

Eugen Schmidt säger att den förvärrade energikrisen och dåligt väder medför att många tyskar inte har råd att betala räkningarna eftersom de har blygsamma löner.

Schmidt kastar skulden på energikrisen på en inkompetent regering och han menar att folk i allmänhet också gör det. Energipriserna har stigit upp till fem gånger högre jämfört med förra året.

“So, now, right before our eyes, a media provocation is being concocted with the sole purpose of diverting [the people’s] attention from their everyday problems”.

Bland de gripna finns en tidigare parlamentsledamot för AfD, adelsmannen prins Heinrich XIII och en rysk medborgare.

I det svenska narrativet fanns förutom högerextremister bakom den påstådda planerade kuppen även “spår till Putin”, enligt SvD:

“Minst 25 personer har gripits vid en razzia mot en terrorgrupp i Tyskland. Dess mål ska ha varit en väpnad attack mot parlamentet i Berlin. ”I förlängningen kan det finnas spår till Putin och ryska högerextrema,” säger Hans Brun, terrorexpert. Den ryska ambassaden i Tyskland förnekar dock inblandning.”

Rysslands ambassad i Berlin uppgav i onsdags eftermiddag att de tyska myndigheterna inte meddelat att en rysk medborgare fängslats. Kremls talesperson Dmitrij Peskov sa på onsdagen att tjänstemän i Moskva beskriver incidenten som ett “internt problem” i Tyskland, skriver RT.

 

Text och översättning: NewsVoice

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq