Den förväntade livslängden i USA faller rejält

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 december 2022
- NewsVoice redaktion
Foto: David Todd McCarty. Licens: Unsplash.com

USA. Officiell data visar på en kraftig ökning av dödstalen under 2021 för andra året i rad. En orsak är Covid-19-pandemin. Joe Biden anklagade Donald Trump för USA:s höga dödstal gällande Covid-19 år 2020.

Den genomsnittliga medellivslängden i USA sjönk till 76,4 år 2021 från 77 år 2020, enligt nya uppgifter från Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Genomsnittet har sjunkit med 2,4 år sedan 2019. Den genomsnittliga livslängden är nästan 87 år i Monaco och 85 år i Japan och Liechtenstein.

Dödligheten ökade för åtta av de tio vanligaste dödsorsakerna förra året, enligt CDC. Den främsta orsaken som är hjärtsjukdomar steg med 3,3%. Covid-19 var den tredje orsaken, med en dödlighet som ökade med 22%.

Myocardit som misstänks vara en av bieffekterna av C19-injektioner kan ha förts in i statistiken över hjärtsjukdomar (red anm).

Förutom dödsfall som orsakats direkt av Covid-19, har även en ökning av antalet dödsfall på grund av narkotikaöverdoser delvis skyllts på pandemin. Dödsfall i överdoser ökade med 16%, skriver RT.

Redan innan de senaste uppgifterna släpptes rankades USA på en plats efter fler än 60 andra länder i förväntad livslängd, enligt World Population Review.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *