France 24: Macron ser hot från USA, Kina, Ryssland och rymdskurkar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 december 2022
- NewsVoice redaktion
Emmanuel Macron - Pressfoto: Europaparlamentet

VÄRLDEN. Emmanuel Macron besökte USA och talade med båda de politiska partierna på onsdagen. Macron sa att de nya amerikanska subventionerna retar upp de europeiska ledare, enligt uppgifter från en deltagare på ett slutet möte, skriver France 24. Macron oroas även av Ryssland, Kina och rymdhot.

Macron anlände till Washington på tisdagen för sitt andra statsbesök i USA sedan han tillträdde som Frankrikes president 2017.

Han konfronterade president Joe Biden om subventionerna i Inflation Reduction Act (IRA). I ett möte med amerikanska lagstiftare på Library of Congress sa Macron att IRA är “superaggressiv” mot europeiska företag.

Uppgifterna kommer från en anonym deltagare. Macrons administration avböjde att bekräfta kommentaren, som först rapporterades av Agence France-Presse, enligt France 24.

Europeiska ledare har klagat över att det amerikanska lagstiftningspaketet erbjuder massiva subventioner för USA-tillverkade produkter och samtidigt på ett orättvist sätt missgynnar icke-amerikanska företag. Paketet innebär ett allvarligt slag för ekonomierna i Europa i synnerhet som Europa påverkas negativt av kriget i Ukraina.

France 24 skriver att Macron tidigare besökte NASA:s högkvarter och ha sa då att ett samarbete mellan USA och Frankrike är viktigt för att stävja konflikter i rymden.

Ett amerikansk-franskt samarbete om rymden etablerades under ett möte i Paris 2022.

“Macron sa att rymden representerar “en ny plats för konflikter” och att det var viktigt för Frankrike och USA att arbeta tillsammans för att fastställa regler och normer eftersom de delar ett engagemang för vetenskap och demokratiska värderingar” – France 24

“Vi har galna spelare i rymden också och vi har oseriösa stater där och vi har nya hybridattacker”.

USA och Frankrike diskuterade också hur länderna kan ta itu med de utmaningar som Kinas militära uppbyggnad innebär och Kinas samarbeten med Ryssland. Vita husets nationella säkerhetstalesman John Kirby är även oroad för Kinas inflytande över havsregioner i och nära Asien.

Text: NewsVoice | Källa: “Macron slams US subsidies as ‘super aggressive’ towards French companies”, France 24

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *