Maria Zakharova: Frankrikes försök att förbjuda ryska medier är diskriminerande

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 december 2022
- NewsVoice redaktion
Maria Zakharova, talesperson för Moskva. Foto: Ryska federationens ambassad i Tyskland

MEDIA. Frankrike verkar vara ledande i arbetet för att tysta dissidenter i Europa. Frankrikes försök att förbjuda ryska nyhetskanaler både i Frankrike och inom EU är oacceptabelt, sa den ryska utrikesministerens talesperson Maria Zakharova.

Tidigare i december beslutade landets TV-myndighet Arcom att satellitoperatören Eutelsat ska att sluta sända kanalerna Channel One Russia, Rossiya 1 och NTV.

I ett uttalande sa Zakharova att dessa begränsningar skett “under en tydligt påtryckning från myndigheterna” och tillade att det politiska draget föregick sanktioner på EU-nivå. Hon fortsätter:

“Ledningen i Moskva är upprörd över de nya steg som Paris tagit för att införa allt fler sändningsförbud föt ryska medier, både på sitt eget territorium och inom EU som helhet”.

Dessa åtgärder tyder på att Frankrike, med tanke på dess politiska makt i sammanslutningen, “är en huvudsaklig lobbyist” som stöder förbudet av ryska medier i Europa, hävdade Zakharova.

“Ett sådan uttryck av ryssfobi, som tyvärr redan blivit vardaglig, [pekar] på aspirationen att tysta alla röster som ger en alternativ bild till EU:s propaganda och till vilket pris som helst.”

Enligt Zakharova berövas européer “rätten till en fri tillgång till information”. Hon föreslog att Paris och Bryssel kanske “är rädda för att publiken, efter att ha sett en annan synvinkel och världsbild som inte stämmer överens med den som visas av västmedia, kommer att dra sina egna slutsatser” gällande global politik och konflikten i Ukraina.

Den ryska taleskvinnan beskrev nedtagningen av rysk media som “en uppenbar kränkning” av yttrandefriheten, som är “diskriminerande i sin natur”. Förbudet är “ett ytterligare vittne på att den västerländska idealmodellen för demokratisering i själva verket är inget annat än ett verktyg för att uppnå utrikespolitiska mål”, hävdade Zakharova.

De senaste åren har västländerna genomfört en stor kampanj mot rysk media, som bara intensifierades efter att Moskva startade sin militära operation mot Ukraina, skriver RT.

I mars 2022 suspenderade EU sändningsverksamheten för Sputnik och RT, medan antalet svartlistade kanaler bara ökade när EU-sammanslutningen införde nya sanktionspaket.

Text: “Moscow ‘outraged’ by crackdown on Russian media abroad”, RT | Översättning NewsVoice med stöd av ChatPGT och Chatsonic

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq