Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vad kan vi förvänta oss från Melodifestivalen 2023?

publicerad 8 december 2022
- Underhållning @NewsVoice
Melodifestivalen. Foto: Bruno Emmanuelle Licens: Unsplash

När den här texten skrivs så är det fortfarande ett antal veckor kvar tills den första deltävlingen i Melodifestivalen drar igång, men uppladdningen har börjat för fulla muggar och redan nu så finns det gott om information kring vad vi kan förvänta oss från Melodifestivalen 2023.

Även om Melodifestivalen har varit igång i flera decennier och årets så är intresset bland svenska folket fortfarande skyhögt och är någonting som många ser fram emot oerhört mycket. I den här texten kommer vi att gå igenom några av de saker som man kan se fram emot från Melodifestivalen 2023 och även ge lite information kring saker som kan vara roligt att veta, oavsett om du är intresserad av Melodifestivalen odds eller inte. Oavsett om du är någon som bara tycker om att bänka dig framfört tävlingarna under lördagskvällarna. Även om mycket fortfarande är okänt om tävlingen, såsom exempelvis hur låtarna som ska vara med låter, finns det ändå en hel del information att ta del av.

Programledare

Programledarna är en viktig del av underhållningen och helhetspaketet när det kommer till Melodifestivalen och i årets upplaga (som är den 63:de upplagan allt som allt) är det två välbekanta ansikten som kommer att lotsa oss igenom de olika tävlingsmomenten. I år så går detärofyllda uppdraget till Farah Abadi och Jesper Rönndal, båda två erfarna komiker och personligheter som med största sannolikhet kommer att göra ett utmärkt arbete. Vi kan precis som vanligt förvänta oss intervjuer med artister såväl som mer klassiskt konferencierarbete och mycket humor.

Sverigeturnén är tillbaka

Precis som med mycket annat i samhället så behövde Melodifestivalen förhålla sig till de restriktioner och svårigheter som fanns på plats till följd av pandemin. Förra året så hölls det 4 deltävlingar i Avicii Arena i Stockholm, med semifinalen och finalen på Friends Arena i Solna.

En rolig aspekt med melodifestivalen har alltid varit att tävlingen åker runt från stad till stad i Sverige innan finalen går av stapeln i huvudstaden. I år så används de platser och arenor som var tänkta för 2022 års upplaga och tävlingen kommer att flytta från norr till söder.

Tävlingen löper från början av februari till andra veckan i mars och den första deltävlingen hålls i Göteborg den fjärde februari. Därefter så står Linköping, Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik värd för tävlingen.

Melodifestivalens uppbyggnad är sig lik

Precis som de senaste åren så följer melodifestivalen samma struktur som den brukar, med fyra deltävlingar, semifinal och slutligen den stora finalen på Friends Arena i Solna. I varje deltävling kommer sju olika nummer att uppträda och de två nummer som får flest röster går vidare direkt till final, medans de som placerar sig på tredje och fjärde plats går vidare till semifinalen i Örnsköldsvik.

Som vanligt så går det också att ringa in och rösta på en eller flera artister som man vill ska gå vidare. Det mycket populära inslaget med Hjärtröster är också tillbaka, vilket gör att det går att rösta på en artist eller grupp utan att behöva betala för det på telefonräkningen.

Både nya och gamla stjärnor

Även om hela spektaklet kring melodifestivalen är väldigt underhållande så vore tävlingen ingenting utan artisterna som deltar. I år så finns det en hel del intressanta namn som deltar och man hittar både gamla vinnare såväl som nya och stigande stjärnor på underhållningshimmeln.

Den allra största av deltagare som vi har sett tidigare är utan tvekan Loreen. Hon stod för en av de mest minnesvärda framträdandena vi någonsin sett i Melodifestivalen, en insats som bekant räckte hela vägen till ett guld i Eurovision Song Contest. Låten som hon uppträder med i år heter Tattoo och är skriven av henne själv och bland annat Jimmy “Joker” Thörnfeld och Thomas G:son, två kända namn inom Melodifestivalens långa historia.

En annan artist som gör en comeback i tävlingen är Tone Sekelius. YouTubern som har sadlat om till artist var en riktig publikfavorit förra året och det är många som ser fram emot att hon ska stå på scen i melodifestivalen åter igen.

Unga stjärnskott

Årets startfält innehåller en hel del unga artister och vi hittar bland annat Theoz, en svensk influencer som är oerhört stor på sociala medier. Vi hittar även det norska syskonparet Marcus och Martinius, som lite okonventionellt ställer upp i en svensk tävling. Dessa artister är några som är väl värda att hålla ett extra öga på då de bägge två har en stor följarskara utanför Melodifestivalen och så länge deras bidrag är starka är chansen för att de tar sig vidare stor.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq