Sergey Lavrovs varning: Ett förenat Väst är nu i krig med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 december 2022
- NewsVoice redaktion

UKRAINAKRIGET. Moskvas högsta diplomat säger att det “kollektiva väst”, lett av USA, redan är i krig med Ryssland. Den ryske utrikesministern Sergey Lavrov uppger att upp till “hundratals” amerikanska militärer finns stationerade i Ukraina och att amerikanska soldater, militära rådgivare och underrättelseofficerare sedan länge är direkta deltagare i kriget.

Sergey Lavrov gjorde dessa uttalanden under en intervju i onsdags på den ryska kanalen Channel One Russia. Lavrov talade om Washingtons djupa inblandning i Ukraina, stadigt har vuxit trots upprepade försäkringar från USA att amerikansk personal inte skulle ha någon roll i striderna, skriver RT.

Utrikesministern hänvisade till 2014:s statsksupp och avsättning av Ukrainas president Viktor Janukovitj med hjälp av nationalistiska grupper och pro-västerländska aktivister. Han hävdade också att USA:s militärattaché baserad i Kiev gett viktiga råd till de ukrainska myndigheterna.

Sergey Lavrov:

“Dusintals, kanske till och med hundratals amerikanska tsoldater finns i Ukraina, de var där redan före kuppen” … “CIA-officerare ockuperade minst en våning i Ukrainas säkerhetstjänsts huvudkvarter.”

“Militära specialister är uppenbarligen engagerade inte bara genom att besöka Ukrainas försvarsministerium, utan, naturligtvis, på ett sätt eller annat sätt tillhandahålla direkt rådgivning, och kanske till och med mer än rådgivning och tjänster.”

Sergey Lavrov sa att en särskild arbetsgrupp bestående av amerikanska specialister, skapades efter att amerikanska lagstiftare krävde en mer robust kontrollmekanism för att följa alla miljarder av dollar i “dödligt bistånd” och flödet av västerländska vapen till Ukraina.

Med tanke på att “Ukraina tar emot fler och fler och bättre västerländska vapen”, sa Lavrov att ryska styrkor nu planerar att störa dessa vapentransporter. Alla järnvägslinjer, broar och tunnlar betraktas därför som mål för att “göra dessa leveranser svårare eller, helst, stoppa dem helt”.

Lavrov fortsatte med att hävda att väststater förklarade “krig” mot Ryssland för snart ett decennium sedan, strax efter Euromaidan-revolutionen 2014, som åtföljdes av militärt stöd från både USA och NATO till den nya regeringen efter statskuppen.

“Det kollektiva väst, som leds av en kärnvapenmakt – USA – är i krig med oss”“Det här kriget förklarades mot oss för ganska länge sedan, efter statskuppen i Ukraina som orkestrerades av USA och faktiskt stöddes av den Europeiska unionen”.

Hittills i år har Washington godkänt mer än 20 miljarder dollar i direkt militärt bistånd till Ukraina, utan att räkna med det separata “Ukraina Security Assistance Initiative” och ytterligare miljarder i ekonomiskt och “humanitärt” bistånd. Amerikanska tjänstemän har indikerat att denna politik kommer att fortsätta och lovar att förse Kiev med så mycket hjälp som behövs “så länge som det krävs”.

Källa: ‘Hundreds’ of American troops are in Ukraine, Lavrov suggests, RT | Översättning: NewsVoice.se

USA skickar ytterligare 4,2 miljarder kronor till Ukraina – Totalt finansierar USA med 206 miljarder kronor 2022

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq