Moskvas svar på EU:s och Ursula van der Leyens pristak på rysk olja

publicerad 30 december 2022
- av Kristoffer Hell
Den indiska oljetankern "Jag Lok" levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Nikkei.com

NOTERAT. Med en förälders tålamod hanterar Ryssland EU:s påbud om pristak på rysk olja. Moskva hade kunnat reagera omedelbart, med hysteri, som huvudstäder i Väst ofta verkar gör dessa dagar, men väljer ännu en gång uppträda som den enda vuxna i sandlådan.

Ryssland kommer att stoppa alla leveranser av petroleumprodukter till Europa – men inte förrän den första februari 2023 – vilket ger politiker i EU över en månad på sig att nyktra till och få ordning på sin parad.

Det annonserade leveransstoppet avses råda fram till juli 2023.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov:

“Om det finns en bitter baksmälla på den europeiska sidan efter det nuvarande ryssofobiska raseriet … om det finns tydligt nationellt orienterade politiker som förstår fördelarna med ett ömsesidigt fördelaktigt partnerskap med Ryssland, försäkrar jag dig, så kommer det inte att finnas några problem från vår sida”

Text: Kristoffer Hell


Så här kan du stötta Newsvoice