Fd ryske presidenten Dmitry Medvedev vill ha en ny militärallians skittrött på Washington

publicerad 23 januari 2023
- av NewsVoice
Dmitry Medvedev. Foto: Klimkin. Licens: Pixabay.com

GEOPOLITIK. Det kontinuerliga flödet av militärt bistånd till Ukraina visar tydligt att det kollektiva Väst försöker nöta ner eller "helst förstöra Ryssland", sa landets tidigare president, Dmitrij Medvedev, på söndagen. Han tror att ansträngningen kan slå tillbaka mot USA och dess allierade, skriver RT.

Dmitrij Medvedev som är vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, fällde kommentarerna i ett inlägg på sociala medier, strax efter ett möte på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland där västmakterna lovade att fortsätta stödja Kiev.

"Mötet i Ramstein och leveranserna av tunga vapen till Kiev lämnar inga tvivel om att våra fiender kommer att försöka nöta ner oss under en obestämd tid, eller helst av allt förgöra oss", skrev expresidenten.

De utdragna fientligheterna som utspelar sig mellan Ryssland och Väst, med Ukraina som stridszon, kan i slutändan leda till uppkomsten av ett nytt militärt och anti-amerikanskt block som sammanför nationer som är "trötta på amerikanerna" (fed up with Washington), menar Medvedev.

"Det har alltid hänt i mänsklighetens historia under långa krig. Och USA kommer då äntligen att överge det gamla Europa och det som finns kvar av de olyckliga ukrainarna, och världen kommer att återgå till en jämvikt igen”, sa den tidigare ledaren och varnade dock för att det kan vara ”för sent”.

Moskva har upprepade gånger uppmanat det kollektiva Väst att sluta "pumpa" in vapen i Ukraina och då hävdat att det bara förlänger fientligheterna snarare än att ändra det slutliga resultatet.

Ryska tjänstemän på högsta nivå har upprepade gånger karakteriserat det som händer som ett proxykrig mellan Ryssland och den USA-ledda NATO-alliansen snarare än bara en konflikt med Ukraina.

Ryssland skickade trupper in i Ukraina den 24 februari 2022, med hänvisning till Kievs misslyckande att signera Minsk-avtalen, som var utformade för att ge Donetsk och Lugansk specialstatus inom den ukrainska staten.

Avtalen som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades först 2014. Ukrainas förre president Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs huvudmål var att använda avtalet för att köpa tid och "skapa kraftfulla väpnade styrkor".

Samtidigt har den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande båda bekräftat detta erkännande och hävdat att Minsk-avtalen aldrig var avsedda att faktiskt uppfyllas utan bara var ett knep för att köpa tid för Ukraina att bygga upp sin militär.

Översättning: NewsVoice | Källa: "Ex-Russian president predicts new anti-US military alliance", RT