Elon Musk svårt sjuk efter en andra mRNA-booster

publicerad 24 januari 2023
- av Kersti Wistrand
Elon Musk - Foto: Ted.com

Twitters ägare Elon Musk gick lördagen 21 januari ut i den växande debatten om de allvarliga biverkningarna av covidvaccinerna. Han berättade att han fick stora biverkningar av sin andra booster, det vill säga en påfyllnadsdos.

I en tweet skrev miljardären:

"Jag kände mig döende under flera dagar. Det är förhoppningsvis ingen permanent skada, men man kan aldrig veta. Den första mRNA-boosterinjektionen var okay, men den andra krossade mig."

Musks tillkännagivande om biverkningarna av covidvaccinet kom när Pfizers VD Albert Bourla undvek svåra frågor om effektiviteten av företagets vaccin under World Economic Forum (WEF)-mötet i Davos. Bourla svarade istället upprepade gånger med fraser som "tack så mycket" och "ha en underbar dag".

Musk avslöjade även att hans kusin som är ung och med topphälsa, "fick ett allvarligt tillstånd av myokardit och var tvungen att åka till sjukhuset efter covidvaccineringen".

Amerikanska FDA föreslår årliga påfyllnadsdoser av mRNA-injektioner

Den amerikanska hälsotillsynsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) föreslog i måndags den 23:e januari att en dos av det senaste uppdaterade "covidvaccinet" årligen ska ges till alla friska vuxna.

FDA bad också sin panel av externa rådgivare att överväga två covidvaccininjektioner per år för vissa småbarn, äldre vuxna och personer med nedsatt immunförsvar. Om panelen röstar ja till förslaget kommer injektioner från Pfizer och Moderna att användas. Biden-administrationen planerar årliga höstkampanjer för allt detta.

Allysia Finley. Foto: Aspen Institute
Allysia Finley. Foto: Aspen Institute

Debatten om vilseledande kampanjer kring "mRNA-boosters" växer

Journalisten Allysia Finley vid Wall Street Journal har tagit strid mot vaccintillverkare och deras vilseledande kampanjer angående covid-boosters och slår fast att de federala myndigheterna beställer dessa utan att ha data som stöder deras säkerhet eller effektivitet.

I kampanjerna påstår man att mRNA-injektionerna kan ”justeras” på ett enkelt sätt och ge skydd mot de nya omikronvarianterna samtidigt som mot den ursprungliga Wuhan-stammen.

Enligt Allysia Finley har tre vetenskapliga problem uppstått. Vaccinet muterar mycket snabbare än vacciner hinner uppdateras. Vaccinerna har "hårdkopplat" våra immunsystem för att svara på den ursprungliga Wuhan-stammen, "så att vi nu har färre antikroppar som neutraliserar varianter riktade mot uppdaterade vacciner" och "antikroppsskyddet avtar efter bara några månader".

Vaccintillverkarna utformar sina studier för att få de resultat som de vill ha. Finley noterar att de kunde ha utfört små, randomiserade studier på boostervaccinen under förra sommaren och början av hösten – med resultat tillgängliga i slutet av september, men Biden-administrationen ville inte vänta.

Folkhälsomyndigheterna höjde inte ens ett ögonbryn eftersom de har ett egenintresse i att främja påfyllnadsdoserna.

Debatten om biverkningar vinner mark över hela världen, inklusive i Indien där regeringen tidigare i veckan bekräftade biverkningar av olika covidvacciner, men samtidigt avvisade en vädjan om ett offentliggörande av de potentiella konsekvenserna på lång sikt av dessa.

Text: Kersti Wistrand

Källor