Joe Biden kan ha äventyrat USA:s säkerhet genom att slarva med hemliga dokument

-

USA. Förra måndagen avslöjade CBS News att hemligstämplade dokument upptäckts på ett kontor som användes av president Joe Biden. En andra omgång dokument upptäcktes i garaget i Bidens hem i Wilmington och även på andra ställen i bostaden.

 

Tidningen The Hill försöker reda ut händelseförloppet, vilka obesvarade frågor som finns så här långt och vad dessa dokument betyder politiskt.

Redan den 2:a november avslöjades att det hittats hemliga dokument i Bidens gamla kontor vid University of Pennsylvania i Washington.  Det ledde till eftersökningar på andra platser och den 20:e december hittades dokument i Bidens garare.

Biden-teamet som trodde att garage-dokumenten var de sista fick en kalldusch när Vita husets advokat Richard Sauber i torsdags meddelade att det upphittats ytterligare fem sidor med hemligstämplade dokument.

En avgörande faktor i historien som förvärrar situationen för Joe Biden är att avslöjandena länge förblev okända för allmänheten. CBS skrev om dokumenten först efter 10 veckor efter att de första dokumenten upphittades och sex dagar före mellanårsvalet.

Republikaner inklusive den tillträdande ordföranden för parlamentets rättsutskott Jim Jordan (R-Ohio) insisterar på att det amerikanska folket hade rätt att få kännedom om Joe Bidens slarv innan de la sina röster i mellanårsvalet.

Presidentens personliga advokat, Bob Bauer försvarar Biden med argumentet att utredningen hölls i skymundan för att det var nödvändigt för att skydda utredningens integritet.

Presidenten själv uppger att han blev förvånad över att få veta om dokumenten, att han inte exakt vet vad de innehåller och att hans advokater avrådit honom från att ställa frågor om dem.

Peter Doocy på Fox News frågade Biden vad han “tänkte” med att ha haft hemligstämplade dokument i sin sportbil, en Corvette. Biden försvarar sig med att hans Corvette stod i ett låst garage och inte på gatan. The Hill skriver att åtgärden knappast kan anses var tillräcklig för att förvara hemligstämplade dokument.

Biden var således informerad om vad som pågick och Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre sa att Biden varit informerad av sina rådgivare under hela processen.

Vad innehåller dokumenten?

Den största frågan av alla är vad dokumenten egentligen innehåller för hemligstämplad information. Mycket av utfallet kring avslöjandet kommer att bero på känsligheten hos informationen i dokumenten.

Den första samlingen av dokument, de som hittades på ett kontor på University of Pennsylvanias kontor, uppges vara mindre än ett dussin.

CBS News rapporterar att det totala antalet kända dokument som är säkerhetsklassade är ungefär 20, men till dessa kan läggas de fem dokument som Richard Sauber tillkännagivit.

CNN uppger att vissa dokument består av underrättelse- och informationsmaterial om Ukraina, Iran och Storbritannien. Innehållet avgör nu om Joe Biden kan anses ha äventyrat USA:s nationella säkerhet eller säkerheten för allierade så som Storbritannien.

Justitiekansler Merrick Garland har utsett Robert Hur till särskilt ombud för att undersöka ärendet. Garland menar att det behövs ett särskilt ombud för att försäkra amerikanerna om att utredningen utförs korrekt.

“No one is expecting Hur’s probe to resemble the most famous special counsel investigation of recent years, headed by Robert Mueller. But by way of illustration of a special counsel’s powers, Mueller’s probe into allegations of collusion between Russia and former President Trump’s 2016 campaign lasted from 2017 to 2019 and involved the issuance of around 2,800 subpoenas.”

The Hill skriver om likheter och skillnader mellan fallet med Joe Bidens dokument och anklagelser mot Donald Trump och påstådda läckor till Ryssland.

I Bidens fall returnerades dokumenten omedelbart till nationalarkivet när de upptäcktes. I Trumps fall var ödet för de dokumenten föremål för en lång kamp.

Enligt The Hill kommer de politiska konsekvenserna bero på om Vita huset kan övertyga den amerikanska allmänheten om att Biden eller hans personal begått ett oavsiktligt misstag.

Text: NewsVoice | Källa: Five unanswered questions about Biden’s classified documents, The Hill, CBS News

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
JohnnyD
Johnny
17 januari 2023 kl 06:02

Joe Biden är dement och utgör därmed en stor säkerhetsrisk. Otroligt att en så sjuk person kan bli vald till president.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
17 januari 2023 kl 02:00

Alla som hel hjärtat tror att Biden eller någon av hans synliga stab får gå i närheten av hemliga säkerhets dokument av någonlunda betydelse räcker upp en hand.
Har ni räckt upp handen så rekomenderar jag SVT och CNN , dem tillgodoser sina tittare jämnt och ständigt sånt här trams, och kallar det för nyheter.

Roffepoffe
Roffepoffe
Gäst
16 januari 2023 kl 18:10

Hög tid för riksrätt mot Biden.

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
16 januari 2023 kl 14:20

Det är något socialistiskt lömskt i det här upplägget.
Försöker man avpolletera spöket i Vita huset?

Erik Forsman
Reply to  Samuel af Ugglas
16 januari 2023 kl 18:31

Tänkt precis på samma sak, men varför då? Flera olika porträttfoto visar en Biden med lösa hängande örsnibb andra med sammanväxta – alltså inte samma person. Då är det mer iden, bilden själva koncept “Biden” så som vi uppfattar honom man kanske vill bli av med?

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV