Länsförsäkringar Bank stänger Nya Dagbladets och redaktörernas konton – Brottsligt?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Markus Andersson, Länsförsäkringar Bank. Bild tillhandahållen av Nya Dagbladet

MEDIA. Länsförsäkringar Bank stänger Nya Dagbladets bankkonto, men även redaktörernas privata bankkonton. Attacken mot Nya Dagbladet är massiv, men tidningens ledning ger inte upp och misstänker nu banken för brottslig verksamhet.

I över en månad har Länsförsäkringar Bank låst Nya Dagbladets bankkonto för utlandsbetalningar vilket försatt tidningen och medieföretaget på obestånd. Angreppet har motiverats med ”bristande kundkännedom” och banken har hänvisat till lagar som i själva verket är avsedda att förhindra organiserad penningtvätt samt ”finansiering av terrorism”, skriver Nya Dagbladet i ena artikel i en serie av artiklar om Länsförsäkringar Banks försök att krossa tidningen.

Efter en omfattande så kallad ”kundkännedomsförfrågan”, där banken inkommit med krav på redovisning av hundratals dokument rörande alldagliga transaktioner (tex inköp av bananer), valde mediebolaget att fullt ut med hjälp av auktoriserade redovisningskonsulter tillmötesgå förfrågan.

Länsförsäkringar Bank har nu meddelat att medieföretagets bankkonton kommer att stängas permanent. Detta trots att banken fått allt underlag som efterfrågats och inte kunnat peka på några brister i redovisningen.

Anmärkningsvärt är att Länsförsäkringar Bank i ett brev skrivit att orsaken är att någon på banken ”läst på Nya Dagbladets hemsida” att man tar emot donationer i form av kryptovalutor trots att mediebolaget aldrig ägnat sig åt kryptovalutahandel inom banken överhuvudtaget.

”Det är tydligt att det här inte handlar om någon verklig ”kundkännedomsförfrågan” överhuvudtaget från bankens sida, utan om ett riktat angrepp mot tidningen där man endast använder sig av förevändningar för att beröva oss möjligheten att bedriva verksamheten där ett fungerande bankkonto är helt avgörande”, säger Markus Andersson, ansvarig utgivare.

Banken verkställer även hotet om att stänga ned tidningsledningens privata bankkonton trots att man fått all redovisning som efterfrågats, material som förberetts av auktoriserade redovisningskonsulter innan den skickats till banken.

Under hösten och vintern har en serie händelser kopplade till medieföretaget bakom Nya Dagbladet ägt rum i relation till Länsförsäkringar Bank, skriver Nya Dagbladets VD.

”Mycket tyder nu på att flera olagligheter kan ha begåtts från banken. Bland de allvarligare är att banksekretessen kan ha brutits. De ansvariga måste därför exponeras och ställas till svars”, skriver Markus Andersson.

Sammanställning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq