Länsförsäkringar Bank stänger Nya Dagbladets och redaktörernas konton – Brottsligt?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Markus Andersson, Länsförsäkringar Bank. Bild tillhandahållen av Nya Dagbladet

MEDIA. Länsförsäkringar Bank stänger Nya Dagbladets bankkonto, men även redaktörernas privata bankkonton. Attacken mot Nya Dagbladet är massiv, men tidningens ledning ger inte upp och misstänker nu banken för brottslig verksamhet.

I över en månad har Länsförsäkringar Bank låst Nya Dagbladets bankkonto för utlandsbetalningar vilket försatt tidningen och medieföretaget på obestånd. Angreppet har motiverats med ”bristande kundkännedom” och banken har hänvisat till lagar som i själva verket är avsedda att förhindra organiserad penningtvätt samt ”finansiering av terrorism”, skriver Nya Dagbladet i ena artikel i en serie av artiklar om Länsförsäkringar Banks försök att krossa tidningen.

Efter en omfattande så kallad “kundkännedomsförfrågan”, där banken inkommit med krav på redovisning av hundratals dokument rörande alldagliga transaktioner (tex inköp av bananer), valde mediebolaget att fullt ut med hjälp av auktoriserade redovisningskonsulter tillmötesgå förfrågan.

Länsförsäkringar Bank har nu meddelat att medieföretagets bankkonton kommer att stängas permanent. Detta trots att banken fått allt underlag som efterfrågats och inte kunnat peka på några brister i redovisningen.

Anmärkningsvärt är att Länsförsäkringar Bank i ett brev skrivit att orsaken är att någon på banken ”läst på Nya Dagbladets hemsida” att man tar emot donationer i form av kryptovalutor trots att mediebolaget aldrig ägnat sig åt kryptovalutahandel inom banken överhuvudtaget.

“Det är tydligt att det här inte handlar om någon verklig ”kundkännedomsförfrågan” överhuvudtaget från bankens sida, utan om ett riktat angrepp mot tidningen där man endast använder sig av förevändningar för att beröva oss möjligheten att bedriva verksamheten där ett fungerande bankkonto är helt avgörande”, säger Markus Andersson, ansvarig utgivare.

Banken verkställer även hotet om att stänga ned tidningsledningens privata bankkonton trots att man fått all redovisning som efterfrågats, material som förberetts av auktoriserade redovisningskonsulter innan den skickats till banken.

Under hösten och vintern har en serie händelser kopplade till medieföretaget bakom Nya Dagbladet ägt rum i relation till Länsförsäkringar Bank, skriver Nya Dagbladets VD.

“Mycket tyder nu på att flera olagligheter kan ha begåtts från banken. Bland de allvarligare är att banksekretessen kan ha brutits. De ansvariga måste därför exponeras och ställas till svars”, skriver Markus Andersson.

Sammanställning: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Javisst är det brottsligt, men de rider på den frånvarande lagstiftningen att även bolag äga rätt att inneha bankkonton..Kanske kan kuppen mot Nya Dagbladet se till att sådan självklar lag stiftas. Samtidigt stänger banker av privatpersoner på grumliga grunder, såklart, trots att det i lagstiftningen finns tydligt att privatpersoner har rätt till konton.

  Hoppas ND kan manövrera ut dom, visa på att de begått brott. Men det räcker inte generellt. De korrupta politikerna måste, men kommer troligen inte, genomföra en lagändring så alla juridiska enheter kan ha rätten. Otroligt att detta kan ske i vårt Land, men inget absolut inget förvånar längre

 • Dessutom är försäkringsbolagen i Sverige uppbackade av staten. Den svenska staten som aldrig har fel eller medger något maktmissbruk. Jag vet åtskilligt att berätta eftersom jag personskadereglerade mot Trygg-Hansa i åtta års tid. Svenska kälkborgare skulle bara veta vad deras privata försäkringar är värda, om det oförutsedda slår till med spaden i nyllet. Nyttiga idioter.

 • Det här är ju ingen ny taktik som socialisterna praktiserar. Att stjäla andras egendom har de praktiserat i minst 50 år.
  Att inskränka medborgarnas rättigheter löper parallellt med stölderna, kanske lite mer obemärkt. Men det gör ju inget så länge man kan avnjuta ”tvångsindrivna” bidrag.

 • Det är ju precis samma race som Swedbank körde mot Fria Tider. När privata banker på statens vägnar stänger ned den press som inte fungerar som megafon åt staten så är det samarbetet ren fascism per definition. Sen är det ju också en liten försmak av vad som kommer hända den dagen de tar bort kontanterna. Men det här beteendet rimmar mycket illa med flosklerna om att värna demokratin och allas lika värde.

 • Law-Fair terror! Vänsterextremismens nya vapen, vars underlag stiftats av EU-kansliet. Varför har inte bankerna stängt PKK konton, vilket odiskutabelt förmedlar pengar till aktivitéter som leder till terror!
  Det är flera banker, med Zozzeldning resp ägande som leder dessa attacker! Alternativmedia borde snarast flytta sina bankaffärer dit Zozzarna saknar inflytande. Varför inte utländska banker?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *