Peru: Mer än 300 civila fängslade efter oroligheter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Upplopp i Peru januari 2022. Foto: @Desib73

SYDAMERIKA. 49 personer har rapporterats döda och 531 skadade i protester som våldsamt undertryckts av den peruanska regeringen.

Den peruanska åklagarmyndigheten bekräftade på fredagen att 329 personer hade gripits sedan protesterna började i december mot den tillträdande presidenten Dina Boluartes regering.

En minderårig var bland de gripna, enligt åklagarmyndigheten och tillade att 351 civila och 176 poliser fanns bland de skadade.

41 demonstranter rapporterades ha dödats i direkta konfrontationer med polis och en polis. Sju andra människor dödades i olyckor relaterade till protestaktionen.

I detta avseende tillade den att åtta utredningar hade inletts för att identifiera de ansvariga för dödsfallen under de protester som inleddes den 7 december efter att kongressen avsatte förre presidenten Pedro Castillo.

Åklagarmyndigheten uppgav i ett uttalande att 41 demonstranter och en polis fanns bland de döda. Under tiden skadades 355 civila och 176 agenter, och en minderårig var bland de 329 fångarna.

“Det finns 17 akter om skadade eller skadade medborgare”, och ytterligare 80 akter används för att utreda civila som fängslats för “misstänkta brott mot den offentliga förvaltningen, upplopp, våld, motstånd mot myndighet och hindrande av offentliga tjänsters funktion.”

Tre andra dokument syftar till att utreda attacker mot åklagarkontor i städer i södra landet.

“Totalt har 11 förundersökningar inletts mot de ansvariga för våldet som inträffade i områdena Puno, Cusco, Arequipa, Apurimac, Ucayali och Lima.”

Källa: Telesurenglish.net | Översättning och rewrite: AI@NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *