Regeringen inför rätta för karaktärsmord på vaccinkritiker – Blev uthängd i SVT Vaccinkrigarna

publicerad 26 januari 2023
- Kristoffer Hell
Linda Karlström och Malin Olofsson (th). Foto: SVT Play

Linda Karlström stämmer den svenska staten för överträdelser av hennes rättigheter enligt Europakonventionen efter att ofrivilligt fått delta i dokumentären Vaccinkrigarna i SVT. Journalisterna Emelie Simmons och Malin Olofsson spelade falska roller som vaccinkritiker för att under 18 månader skapa förtroendeband med Linda.

Rättegången inleds klockan 9.30 den 7 februari 2023, vid Stockholms tingsrätt på Scheelegatan 7 i Stockholm.

Article in English: Government of Sweden to Stand Trial for Persecuting Vaccine Sceptics

”Jag ville tro på dem. De sa att de var vaccinkritiker som skulle göra en dokumentär. Det kändes som att vi höll på att bli vänner. De var i själva verket bara makalösa skådisar.”

Den 26 november 2020 utnämndes fembarnsmamman Linda Karlström, 45, till Årets tränare, för sitt engagemang som instruktör i artistisk gymnastik, i Kronoby, en svenskspråkig kommun med en befolkning på 6439 personer vid Bottenviken.

Normalt skulle ceremonin ha följts av en bankett. Men eftersom 2020 var År Ett av covid-pandemin, eller ”plandemin”, som Linda kallar det, bantades evenemanget ned.

Den 16 december 2020 sände SVT det sista avsnittet av tre i en dokumentär kritisk mot vaccinskeptiker med titeln ”Vaccinkrigarna”. Dagen efter, den 17 december 2020, exploderade löpsedlar över hela Finland: Årets tränare är en konspirationsteoretiker och antisemit, löd anklagelsen.

De två journalisterna Anna Nordbeck (främst) och Malin Olofsson, jobbar för svenskt statskontrollerat media SVT. Montage av NewsVoice baserat på bildrutor från dokumentären Vaccinkrigarna i SVT.
De två journalisterna Anna Nordbeck (främst) och Malin Olofsson, jobbar för svenskt statskontrollerat media SVT. Montage av NewsVoice baserat på bildrutor från dokumentären Vaccinkrigarna i SVT.

Linda berättar:

”Jag fick sparken på en gång. Jag visste inte hur jag skulle överleva från ena minuten till den andra – var fick tidningarna allt detta ifrån?”

Rubriken på den första delen av dokumentären, ”Infiltration”, sade allt. Journalisterna förvandlades sig till spioner för att, med hjälp av falska namn, falska meriter, och med förställda utseenden, kunna nästla sig in hos Årets tränare i Kronoby.

I tonåren var Linda tävlingsgymnast som tränade med världsmästare från grannlandet Ryssland; hon blev senare en populär gymnastiktränare i hemmaregionen.

Augusti 2021 väckte hon åtal mot den svenska staten: SVTs finansiär och huvudman. Rättegången startar de 7 februari 2023 och beräknas pågå i två dagar. På sin advokats inrådan vill hon inte diskutera fallet, förutom att nämna att smålet inte handlar om pengar: svenska skadeståndsersättningar är löjeväkande låga. Även om hon skulle vinna målet är praxis cirka 150 000 svenska: för en två år lång häxjakt som fortfarande pågår.

AloeVeraShopForever.com
Annons

Lindas resa från ekonom och fotbollsmamma till vaccinkritiker började 2007 – två år efter att hon fick sitt första barn.

Linda minns:

”Min dotter hade redan hunnit få flera vacciner innan jag insåg att något var fel. Det första var en tuberkulosspruta på förlossningsavdelningen: Det visade sig vara nästan dödligt. Senare drabbades min dotter svårt av en MPR-injektion: hosta, feber och flera månader med kräkattacker.”

2009 gick Linda ut med sin historia och började varna andra föräldrar. Sedan 2011 driver hon informationsportalen vaccin.me.

Ulf Stenman

”Ulf Stenman,” säger jag och nämner den person som delade ut priset ”Årets tränare” till henne i slutet på november 2020.

Ulf Stenman, tf kommundirektör i Kronoby kommun. Foto: Johan Svenlin, journalist i Jakobstad
Ulf Stenman, tf kommundirektör i Kronoby kommun. Foto: Johan Svenlin, journalist i Jakobstad

Linda:

”Det var så häxjakten började”, berättar Linda: ”Morgonen efter att sista avsnittet sänts skickade den här mannen ut ett mejl till alla anställda i kommunen, liksom till alla förtroendevalda, där han krävde ett omedelbart avståndstagande från mig. Det var så jag förlorade mina tränaruppdrag.

Senare samma dag följde han upp med ett rikstäckande pressmeddelande. Jag har bott i den här byn i över tjugo år, och jag visste inte ens att det fanns ett pris för Årets tränare, tills jag själv fick det. Och så plötsligt är det löpsedlar över hela landet?”

Andrew Wakefield

Jag nämner namnet på den andra huvudpersonen i SVTs dokumentär: en före detta brittisk läkare som förlorade sin licens 2010 efter att den anrika medicinska tidsskriften The Lancet, 1998, publicerade en studie där han varnade för en möjlig koppling mellan autism och MPR-vaccin.

”Andrew Wakefield.”

”Det är lätt att få intrycket att vi borde känna varandra. Andrew och jag var ju huvudmålen för SVT:s attack. Men jag känner honom inte. Vi har aldrig träffats. Trots att jag sade det, tjatade reportrarna från SVT om att jag skulle ha en åsikt om honom: ”Vad tycker du om Andrew?”

Till slut sade jag det uppenbara: Andrew Wakefield har blivit ett ansikte för vaccinskeptisismen. SVT störtgillade det och tiggde och bad om att jag skulle upprepa det inför kamerorna.”

Malin Olofsson, Anna Nordbeck och Emelie Simmons

Jag frågade Linda om hon någonsin misstänkte att något inte stämde med kvinnorna, Emelie Simmons och Malin Olofsson, som plötsligt dök upp vid hennes hem och ljög om vilka de var.

”Jag ville tro på dem. De sa att de var vaccinkritiker som skulle göra en dokumentär. Det kändes som att vi höll på att bli vänner. De var i själva verket bara makalösa skådisar.”

The journalists behind the documentary: Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons.
The journalists behind the documentary: Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons. Montage: K. Hell

Att skapa en koppling mellan Linda Karlström och Andrew Wakefield var viktigt för SVTs Anna Nordbeck, producenten som höll sig i bakgrunden fram till slutet av inspelningen. I Vaccinkrigarna målar SVT upp mementot av en global anti-vax-rörelse som utgör ett hot mänskligheten och som leds av Andrew Wakefield.

Linda är i dag tillbaka som tränare, men nu privat. Hon förklarar:

”De äldre gymnasterna vill fortfarande att jag hjälper dem, så jag gör det. De hyr en lokal, delar på kostnaden och så gör vi allt i egen regi.”

”Här går det för din dotter i dag?”

”Hon är helt återställd.”

”Med 2023 runt hörnet, vilka är dina känslor inför framtiden?”

”Jag håller andan, i väntan på slutresultatet av den här fasansfulla världsomspännande kampanjen av nödgodkända experimentella giftinjektioner.”

Rättegången mot den svenska staten och SVT inleds klockan 9.30 den 7 februari 2023, vid Stockholms tingsrätt på Scheelegatan 7 i centrala Stockholm.

Text: Kristoffer Hell | Article in English: Government of Sweden to Stand Trial for Persecuting Vaccine Sceptics

Relaterat

Malin Olofsson, SVT. Foto: SVT Play
Malin Olofsson, SVT. Foto: SVT Play


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq