USA gav Tyskland en täckmantel för att leverera Abrams stridsvagnar till Ukraina

publicerad 29 januari 2023
- av NewsVoice
President Joe Biden, nationell säkerhetsrådgivare Tom Donilon och Tony Blinken, 2010. Officiellt foto (beskuret) av Pete Souza, Public Domain
President Joe Biden (th), nationell säkerhetsrådgivare Tom Donilon (mitten) och Tony Blinken (tv) i Oval Office den 4:e november 2010.

USA:s tillkännagivande om en levererans av amerikanska Abrams-stridsvagnar till Ukraina var resultatet av en kompromiss mellan Washington och Berlin, men i princip en täckmantel för att Tyskland ska kunna skicka sina Leopard 2-stridsvagnar till Kiev omedelbart medan leveranserna av Abrams-vagnarna planeras att inledas senare, enligt en artikel i Washington Post i lördags. Det skriver TASS.

Rapporten bygger på källor “på båda sidor av Atlanten” och beskriver hur Vita huset kämpade för att övertyga Scholz, som till en början motsatte sig att leverera Leopard 2-stridsvagnar för att bekämpa ryska styrkor i Ukraina om inte USA gick med på att skicka Abrams, skriver RT.

Washington Post:

“This account of how extended allied discord turned around in the space of barely a week was compiled from conversations with more than a dozen current and former officials and people familiar with events and closed-door consultations on both sides of the Atlantic.”

Försvarsminister Lloyd Austin och Pentagon uppges ha motsatt sig att skicka amerikanska stridsvagnar som de trodde skulle vara för svåra för ukrainarna att använda och underhålla.

Enligt Washington Post var det utrikesminister Antony Blinken som föreslog att man skulle tillkännage ett åtagande att leverera stridsvagnarna till Kiev, men vid någon tidpunkt i framtiden, som en del av “långsiktiga behov i ett krig som kan pågå i flera år”, fortsätter RT.

Washington Post:

“In the aftermath of the deal, success claimed many fathers. The administration said it demonstrated Biden’s clear commitment to go the distance with Ukraine and keep the support coalition together. Scholz, whose reputation for dithering had been coined as “Scholzing” in Ukrainian memes last summer, said in a Wednesday radio interview that the real meaning of the term was “Germany does the most.””

Enligt Washington Post, som citerar samtal med mer än ett dussin nuvarande och tidigare tjänstemän samt personer som är bekanta med diskussionerna, har Washington och Berlin inte kunnat nå en kompromiss om att skicka stridsvagnar till Kiev på länge.

Washington ville att Kiev skulle få de tyska stridsvagnarna eftersom Pentagon ansåg att det skulle vara lättare för de ukrainska trupperna att lära sig hantera dem och att det finns ett tillräckligt antal reservdelar till dem.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz var dock orolig för Moskvas eventuella reaktion om Berlin skulle agera ensidigt och ville inte uppfattas som en part i konflikten, så han insisterade på att USA skulle leverera sina Abrams-vagnar.

Enligt Washington Post var USA:s försvarsminister Lloyd Austin “emot att leverera Abrams-vagnar som han ansåg vara för komplicerade för att användas i Ukraina på kort sikt”. En annan försvarstjänsteman berättade för tidningen att “de amerikanska fordonen var klädda med specialiserat pansar av utarmat uran, en hemligstämplad konstruktion som ingen ville att Ryssland skulle få tag på”, skriver TASS.

Tidningen säger att USA:s utrikesminister Antony Blinken “föreslog en möjlig lösning” genom att lova att skicka Abrams stridsvagnar till Ukraina vid ett senare tillfälle, vilket skulle ge tid att utbilda de ukrainska trupperna i att använda dem och ge den täckmantel som krävs för att Berlin ska kunna börja sina leveranser omedelbart.

I onsdags tillkännagav Washington sina planer på att förse Kiev med 31 M1 Abrams-rankar. Den tyska regeringen bekräftade att den skulle skicka 14 Leopard 2-stridsvagnar från Tysklands militära lager till Ukraina och utfärda tillstånd till andra länder för deras återexport.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius sade att stridsvagnarna skulle anlända till Ukraina “i slutet av mars”. På onsdagen meddelade Norges och Slovakiens försvarsministerier att de planerar att leverera stridsvagnar till Kiev. Tidigare har Storbritannien, Polen och Frankrike sagt att de kommer att skicka sina stridsvagnar till Ukraina, skriver TASS.

John Kirby, som är samordnare för strategisk kommunikation vid Vita husets nationella säkerhetsråd i USA, betonade att Leopardstridsvagnarna skulle anlända till Ukraina ganska snart, medan det skulle ta månader att leverera de USA-tillverkade Abramsstridsvagnarna.

Pentagons biträdande pressekreterare Sabrina Singh uppgav också att det skulle ta månader att skicka stridsvagnarna till Kiev eftersom man planerar att tillhandahålla dem inom ramen för initiativet för säkerhetsstöd till Ukraina (USAI), vilket innebär att försvarsdepartementet ingår relevanta kontrakt med tillverkare och inte tillhandahåller olika utrustningar och medel direkt från Pentagons lager.

Källor: TASS (Announcement of delivering Abrams tanks to Kiev cover for sending German tanks — newspaper), RT (US provided ‘cover’ for Scholz on tanks – WaPo) och Washington Post | Översättning: AI@newsvoice.se


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Fakta är att ryssland har tagit stor del av östra ukri, med små förluster jämfört mot ukri. Bernard behöver sluta läsa sagor.

 • Stridsvagnar i mängd för TV. Vi får nog se hur ryssen slår ut det mesta av plåtkistorna på slättlandet med drönare. Den svaga punkten de har är motorn.
  Den är dåligt skyddad uppifrån. Tittar man lite bakom logistiken som krävs för en tank och den mängd med folk som krävs för att hålla grejorna igång, så detta är inget datorspel.
  Det knystas oxå om att UA inte har mycket till underbefäl kvar och vad skall då smågrabbar och gubbar göra om de knappt kan läsa kartan.

 • Ett lapptäcke av en massa olika material som inte har samma underhåll och ammunition m.m. är ingen fördel då allting ska fungera tillsammans.

  Sen såg jag en artikel i SVT-Pravda där “vår” egen regnbågs-ÖB gnällde om att han behövde mer än 2% av BNP för att köpa nya krigsleksaker. I artikeln under handlade det om en hemlös snubbe som sover i ett soprum. För Sverige i tiden…

 • 100-tals ukrainska soldater är redan vältränade, färdiga och klara att använda Leopard 2. Inom närmaste 4 veckorna skickas 300 stridsfärdiga Leopard 2 till Ukraina.
  Ryssland har redan placerat över 3000 stridsfärdiga T-72 vid frontlinjen så 300 Leopard 2 med dåligt underhållskedja senare vid fronten är ingen match precis!!

 • Ukraina har redan förlorat kriget, det som återstår för ryssarna är att ta kontrollen över hela Ukrainas territorium. Västvärldens enorma hat mot Ryssland och ryssar gör att man gärna offrar hela Ukrainas befolkning, för att tillfredsställa det.

  Ukrainas förluster, jämfört med Rysslands, är 5:1. Ukraina har redan förlorat ungefär 150 000 döda och dubbelt så många sårade soldater. Kvar att slåss är 200 000 man – mot en styrka som är mer än dubbelt så stor och med bättre vapen. Ukraina rekryterar nu tonårspojkar och gamla män, för att fylla förlusterna – vilka snabbt kommer att slaktas.*

  Moderna sofistikerade vapen – som artillerisystemet Archer och stridsvagnarna Leopard och Abrams – kräver månader av utbildning, en tid som Ukraina inte har.

  Den svenska regeringen njuter nu av att tillfredsställa sin satanistiska blodtörst, genom att tvinga Ukraina att fortsätta ett dödfött krig.

  */ Uppgifter från pensionerade översten i USAs krigsmakt, Douglas Macgregor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *