Pentagon oroat av mycket stor oidentifierad ballong över USA – Kina misstänkt

publicerad 3 februari 2023
- av NewsVoice
Misstänkt kinesisk övervakningsballong

En enorm ballong för underrättelseinhämtning, som med största sannolikhet har skickats upp av Folkrepubliken Kina, svävar för närvarande mystiskt över USA, meddelade försvarsdepartementet på torsdagskvällen.

“Förenta staternas regering har upptäckt och spårar en övervakningsballong på hög höjd som befinner sig över Förenta staternas kontinent just nu”, sa Pentagons pressekreterare, flygvapenbrigadgeneral Pat Ryder, under en improviserad briefing på torsdagskvällen.

“Den amerikanska regeringen, inklusive NORAD, fortsätter att spåra och övervaka den noga.”

Pat Ryder sa att ballongen befinner sig långt ovanför den kommersiella flygtrafiken och att den inte utgör något hot mot den civila luftfarten. Han sade också att det inte är första gången en sådan ballong har setts över USA.

Efter att ballongen upptäcktes agerade den amerikanska regeringen omedelbart för att skydda sig mot insamling av känslig information.

En högt uppsatt försvarstjänsteman som deltog under en briefing uppger att den amerikanska underrättelsetjänsten är säkra på att ballongen tillhör Folkrepubliken Kina och att USA därför har kontakt med kinesiska tjänstemän:

“Vi har meddelat dem hur allvarligt vi ser på den här frågan”.

“Vi har klargjort att vi kommer att göra allt som krävs för att skydda vårt folk och vårt hemland.”

USA:s plan är att låta ballongen fortsätta att sväva i stället för att försöka skjuta ner den, enligt armégeneral Mark A. Milley och flygvapengeneral Glen D. VanHerck, befälhavare för USA:s Nordamerikanska luft- och rymdförsvarskommando.

Risken med att använda våld för att få bort ballongen från himlen kan utsätta det civila samhällen för risker och det hot som ballongen nu utgör för både flyget och USA:s underrättelsetjänst motiverar inte en sådan åtgärd.

“För närvarande bedömer vi att denna ballong har ett begränsat additivt värde ur ett kollektivt underrättelseinsamlingsperspektiv, men vi vidtar ändå åtgärder för att skydda oss mot att utländska underrättelser samlar in känslig information”, sa försvarstjänstemannen.

Ballongen verkar den här gången agera annorlunda än vad som har setts tidigare.

“The official said this is not the first time such a balloon has been seen above the United States, but did say this time the balloon appears to be acting differently than what has been seen in the past.”

“Det har hänt en handfull andra gånger under de senaste åren, inklusive före den här administrationen”, sa tjänstemannen. “Den verkar hänga kvar under en längre tid, den här gången mer ihärdigt än vid tidigare tillfällen. Det skulle vara en särskiljande faktor.”

Pentagon vill inte säga hur stor den oidentifierade flygande ballongen är

Den högt uppsatta försvarstjänstemannen vill inte säga hur stor ballongen är, men att den är tillräckligt stor för att orsaka skada på marken om USA beslutar sig för att skjuta ner den.

“Jag kan inte riktigt gå in på dimensionen – men det har kommit rapporter om att piloter har sett den här saken, trots att den är ganska högt uppe på himlen. Så … den är stor.”

I onsdags sågs ballongen över Montana.

Text översatt och redigerad av AI@NewsVoice.se och redaktionen

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nu har de även skjutit ned oidentifierade objekt över både Alaska och Kanada, så det har kanske blivit dags för en alien invasion. Där hela den “vaccinerade” mänskligheten sluter fred i Ukraina för att istället gemensamt börja bekriga små imaginära gröna varelser.

 • Second Chinese spy balloon spotted

  A second Chinese spy balloon has reportedly been spotted in Latin America.
  On Friday evening, the Pentagon confirmed this news. Pentagon Press Secretary Brig. Gen. Patrick Ryder made a statement to CNN.

  This comes as a balloon was spotted moving east, 60,000 feet above the central continental U.S., last Friday.

  Initially, the Pentagon had said the balloon currently did not pose a “military or political” threat.

  According to a senior defense official, the United States has “extremely high confidence” that the object was a Chinese high-altitude balloon that was flying over key locations to gather intelligence.

  https://www.oann.com/newsroom/second-chinese-spy-balloon-spotted/

   • Antar att ballongen är fylld med vätgas som är lättare än luft därför stiger den till en viss nivå. När ballongen kommer närmare exosfären kommer ballongen inte att stiga mer då även vätgas är tyngre än ingenting. 

    Kan val av ballong det röra sig om teorin om att raketmotor inte kan åstadkomma framdrift i vacuum som ligger bakom? Möjligen något långsökt?

 • Vad är problemet? Fattar inte varför USA ojar så mycket?
  Det är FREEDOM OF NAVIGATION, in INTERNATIONAL SPACE WAYS!
  Stop the caterwauling, Yankee!

 • Det här är faktiskt ganska komiskt. Kolla dessa rubriker.
  Fanskapat kan köra runt lite som den vill över USA.

  Epoch Times: Chinese Spy Balloon Can Maneuver, Will Stay in US for ‘Few Days,’ Pentagon Says
  https://www.theepochtimes.com/mkt_app/chinese-spy-balloon-can-maneuver-will-be-us-for-few-days-pentagon-says_5032412.html

  Pentagon: General Says Chinese Surveillance Balloon Now Over Center of U.S.
  https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3288103/general-says-chinese-surveillance-balloon-now-over-center-of-us/

  • “American authorities announced the presence of a Chinese device located in the Higher Airspace Operation (HAO), a zone not regulated by any law or international agreement.”

   USA följer inte alltid internationell rätt men såna balonger har förekommit flera gånger tidigare utan uppståndelse

  • Roligt.

   Det bara måste skjuta ner den. De kan ju inte släppa den utan att veta vilka som låg bakom. Det bästa vore om tex Turkiet kunde skjuta ner den och sedan lämna den till Iran för undersökning.

    • White Hats: Montana Balloon Was Deep State, not Chinese

     “The reason the regime hasn’t shot down (see edit at bottom) a “Chinese spy balloon” in U.S. airspace is that the silvery object seen hovering above Montana is actually a Deep State surveillance balloon that has been spying on patriotic militia groups, a source in General Eric M. Smith’s office told Real Raw News.

     Yesterday, the MSM was awash with tales of a high-altitude balloon that purportedly flew over Alaska’s Aleutian Islands, through Canada, and into Montana, a deeply Republican state and home to a rapidly dwindling militia that the Biden regime has long sought to eradicate. After news of the balloon hit the airwaves, Deep Staters Lloyd Austin and Gen. Mark Milley announced they had considered downing the Chinese dirigible, but opted not to because debris could have injured persons or damaged property.

     Gen. Smith’s office challenged the official narrative, saying Austin and Milley had no intention of firing at the balloon because it’s theirs, not China’s, and they and the regime launched the device to clandestinely keep tabs on a militia movement currently engaged in perfectly legal training exercises in central Montana.”

     https://realrawnews.com/2023/02/white-hats-montana-balloon-was-deep-state-not-chinese/

 • Känns nog som satelliter är en bättre lösning! Kan ju också vara ett propagandajippo från USA:s sida…De är proffs på sådant. Troligtvis en väderballong på avvägar som har bättre hållbarhet än väntat…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *