Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Pentagon oroat av mycket stor oidentifierad ballong över USA – Kina misstänkt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Misstänkt kinesisk övervakningsballong

En enorm ballong för underrättelseinhämtning, som med största sannolikhet har skickats upp av Folkrepubliken Kina, svävar för närvarande mystiskt över USA, meddelade försvarsdepartementet på torsdagskvällen.

“Förenta staternas regering har upptäckt och spårar en övervakningsballong på hög höjd som befinner sig över Förenta staternas kontinent just nu”, sa Pentagons pressekreterare, flygvapenbrigadgeneral Pat Ryder, under en improviserad briefing på torsdagskvällen.

“Den amerikanska regeringen, inklusive NORAD, fortsätter att spåra och övervaka den noga.”

Pat Ryder sa att ballongen befinner sig långt ovanför den kommersiella flygtrafiken och att den inte utgör något hot mot den civila luftfarten. Han sade också att det inte är första gången en sådan ballong har setts över USA.

Efter att ballongen upptäcktes agerade den amerikanska regeringen omedelbart för att skydda sig mot insamling av känslig information.

En högt uppsatt försvarstjänsteman som deltog under en briefing uppger att den amerikanska underrättelsetjänsten är säkra på att ballongen tillhör Folkrepubliken Kina och att USA därför har kontakt med kinesiska tjänstemän:

“Vi har meddelat dem hur allvarligt vi ser på den här frågan”.

“Vi har klargjort att vi kommer att göra allt som krävs för att skydda vårt folk och vårt hemland.”

USA:s plan är att låta ballongen fortsätta att sväva i stället för att försöka skjuta ner den, enligt armégeneral Mark A. Milley och flygvapengeneral Glen D. VanHerck, befälhavare för USA:s Nordamerikanska luft- och rymdförsvarskommando.

Risken med att använda våld för att få bort ballongen från himlen kan utsätta det civila samhällen för risker och det hot som ballongen nu utgör för både flyget och USA:s underrättelsetjänst motiverar inte en sådan åtgärd.

“För närvarande bedömer vi att denna ballong har ett begränsat additivt värde ur ett kollektivt underrättelseinsamlingsperspektiv, men vi vidtar ändå åtgärder för att skydda oss mot att utländska underrättelser samlar in känslig information”, sa försvarstjänstemannen.

Ballongen verkar den här gången agera annorlunda än vad som har setts tidigare.

“The official said this is not the first time such a balloon has been seen above the United States, but did say this time the balloon appears to be acting differently than what has been seen in the past.”

“Det har hänt en handfull andra gånger under de senaste åren, inklusive före den här administrationen”, sa tjänstemannen. “Den verkar hänga kvar under en längre tid, den här gången mer ihärdigt än vid tidigare tillfällen. Det skulle vara en särskiljande faktor.”

Pentagon vill inte säga hur stor den oidentifierade flygande ballongen är

Den högt uppsatta försvarstjänstemannen vill inte säga hur stor ballongen är, men att den är tillräckligt stor för att orsaka skada på marken om USA beslutar sig för att skjuta ner den.

“Jag kan inte riktigt gå in på dimensionen – men det har kommit rapporter om att piloter har sett den här saken, trots att den är ganska högt uppe på himlen. Så … den är stor.”

I onsdags sågs ballongen över Montana.

Text översatt och redigerad av AI@NewsVoice.se och redaktionen

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq