Regeringen beslutar att skicka “tunga avancerade vapen till Ukraina”

publicerad 25 februari 2023
- av NewsVoice
Robotsystem 97. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten

UKRAINAKRIGET. Regeringen meddelade den 24:e februari att Sverige ska skicka tunga avancerade vapen till Ukraina som omfattar delsystem till luftvärnssystemet HAWK (Eldenhet 97) och delar till IRIS-T (Eldenhet 98) och upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2 (stridsvagn 122).

Stödpaket till kriget i Ukraina är det 11:e i ordningen. Ukrainska försvarsmakten har framfört att vapensystem för luftförsvar, precisionsbekämpning med lång räckvidd och olika typer av stridsfordon och stridsvagnar är särskilt efterfrågat, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ulf Kristersson besöker Försvarsmakten. februari 2023.
Ulf Kristersson besöker Försvarsmakten. februari 2023. Pressfoto: Ninni Andersson för Regeringskansliet

Regeringen skänker delar av luftförsvarssystemen HAWK (Eldenhet 97). Sverige ska även i samarbete med Tyskland säkra att Ukraina får delar till luftvärnssystem IRIS-T. Sverige ska skänka upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2. Koordinering av stödet pågår med internationella partners som skänker Leopard 2 eller andra stridsvagnar.

Text: NewsVoice | Källa: “Nytt stöd av tunga avancerade vapen till Ukraina”, Helena Walentowicz, pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson och  Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson

USA skickar vapensystem för ytterligare 2 miljarder dollar till Ukraina