Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Regeringen beslutar att skicka “tunga avancerade vapen till Ukraina”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Robotsystem 97. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten

UKRAINAKRIGET. Regeringen meddelade den 24:e februari att Sverige ska skicka tunga avancerade vapen till Ukraina som omfattar delsystem till luftvärnssystemet HAWK (Eldenhet 97) och delar till IRIS-T (Eldenhet 98) och upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2 (stridsvagn 122).

Stödpaket till kriget i Ukraina är det 11:e i ordningen. Ukrainska försvarsmakten har framfört att vapensystem för luftförsvar, precisionsbekämpning med lång räckvidd och olika typer av stridsfordon och stridsvagnar är särskilt efterfrågat, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ulf Kristersson besöker Försvarsmakten. februari 2023.
Ulf Kristersson besöker Försvarsmakten. februari 2023. Pressfoto: Ninni Andersson för Regeringskansliet

Regeringen skänker delar av luftförsvarssystemen HAWK (Eldenhet 97). Sverige ska även i samarbete med Tyskland säkra att Ukraina får delar till luftvärnssystem IRIS-T. Sverige ska skänka upp till 10 stridsvagnar av modell Leopard 2. Koordinering av stödet pågår med internationella partners som skänker Leopard 2 eller andra stridsvagnar.

Text: NewsVoice | Källa: “Nytt stöd av tunga avancerade vapen till Ukraina”, Helena Walentowicz, pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson och  Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson

USA skickar vapensystem för ytterligare 2 miljarder dollar till Ukraina


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq