Sergej Lavrov säger att amerikanska tjänstemän i princip erkänt att Nord Stream sprängdes av USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 februari 2023
- NewsVoice redaktion

UKRAINAKRIGET. Rysslands utrikesminister Lavrov sa under en intervju idag att amerikanska tjänstemän i princip erkänt via sina egna uttalanden att sprängningen av Nord Stream var ett amerikanskt hantverk.

“Amerikanska tjänstemän erkänner i huvudsak att explosionerna som drabbade Nord Stream 1- och 2-rörledningarna var deras hantverk. De gläds till och med nu åt att tala om detta”, sade Lavrov.

Enligt Lavrov beslutade USA att Ryssland och Tyskland samarbetat “för bra” under de senaste 20-30 åren och länderna etablerat en mäktig allians baserad på ryska resurser och tysk teknik.

“Det började hota monopolställningen för många amerikanska företag. Därför var det nödvändigt att på något sätt förstöra det och göra det bokstavligt”, sa ministern.

“Det finns en aspekt här som är relaterad till det faktum att vänskap mellan länder, och nationell försoning mellan dem, så som det hände mellan ryssar och tyskar, har blivit ett ont öga för den part som inte vill att någon ska dyka upp någonstans på den här planeten, som konkurrerar med den överlägsna makt, som USA har förklarat sig vara”, tillade Lavrov.

USA:s understatssekreterare för politiska frågor Victoria Nuland sa den 27 januari 2023 att USA var nöjt med att Nord Stream 2-rörledningen inte kommer att tas i drift. Företaget Nord Stream AG rapporterade den 27 september 2022 att tre ledningar av Nord Stream 1 och 2 gasledningar hade drabbats av mycket stora skador dagen innan.

Svenska seismologer rapporterade senare att två explosioner hade registrerats längs Nord Stream-rörledningarna den 26 september. Den svenska åklagarmyndigheten meddelade den 18 november att explosionerna sannolikt var ett sabotage.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det är rena rama terroristdådet som genomförts av USA och Norge. Otroligt egentligen, det lär inte Tyskland eller Ryssland glömma i första taget.

  • Det är rena rama terroristdådet som genomförts av USA och Norge. Otroligt egentligen, det lär inte Tyskland eller Ryssland glömma i första taget.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *